Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Park Orman'a Villalar Geliyor

İstanbul'daki Park Orman, önce tabiat parkına dönüştürüldü. Sonra imara açıldı. Şimdi orman arazisini kamping adı altında yıllık 740 bin liraya kiralayan şirket 'villa'lar inşa edecek.

yapi.com.tr
Park Orman'a Villalar Geliyor

İstanbul ’da 1490 dönülm büyüklüğündeki Park Orman’ın adım adım imara açıldığı şimdi de kamping adı altında üzerine villalar inşa edileceği iddia edildi. Nazlı Ilıcak Bugün gazetesindeki köşesinde Park Orman’ın ormandan parka, parktan villalara geçiş sürecini aktardı.

“Tayyip Erdoğan “Kupon arazileri bana bildireceksiniz” diye TOKİ Başkanı Haluk Karabel’i haşlamıştı. Aldığımız bilgilere göre, İstanbul’da birçok “kupon arazi” çaktırmadan imara açılıyor.

Ali Ağaoğlu’na ait Maslak-1453 Projesi kapsamında, Fatih Ormanı mesire yerinde yapılaşma imkânının doğması, kamuoyunun gündemine taşınmış, tartışma büyüyünce, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, böyle bir izin verilmediğini ve verilmeyeceğini açıklamak zorunda kalmıştı. Maslak-1453 Projesi bağlamında, Fatih Ormanı mesire yeri yapılaşmadan kurtarıldı ama hemen bitişiğindeki Park Orman imara açılıyor.

1490 dönüm büyüklüğündeki Park Orman’a önce 2008 yılında “Tabiat Parkı” statüsü kazandırıldı. 2011 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, devlet ormanı niteliğindeki tabiat parklarını imara açma yetkisi verildi. İstanbul’da orman içi dinlenme yeri (mesire yeri) statüsünde halkın kullanımına sunulan 20 değişik yerdeki toplam 15 bin 140 dönüm büyüklüğündeki devlet ormanı, “Tabiat Parkı”na dönüştürüldü. Böylece, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmalarının yasal dayanağı oluşturuldu.”

Yıllık kira 740 bin Lira

“Sadece yeşilin katli, ormanın tahribatı söz konusu değil. Ayrıca, kupon arazilerin bazı firmalara peşkeş çekilmesiyle de karşı karşıyayız. İstanbul’daki Belgrad Ormanı’nın bir parçası olan 1490 dönüm büyüklüğündeki Park Orman Tabiat Parkı’nın işletme hakkı 10 Aralık 2010 tarihinden itibaren, 29 yıl süreyle Ege Turizm ve Gayri Menkul Yatırımları AŞ’ye davetiye yolu ve pazarlık usulüyle, yıllık 740 bin liraya kiralandı. Yanlış okumadınız… Yedi yüz kırk bin lira… Bu arazi, kiralama işleminden 2 yıl sonra imara açıldı. Arazinin devrinden önce imar izni bulunsaydı, herhalde kira bedeli çok daha yüksek olurdu.”

İitiraz eden gitti

Ilıcak, Orman Bakanlığı’nın itirazına rağmen onaylanan projenin bakanlıkta görevden almalara neden olduğunu da yazdı:

“Ege Turizm ve Gayri Menkul Yatırımları AŞ. kiraladığı bu arazide, “Kamping” adı altında, tıpkı Kemer Country örneğinde gördüğümüz gibi bungalovlar (villa-kır evi) inşa edecek ve tabii büyük rant sağlayacak. Orman Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’nün “Çevre katliamı olur. Milli Parklar ve Orman Yasası’na aykırı” diye rapor vermesine rağmen, onaylanan projeye göre, Park Orman’ın yaklaşık 200 dönümlük alanına çok amaçlı salon (2 kat 1520 metrekare), kapalı otopark (5 kat), İdare binası ve Kamping alanı (Her biri 200 metrekare olan 108 adet bungalov, 2 adet kır kahvesi) inşa edilecek. Firma bununla yetinmedi… İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, 15 bin kişilik konser alanı ve spor kompleksi tesisi yapmak amacıyla da müracaatta bulundu. Bu arada, çok amaçlı salon, kapalı otopark, idare binası ve kamping alanı projesinin onanmasında yaşanan sorunların, “konser alanı ve spor kompleksi tesisleri” projesinde de tekrarlanmaması için, önceki projeye karşı çıkan Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Haluk Özder ile Şube Müdürü Umut Cebeci görevlerinden uzaklaştırıldı.”

Hatırlı işadamlarına kuponlu araziler

“Son bir nokta: İstanbul Tuzla ilçesinde bulunan 1600 dönüm büyüklüğündeki Hacet Deresi orman içi mesire yeri de Orman Bakanlığı tarafından, 2012’de Tabiat Parkı’na dönüştürüldü; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da imara açıldı. Park Orman’da yaşanan yapılaşma sürecinin bir benzerine, Hacet Deresi Tabiat Parkı’nda da şahit olmaktayız.

AK Parti hükümeti, “Korunan alanları artırdık” diyor ama aksine, “Tabiat Parkı”na dönüştürmek suretiyle binlerce dönüm araziyi imara açtılar. Kamuoyu, “Tabiat Parkı” ismini duyunca, bu tanımın her türlü imar ve yapılaşmayı engellediği düşüncesine kapılıyor. Eskiden böyleydi fakat artık tam aksi bir uygulama var. Orman arazileri önce Tabiat Parkı yapılıyor, sonra tanıdık firmalara kiralanıyor, ardından da imar imkânı yaratılıyor. Hatırlı işadamları kupon arazilerde büyük rant sağlıyor.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/park-ormana-villalar-geliyor_122710.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!