Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"ŞPO, Bireysel Talepler ve Noktasal Kararlarla İstanbul'un Tüketilmesine İzin Vermeyecektir"

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu 13 Temmuz 2012 tarihinde yayınladığı bir bilgilendirme metni aracılığıyla; Sancaktepe Planlarında iptal kararı alındığını, Ataşehir İSKİ Depolama Alanı plan değişikliği iptaline İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan itirazın reddedildiğini duyurdu.

yapi.com.tr
"ŞPO, Bireysel Talepler ve Noktasal Kararlarla İstanbul'un Tüketilmesine İzin Vermeyecektir"

p>TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, 13 Temmuz 2012 tarihinde yayınladığı bir bilgilendirme metni aracılığıyla; Sancaktepe Planlarında iptal kararı alındığını, Ataşehir İSKİ Depolama Alanı plan değişikliği iptaline İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan itirazın reddedildiğini ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Sakarya iline ilişkin 1/25.000 Ölçekli Güzergah Planı ve 1/5000 Ölçekli Anayol ve Bağlantı Yolları Projesi'nin imar planlarına işlenmesine yönelik alınan karara karşı açılan davada meclis kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verildiğini duyurdu.

Bilgilendirme kapsamında; "İstanbul kentinin ve kentlinin ihtiyaçlarına, kamu yararının gereklerine ve meslek etiğine aykırı alınan her türlü imar kararı karşısında, Odamız'ın kamu adına gösterdiği duyarlılık, Sancaktepe İmar Planları, Ataşehir İSKİ Depolama Alanı İmar Planı Değişikliği ve 3. Köprü Projesi'nde sonuçlarını ortaya koymuştur" ifadelerine yer verildi.

 TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından paylaşılan bilgilendirme metninin tamamı ise şöyle:

"Kamu yararını ve kentin sürdürülebilirliğini yok sayan, bilimsellikten ve hukuktan uzak, kişisel menfaatleri hedefleyen uygulamalarla İstanbul'un şekillendirilmesine karşı; TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi olarak sürdürdüğümüz mücadelede, yargı tarafından verilen kararlar haklılığımızı bir kez daha göstermiştir.

Sancaktepe Planlarında İptal Kararı

Odamız tarafından, 24.11.2009 onanlı Sancaktepe 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Uygulama Hükümleri'nin A.22 ve A.23 no'lu maddelerinin ve Sancaktepe 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Uygulama Hükümleri'nin 41 no'lu maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na karşı açılan dava 5. İdare Mahkemesinin iptal kararı ile sonuçlanmıştır.

Planlama alanında donatı alanlarının transferini mümkün kılan ve bu yönüyle plan bütünlüğünü bozarak sosyal-teknik donatı dengesini ortadan kaldıran dava konusu plan hükümlerinin, yol açacağı zararlar nedeni ile öncelikle 11.01.2012 tarihinde yürütmesi durdurulmuştur. 31.05.2012 tarihinde ise İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından söz konusu plan hükümlerinin oy birliği ile iptaline karar verilmiştir.

İmar planları, plan sınırları içerisindeki yaşama, çalışma ve donatı alanlarına ilişkin yer seçim kararlarını mutlak olarak tanımlamalıdır. Kaldı ki bu en önemli planlama ilkesi; 3194 Sayılı İmar Kanunu ve bu kanuna bağlı yönetmelikler ile hüküm altına alınmıştır. Sosyal ve teknik donatı alanlarının kent içindeki konumuna yönelik ölçütler ise planlama disiplini çerçevesinde; donatıların birbirine olan uzaklığı, birbirleri ile tutarlılığı ve en önemlisi kolay/rahat erişilebilirliği gibi kriterlere göre belirlenmektedir. Oysaki dava konusu planlar ile getirilen donatı alanı transferi, şehircilik bilimine ait tüm yasal düzenlemeleri açıkça çiğnemektedir.

Sancaktepe İmar Planları'nda belirlenen donatı alanlarının yer seçimlerinin, planlama ilkelerinin ve kanun hükümlerinin yok sayılarak keyfiyetle değiştirilebileceğine ilişkin maddeleri, yargı tarafından hukuka aykırı bulunmuş ve iptal edilmiştir.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/spo-bireysel-talepler-ve-noktasal-kararlarla-istanbulun-tuketilmesine-izin-vermeyecektir-_100686.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!