Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Prag Ulusal Kütüphanesi




Çek Cumhuriyeti’nin yeni Ulusal Kütüphanesi, Prag’daki büyük çaplı yeşil Letna platosunda konumlanıyor. 40 bin metrekarelik yapı, cilalanmamış beyaz mermerden bir platform üzerine oturuyor. Yapı, geometrik anlamda parlak paslanmaz çelik bir yüzeyin köşelerinden çekiştirilmesi şeklinde vücuda geliyor. Taban sınırlarından da teğetlerin yükseltilmesi ile oluşturulan geometri, yapının çok sayıda açıdan gözlemlenebilmesine olanak tanıyor.

Önerilen yapının mimarisi üç boyutlu ve non-standard bir kütlesi, hacmi en aza indirmek ve yapıyı çevreleyen ağaçların üst kotuna yönlenen bakış alanını en fazlaya çıkarabilmek üzere kesinleştirilmiş. Yapının özgün form ve eğriselliklerinin Prag’ın barok yapılarına bire öykünme olduğu belirtiliyor.


Kütüphane yapısının yüzeyi şampanya renginde oksitlenmiş alüminyum plakalarla kaplanacak. Bu plakalar aşağıdan yukarıya doğru renkleri açılacak şekilde düşünülmüşler. Bol miktarda doğal ışık alan iç hacmin eksik edilmediği projede yine eğrisel formlardaki cam doğramalı açıklıklar dikkat çekiyor.

Yapının iç mekanındaki özel kararlar arasında üst kattaki manzara platformu, Prag’ın manzarasını olağanüstü açılardan izleyebileceğiniz bir kafe, rahat ve rengarenk okuma odaları, zemin kattaki rampalar ve merdivenlerle oluşturulmuş ‘sokak’ bulunuyor. Bu sokak, yapının dışındaki caddeden yapı içine girerek tekrar kamusal alana uzanıyor.



Tamamlandığında Prag Ulusal Kütüphanesi’nde yer altında saklanan 10 milyon kitap, otomatik depolama ve geri yükleme sistemi sayesinde 5 dakika içinde okuyucunun eline ulaşmış olacak. 2011 olarak öngörülen açılış tarihiyle Prag, dünyanın en modern kütüphanelerinden birine kavuşmuş olacak.


http://www.yapi.com.tr/haberler/prag-ulusal-kutuphanesi_95866.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!