Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Plajların Halka Açılmasını İsteyen Kaymakama Sert Tepki

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde Gümüşlük Platformu'nun başlattığı 'Sahiller Halkındır Halkın Kalmalıdır' kampanyası ve eylemine destek vererek Çayıraltı plajına halk ile birlikte 'Plajlar Halkındır' tabelası diken Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, ikinci kez Kadıkalesi plajına tabela dikmeye kalkınca site sakinlerinin sert tepkisi ile karşılaştı.

yapi.com.tr
Plajların Halka Açılmasını İsteyen Kaymakama Sert Tepki Foto: DHA

DHA'nın haberine göre, Bodrum İlçesi'nde Gümüşlük Platformu'nun bir ay önce başlattığı 'Sahiller Halkındır Halkın Kalmalıdır' eylem ve etkinliklerine geçtiğimiz hafta destek vererek Çayıraltı plajında vatandaşlarla birlikte plaja 'Plajlar Halkın Kullanımına Açıktır Hiçbir Şekilde Engellenemez. Bodrum Kaymakamlığı' tabelası diken Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan bu kez de Kadıkalesi Ormancılar Sitesi'nin önündeki halk plajına yine vatandaşlar ile birlikte aynı tabelayı dikmek isteyince site yönetimi ve sitede yaşayanların sert tepkisi ile karşılaştı. Gerginliğin büyümesi üzerine Kaymakam Dr. Gödekmerdan olay yerinden ayrılmasının ardından, bölgeye Jandarma ekipleri sevk edildi. Sahillerin işgal edildiğine dikkat çeken yaklaşık 20 kişilik platform üyesine de sözlü olarak tepki gösteren site sakinleri, olayları görüntüleyen gazetecilere de müdahale etti.

Sahilin kendilerine ait olduğunu söyleyen site sakinleri, "Burası bizim özel mülkümüz. Bedavacılar buraya gelemez. Biz paralarını ödedik. 650 haneyiz, burası bize yetmiyor. Araba koyacak yer yok. Ama bu insanlar her yıl buraya gelip sahilleri kullanmak istiyor. Bizi tahrik ediyor" dedi. Başka bir site sakini ise "Bu sahili biz Milli Emlak'tan kiraladık. Parasını ödedik. Kimse gelip burada denize giremez" dedi.

Platform sözcüsü Doğan Ünal, "Bugün burada sahillerin işgal edilmesini canlı olarak yaşadık. Bırakın vatandaşı, devletin görevlisi kaymakamı bile burada barındırmadılar. Kaymakam bile burayı terk etmek zorunda kaldı" diye konuştu. Ünal, platform üyeleri ile birlikte Gümüşlük Jandarma Karakolu'na giderek site yöneticileri hakkında şikayetçi oldu. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı. Konu ile ilgili 14 kişinin ifadesine başvuruldu.

Toplu alana zorla girilmesine izin yok

Yaşanan olaylarla ilgili yazılı basın açıklaması yapan Kadıkalesi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Dağaşan "Kadıkale Sitesi önündeki deniz kıyı kenar çizgisine bitişik ve site sakinlerinin ortak mülkiyetinde bulunan alana gelen ve kendilerini 'Gezi eylemcilerinin Gümüşlük temsilcisi' olarak tanımlayan bir grup, sahilin site sakinleri tarafından kullanılmasını protesto ettiklerini, bununla ilgili olarak afiş asacaklarını ve gösteri yapacaklarını bildirmişler. Tartışmanın uzaması üzerine onlarla birlikte gelen ve site mensuplarına ait şezlongların üzerinde oturan bir şahıs, 'Ben Bodrum Kaymakamıyım' diyerek olaya müdahil olmuş. Bir devlet görevlisinin 'Gezitürü' bir işgal eyleminde yer almasının mümkün olmayacağını düşünen bazı sakinler, 'doğru söylemiyor, bu kişi gerçekten kaymakam olsa işgalci-göstericilerin başında yer almaz, aralarında bulunmaz, geleceğini haber verir, gerekirse hakem olur' diyerek tepki gösterdi. Daha sonra olay yerine gönderilen üç minibüs jandarmadan ve jandarmaların başındaki görevlilerle sosyal medyadan öğrenildiği kadarıyla Kaymakamın önderliğinde bir gösteri eylemi düzenlendiği anlaşıldı. Sitemizin önündeki sahilde bulunan duş, şemsiye, şezlong, tuvalet gibi araç ve tesisler aidat ve bedel ödeyen site mensuplarına aittir. Tapulu arazi sınırını aşan bölümler için de her yıl düzenli biçimde ecrimisil ödeniyor. Tapulu alanımıza zorla girilip su, şemsiye, şezlong ve tapulu arazimizin içindeki duş ve tuvaletlerin kullanılmasına izin vermiyoruz. Bodrum Kaymakamı başta olmak üzere ilgili mülki ve adli birimlere 'Devlet temsilcilerinin ve kamu gücünün öncelikli görevinin can ve mal güvenliğimizi sağlamak, yasalarda kutsal olarak tanımlanan mülkiyet hakkımızı korumak olduğu; gerektiğinde ellerindeki yaptırım imkanlarını kullanmak yerine göstericilerin önüne düşüp tencere-tava çalarak ve güvenlik birimlerini bu gösterinin bir parçası haline getirerek yağmacılığı ve çatışmayı tahrik etmenin kamu yönetiminin asli görevlerinden olmadığını, hele devlet ciddiyeti ve otoritesiyle bağdaşır bir yanının bulunmadığını 'her türlü resmi ve hukuki yolla anlatmak için çaba gösterilecek. Bu anlamda her türlü adli ve idari önlem için gerekli işlemler başlatılacak" dedi.

"Kıyılar vatandaşların kullanımına tamamen açıktır"

Sitenin 50 metre ilerisine yabancı girişini engellemek için bekçi konulduğunu ifade eden Kaymakam Gödekmerdan, sahilin sitenin tapulu mülkü olmadığını hatırlatarak, "Kıyılarımızın vatandaşın kullanımına tamamen açık olması gerekir. Herhangi bir site, işletme, kıyılarımızı kapatamaz. Vatandaşın kullanımını engelleyemez. Buraya da sembolik bir levha dikecektik ancak gerginlik artınca şimdilik vazgeçtik, konunun hukuki boyutunu değerlendirip ilgililere gerekli tebligatları yapacağız" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/plajlarin-halka-acilmasini-isteyen-kaymakama-sert-tepki_122633.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!