Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Şile'den Vazgeçildi, İkinci Mega Kent Tuzla'ya

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çılgın projelerinden İstanbul'a 'İki Şehir' projesinin detayları netleşiyor. İlki Kemerburgaz'a yapılacak 500 bin kişilik çılgın şehirlerden ikincisi Tuzla'ya inşa edilecek. Sabiha Gökçen Havaalanı'nın doğusundan başlayıp, Akfırat Mahallesi'ni de içine alacak şekilde inşa edilecek yeni şehir doğu yönünde büyüyecek.

yapi.com.tr
Şile'den Vazgeçildi, İkinci Mega Kent Tuzla'ya

Uzmanlar seçilen yeri olumlu buldu

Yerinde bir karar

Tayfun Kahraman (Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı): Anadolu yakasına yapılacak şehrin Şile yerine Tuzla'da inşa edilecek olması olumlu. Ama yine de 3. köprünün özellikle kuzey ormanı içinde yapılması ile birlikte Şile tarafı şehirleşme baskısında olacaktır. Fakat Şile yerine Tuzla bölgesine taşınmasına bakılırsa, daha yerinde bir karar olduğu söylenebilir. Şile, kuzey ormanlarının bulunduğu alan ve doğal alanlarının korunması gereken bir bölge. Tuzla'da yapılaşmaya açılacak bölgeler var. Su havzaları kriterlerine dikkat edilerek, yapılabilir bir proje. Tuzla'daki yeni şehir ulaşım açısından ve trafik açısından bakıldığında ulaşıma baskısı olmayacağını düşünüyorum.

Gelişme potansiyeli var

Erhan Demirdizen (Eski Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı): Şile'den vazgeçilmesi çok olumlu olmuş. TEM otoyolunun kuzeyinde her türlü yapılaşma, İstanbul'un önümüzdeki yıllarda yaşam standardını düşürür. Tuzla, son yıllarda Sabiha Gökçen Havalimanı ile birlikte gelişme potansiyeli oluşmaya başlamış bir bölgemiz. Özel sektör yatırımları bu bölgede oluştu. Konutlar, oteller bu bölgeye yapılıyor. Tuzla'da gelişme potansiyeli var. Tuzla'da yeni şehir altyapısı ve ulaşım altyapısı açısından çok yönetilemez bir yük getirmez. Ama Tuzla'daki içme suyu havzaları unutulmamalı.

İş potansiyeli gerekli

Sinan Genim (Mimar): Türkiye'nin bu şehirlere ihtiyacı var. Altyapısı planlı bir şekilde yapılmış, ulaşım ağı ona göre tasarlanmış şehirlere gerçekten ihtiyacımız var. Ama kendi iş sahasını bu şehrin içine çekemiyorsak, bu 500 bin kişilik yeni bir şehrin faydası olacağını sanmıyorum. O şehirde yaşayacak insanlara iş yaratmamız lazım. Tuzla'da iş potansiyeliyle böyle bir şehir yaratılırsa hem İstanbul'a hem de Türkiye'ye örnek bir şehir olur.

Avrupa tarafında da Kayaşehir öne çıkıyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, İstanbul'daki gelecek planları hakkında konuştu. Deprem riski yüksek olan bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları yürüteceklerini vurgulayan Karaoğlu, özellikle İstanbul'un çevresinde kurulacak yeni şehirlere dikkat çekti. Sabah Gazetesi'nin AA kaynaklı haberine göre, Avrupa yakasındaki yeni şehrin, Kayabaşı, Bahçeşehir, Isparta Kule ekseninde olacağı bilgisini veren Karaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bölgelerin altyapı, ulaşım ve donatı alanları şu anda ayrılmış durumda. Bölgenin ulaşım sorununu giderecek olan 3. çevre yolu ihalesi yapıldı. Metro, Olimpiyat Stadı'nın oraya kadar geldi. Sağlık Bakanlığı büyük bir sağlık kentinin ihalesini yaptı. Onun dışında fuar ve üniversite alanları, olimpiyat köyü, hızlı tren projesi, çevre yolları ve bağlantı yollarının uygulama projeleri bitti. İnşaat teknolojisi öyle gelişti ki, 3.5 yıl içerisinde bunlar yapılabilecek şeyler".

Karaoğlu, İstanbul'un cazibe noktalarına dikkati çekerek, "Küçükçekmece ve çevresi, Halkalı, İkileteli, Kayaşehir, Isparta Kule, Hoşdere, Hadımköy'e uzanan bölüm, teknoparklar, lojistik, sağlık, eğitim alanları, olimpiyat köyü, fuar alanlarıyla cazip hale geliyor. O bölgenin ulaşım bağlantıları hava, kara, deniz ve demiryolu anlamında güçlendirilecek" diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/sileden-vazgecildi-ikinci-mega-kent-tuzlaya_100271.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!