Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Roman Aileler Sulukule’ye Döndü

Kentsel dönüşümde Sulukule'den Taşoluk’a yerleştirilen 317 Roman aile yeni yerlerinde tutunamadı.

yapı.com.tr
Roman Aileler Sulukule’ye Döndü

Cumhuriyet'in haberine göre, Roman yurttaşlar, işleri gereği şehir merkezinden uzak, gittikleri bölgenin yaşam kültürlerine uymadığından mahallelerine geri döndü.

Birçok aile psikolojik travma geçirdi, özellikle çocuklar ve kadınlar bu travmanın etkisinden çıkamadı. Romanlar adeta “getto” gibi etrafı demir perdelerle çevrili lüks konutların arka sokaklarında eski evlerini, yaşam biçimlerini özleyerek yaşamaya çalışıyor.

Sulukule’de evlerinden sökülerek Taşoluk’a yerleştirilen Roman 317 ailenin tümü Karagümrük’teki mahallelerine geri döndü.

Lüks konutların arka sokaklarında, Balat’ta, Fener’de, Ayvansaray’da ve Karagümrük’te tutunmaya çalışıyorlar. Romanlar evlerini mecburiyetten yok pahasına sattıklarını, yerleştikleri yeni evlerin de yıkılma söylentileriyle yüz yüze olduğunu söyledi.

Sulukule Gönüllüleri Derneği Başkanı psikolog Özlem Soysal, Sulukuleli çocukların yaptığı resimlerden örnek vererek “Bir çocuk 2 resim çizmişti. Biri rengârenk, ‘önce’ yazmış. Diğeri kurşun kalemle, güneş ve çocuklar ağlıyor, buna da ‘sonra’ yazmış” dedi. Soysal, “Çocuklar savaştaki çocuklardan kötü durumdaydılar” diye konuştu.

100’e alıp 600’e sattılar

Yaklaşık 2 yıldır Sulukule’nin çevresindeki evlerin de yıkılacağı söylentisinin dolaştığını ifade eden Soysal, “Bu insanlar Taşoluk’tan oranın fiziksel olarak Roman yaşam biçimine uygun olmadığı için geri döndüler buralara. Beyoğlu’nda limon satıyorlar. İşleri gece 3-4 gibi bitiyor ve Taşoluk’a dönemiyorlar” dedi.

Soysal, Sulukule’de ve çevre semtlerde kiraların yükseldiğinin de altını çizerek “İnsanların evlerini 100 bin ila 125 bin TL arası satın aldılar. Şimdi evler 600 bin TL’den satılıyor. Bu ahlaksızca birşey” diye konuştu.

‘Resmen mutluluğu çaldılar’

Sulukule’de 40 yıldır oturan Kıymet Ş., lüks konutların yapıldığı yerdeki evlerinin yıkıldığını belirterek “Evi mecburiyetten 125 bin TL’ye sattık. Çünkü gücümüz yetmezdi o evlerin borcunu ödemeye” dedi.

66 yıldır Sulukule’de yaşayan Nedim A. ise bahçeli, müstakil bir evi olduğunu anlatarak “158 bine satmak zorunda kaldık. Borcuyla baş edemezdik. Resmen mutluluğumuzu çaldılar. Şimdi kirada oturuyoruz” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/roman-aileler-sulukuleye-dondu_111120.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!