Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ölenin ‘Kararını’ Çoğunluk Verdi

İstanbul Fatih’te riskli olduğu tespit edilen ancak ölen bir hissedar nedeniyle üzerinde hiçbir işlem yapılamayan bina, kentsel dönüşümün verdiği ‘3’te 2 çoğunluk’ yetkisiyle yıkıldı. Bu karar miras davalarında emsal niteliği taşıyacak.

yapi.com.tr
Ölenin ‘Kararını’ Çoğunluk Verdi

Hürriyet'in haberine göre, İstanbul’da riskli olduğu tespit edilen ancak ölen bir hissedar nedeniyle mahkemeye taşındığı için üzerinde hiçbir işlem yapılamayan bina kentsel dönüşümün verdiği ‘3’te 2 çoğunluk’ yetkisiyle yıkıldı. Bu yöntemin uzun süren miras davalarında emsal niteliği taşıyacağı belirtiliyor.

Mahkeme yerine çoğunluk

Fatih’teki Molla Gürani Mahallesi’nde bulunan 326 metrekarelik 4 katlı bir binanın birinci katındaki 55 metrekarelik dairenin 1/4 hissesine sahip şahıs üç yıl önce vefat etti. Bu süre içinde işlemlerin çözülmesi için aranan varisler de bir türlü bulunamadı. Mirasçısının belirlenmesi ve çok eski olan binanın yıkılarak yeniden yapılabilmesi amacıyla açılan dava ise hâkim değişikliği ve benzeri nedenlerle üç yıldır tamamlanamadı. Mirasçının belirlenmesine yönelik mahkeme sürecinin uzaması nedeniyle Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’na göre işlemlerin sürdürülmesine karar verildi. Yapılan incelemenin ardından söz konusu binanın riskli olduğu belirlendi.

Riskli bina İstanbul Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nce yıkıldı. 2/3 çoğunluğun aldığı kararın uygulanması amacıyla da 9 metrekarelik hissenin tüm hissedarlara engel olmasının önünü açmak amacıyla bu hissenin satış işlemlerine başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yerinde yapılan incelemeyle söz konusu hissenin kıymet takdiri yapıldı. Anlaşma sağlanan 2/3’lük maliklere 9 metrekarelik alanın satışı yapılarak belirlenen bedel bankaya yatırıldı. Böylece üç yıldan bu yana devam eden ve maliklerce herhangi bir işlem yapılamayan binanın hukuki problemi çözülmüş oldu.

Emsal niteliği taşıyacak karar

Bakanlık yetkilileri kentsel dönüşüm kapsamında getirilen 3’te 2 çoğunluk şartının önemine değinerek, “Kentsel dönüşümde anlaşma olmadan işlem yapılmıyor. Bu açıdan İstanbul’daki durum Türkiye genelindeki diğer sorunlu taşınmazlar için de uygulanabilir. Hissedarların anlaşarak binada işlem yapılması mirasçılar nedeniyle çözülemeyen davalarda emsal niteliği taşır” bilgisini verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/olenin-kararini-cogunluk-verdi_109544.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!