Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Seferihisar'da JES Şirketi Zeytin Ağaçlarını Kesiyor

Seferihisar ve Menderes ilçesi sınırları içerisinde yer alan Orhanlı köyünde, yapılması planlanan JES için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararlarının iptal edilmesine rağmen şirket, asırlık zeytin ağaçlarını kesmeye devam ediyor.

yapi.com.tr
Seferihisar'da JES Şirketi Zeytin Ağaçlarını Kesiyor

İzmir Seferihisar’da yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarıyla dolu bir vadide bulunan Orhanlı köyü, jeotermal enerji santrali (JES) projelerinin tehdidi altında.

Geçimini zeytincilikle karşılayan yöre halkı, köylerindeki yaşamı tehdit eden JES projelerine karşı yaşam alanlarını savunmayı sürdürüyor. BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; bölgedeki JES çalışmalarına usulsüz olarak devam eden şirket, yirminin üzerinde asırlık zeytin ağacını keserek ‘Zeytinciliğin Islahı Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik’i de ihlal etti.

Kesilen zeytin ağaçları için suç duyurusunda bulunarak, yönetmeliğe göre tek bir zeytin ağacının bile kesilmesinin yasak olduğunu belirten Orhanlı köylüleri, yaşam alanlarını ve zeytin ağaçlarını korumak için haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerinin altını çiziyor.

Orhanlı köyünün neredeyse tamamına JES projeleri için dört farklı ruhsat izni verilmiş durumda. Bölgede sondaj çalışmaları başlamış olan JES projesine doksan dokuz köy sakini dava açmış ve proje hakkında İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bu karara rağmen çalışmalarına devam ederek, bölgedeki en az iki yüz yıllık zeytin ağaçlarını kanuna aykırı olarak kesen jeotermal şirketi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu da olmadan JES faaliyetlerini sürdürüyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/seferihisarda-jes-sirketi-zeytin-agaclarini-kesiyor_186242.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!