Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Karaburun’da Zeytin Tarlasına GES Kuruluyor

Karaburun’da Güneş Enerjisi Santrali kurulacak alan Tapu-Kadastro sisteminde “Zeytin Ağaçlı Tarla” olarak geçmesine rağmen, GES projesi için arazi uygunluğu çalışmalarında “zeytin ağacı yoktur” diye projeye izin verildiği iddia edildi.

yapi.com.tr
Karaburun’da Zeytin Tarlasına GES Kuruluyor

İzmir’in Karaburun ilçesi Küçükbahçe Mahallesi’nde, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) olmasına rağmen 300 bin metrekarelik bir alanda Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması planlanıyor. Bölgede yapılan çalışmalar esnasında çam ağaçlarının bir kısmı kesilirken, alanın tamamının çam ormanı ve tabanın da makilik olduğu, ayrıca 300 bin metrekarelik alanda binlerce ağacın daha kesileceği öğrenildi.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; proje ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Proje sahasının, “Zeytin Ağaçlı Tarla” olarak parsellenen bu büyük alanlar, bugün Web Tapu-Kadastro sisteminde hâlâ “Zeytin Ağaçlı Tarla” olarak geçmesine rağmen, GES projesi için arazi uygunluğu çalışmalarında “zeytin ağacı yoktur” diye projeye izin verildiği iddia edildi.

GES’in kurulacağı alan, ÖÇKB ilan edilen sınırlar içinde ve İris Gölü ile Küçükbahçe’ye su sağlayan Karareis Barajı arasında. Bir kenarından da konut alanları ile komşu. GES Projesi’nin İris Gölü’ne uzaklığı ise sadece birkaç yüz metre. Karaburun Yarımadası’nın tek sulak alanı olma özelliğine sahip İris Gölü çok sayıda kuş, sürüngen, memeli, bitki türü için ve özellikle göçmen kuşlar için önemli. Yakınına yapılacak bir GES ile başta kuşlar olmak üzere tüm sulak alan ekosistemine olumsuz etkileyecek.

Karaburun Kent Konseyi’nden edinilen bilgilere göre; proje sahası olarak seçilen alan, uydu görüntülerinden de görüleceği üzere yoğun orman alanı iken, bugün bu ormanın traşlandığı ve toprağın da sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığı belirtildi. Projenin arazi uygunluğu çalışmalarında ise “bölgede çam ağacı yoktur” denerek projeye izin verildiği iddia edildi.

Proje alanının, Karaburun Yarımadası ve Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde olmasına rağmen Web Tapu/Kadastro sisteminde ÖÇKB sorgulamasında tanımlanmadığı belirtildi.

Karaburun Kent Konseyi, yaptığı açıklamada proje hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, “İris Gölü ve Karareis Barajı’nı, yok oluş noktasında tehdit altında bırakan, yaratacağı ekolojik yıkım konusunu hiç umursamayan bu ‘proje’ hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve ÖÇKB sürecini denetleme yetkisini üzerine alan T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı; ÖÇKB ilanının gereklerini yerine getirmeye bir kez daha davet ediyor ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine aykırı ve suç teşkil eden yatırımın acilen durdurulmasını tekrar talep ediyoruz.” denildi.

Öte yandan CHP İzmir Milletvekilli Mehmet Ali Çelebi de yapılmak istenen GES projesine tepki göstererek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yazılı soru önergesi verdi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/karaburunda-zeytin-tarlasina-ges-kuruluyor_182137.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!