Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Plastik Kullanımı Üzerine Yorum Yapanlar daha Sıkı Takip Edilsin"

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme Vakfı (PAGEV) Başkanı Mehmet Uysal, çevre dernekleri ve belediyelerin plastik sektörünün üzerine bilinçsizce gelirken sektörü karaladığını ileri sürerek, ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığından talebimiz; plastik kullanımı üzerine yorum yapan insanların daha sıkı takip edilmesi, söylemlerinin altını

yapi.com.tr / AA
"Plastik Kullanımı Üzerine Yorum Yapanlar daha Sıkı Takip Edilsin"

Türkiye Plastik Platformu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulmak üzere hazırlanan taslağa son şeklini vermek amacıyla Uludağ'daki Ağaoğlu Otel'de bir araya geldi. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme Vakfı (PAGEV) Başkanı Mehmet Uysal, toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, pet şişeler ve damacanalarda kansorejen yaptığı iddia edilen BPA maddesinin bulunduğu söylentilerine dikkati çekti. Uysal, "Oysaki BPA pet şişelerde bulunmaz, polikarbon damacanalarda bulunur, bunun sağlığa zararının ne derece olduğunu anlamak için Hacettepe Üniversitesinin yapmış olduğu bir araştırma var. Bu araştırmaya göre 'Bisfenol A' maddesinin insan vücudu için risk taşıması için kişinin günde 60 damacana yani bin 200 litre su içmesi lazım'' diye konuştu.
    
Uysal, pek çok malzemenin yerini aldığı için plastiğin olumsuz lanse edildiğini savunarak, şunları kaydetti:
    
''Çevre dernekleri ve belediyeler plastik sektörünün üzerine bilinçsizce gelirken maalesef sektörü karalamaktadırlar. Bu yaklaşımın en temel sebebinin bilinçsizlik olduğunu düşünmekle birlikte, hiçbirisi bilimsel temellere dayanmamaktadır. Kanserojen olduğu iddia edilen bir madde nasıl olur da tıbbi malzemelerde kullanılabilir ki- Plastik sektörü meslek hastalıklarının içerisinde meslek hastalığının hemen hemen hiç olmadığı bir iş koludur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulacak olan değişiklik taslağını bu toplantıda sonuçlandıracağız. Milli Eğitim Bakanlığından da talebimiz ilkokuldan başlayarak geri dönüşümün öneminin anlatılmasıdır. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığından da talebimiz plastik kullanımı üzerine yorum yapan insanların daha sıkı takip edilmesi, söylemlerinin altını dolduramayan kişilerin de cezalandırılmasıdır.''
    
Son olarak bir televizyon kanalının bağlı bulunduğu şirketlerin cam sektöründe yatırım yapmasından dolayı plastik üzerine karalayıcı haberler yaptığını iddia eden Uysal, kendilerinin bu durumu ortaya çıkardıktan sonra bu tarz haberlerin yayınlanmadığını dile getirdi.
    
''Dikkatli olmalıyız''
    
Petkim Holding Satış Müdürü Dr. Mevlüt Çetinkaya da sektörün 2011 yılının ilk altı ayında çok iyi bir büyüme ivmesi yakaladığını anımsattı. Çetinkaya, senenin ikinci yarısında dünya ekonomisinde derin bir kriz yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:
    
''Yılın ilk yarısında plastik sektöründe önemli ilerlemeler sağlanmıştı. Ancak yılın ikinci yarısından sonra özellikle Avrupa'da yaşanan borç krizi ve Kuzey Afrika'da yaşanan 'Arap Baharı' sektörü olumsuz yönde etkiledi. 2012 yılını, 2008 krizi kadar olmasa bile büyümenin yavaşlayacağı bir yıl olarak görüyoruz. Plastik sektörü büyümesine devam etse de dolayısıyla biraz daha dikkatli olmalıyız. 2012 yılında da büyüme devam edecektir, ama bu özelikle 2011 yılının ilk 6 ayındaki gibi olmayacaktır.''
    
Gelişmiş ülkelerde büyüme oranlarının aşağıya çekilmesi ve talebin giderek daralmasının, petro-kimyayı derinden etkilediğini vurgulayan Çetinkaya, Petkim olarak birtakım önlemler aldıklarını, üretimin yanı sıra ithalat yoluyla da büyümeyi sürdürdüklerini bildirdi.
    
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Hüseyin Semerci de plastik sektörünün 2011 yılını iyi geçirdiğini, bu dönemde yüzde 15-16 dolaylarında bir büyüme sağladıklarını belirtti. Semerci, 2012'de sektörü bekleyen bazı sıkıntılar olduğuna işaret ederek, ''Avro bölgesi ve ABD'de yaşanan ekonomik sıkıntılar, 2012'de tüm sektörlerimizi zora sokabilir. Özellikle avrodaki güven kaybından ötürü ciddi tehlike söz konusu'' dedi.

ETİKETLER: kurum çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/plastik-kullanimi-uzerine-yorum-yapanlar-daha-siki-takip-edilsin_90109.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!