Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Standartlar Ticaretin Kurallarını Koyma Sanatıdır"

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, "İş dünyamız artık eline çanta alarak ülkelere mal satma alışkanlığını terk etmek mecburiyetindedir. Bu sürdürülebilir bir politika değil. Standartlar elbette ticarete gidebilmek için bir pasaporttur, ama aynı zamanda ticaretin kurallarını koyma sanatıdır" dedi.

yapi.com.tr / AA
"Standartlar Ticaretin Kurallarını Koyma Sanatıdır"

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından düzenlenen 'Standardizasyonun Küresel Ekonomiye Etkileri' konulu sempozyumda konuşan Hulusi Şentürk; OECD raporlarına göre dünya ticaretinin yüzde 80'den fazlasının doğrudan standart ve teknik düzenlemelerden etkilendiğine dikkati çekti. Standart ve teknik düzenlemeler olmadan uluslararası ticaretin yapılamaz hale geldiğine işaret eden Şentürk, ürün ve hizmetlerin standartlara uygunluğuna tescil edilme işlemlerinin, ekonomik hayatın vazgeçilmezleri arasında olduğunu söyledi.

"Standartlar ve uygunluk değerlendirme işlemleri, ticarette teknik engel olarak kullanılıyor"

Şentürk, standartlar ve uygunluk değerlendirme işlemlerinin bir yandan ticaretin serbestleştirilmesine katkı sağlarken; diğer yandan insanların, hayvanların ve bitkilerin sağlığının korunması, çevrenin korunarak üretimlerin gerçekleştirilmesi konularında da önemli bir misyon yüklendiğini dile getirdi. Bu kadar önemli bir misyonu olan standartlar ve uygunluk değerlendirmenin, ticarette teknik engel olarak kullanıldığını anlatan Şentürk, şunları kaydetti:


"Standartları ve uygunluk değerlendirmeleri ticari engel olarak kullanan ülkelerin başında gelişmiş ülkeler yer almaktadır. Gelişmiş ülkeler bir yandan standartların belirlenmesinde etkin rol alıp kendi ekonomik üretim teknolojilerine göre bunları belirlerken, bir yandan da belirledikleri bu standartlara ve  buna paralel olarak uygunluk değerlendirme hizmetlerine atıf yaparak, dünya ticaretini kendi lehlerine değiştirmekte ve kendi belirledikleri şartlarla gelişmekte olan ülkeleri rekabete zorlamaktadır. Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler özellikle küresel ticarette ciddi bir haksız rekabetle karşı karşıya."

Şentürk, Türkiye gibi ekonomik büyümesini dünya ticaretinden daha fazla pay almaya dayandıran ülkelerin, bu amaçlarına ulaşabilmesi için standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında etkin bir güce kavuşmak zorunda olduğunu vurguladı. Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefinin gerçekleştirilebilmesi için, uluslararası ticaretten daha fazla pay almanın şart olduğunu söyleyen Şentürk, bunun için de inovasyon faaliyetlerine önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Standartlar elbette ticarete gidebilmek için bir pasaporttur, ama..."

Şentürk, hedef pazarlara ulaşabilmek ve o pazarlarda haksız rekabete maruz kalmamak için, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme hizmetlerinde etkinliğin artırılması gerektiğini belirterek, "Türkiye için geçerli olan bu şartlar, gelişmekte olan ülkelerin tamamı için de geçerli. Ülkelerimizi, güçlü ekonomik hedefleri olmasına rağmen, ne yazık ki gelişmekte olan ülkeler adına olaya baktığımızda, ülke sanayicilerinin, akademik camiasının ve bürokratlarının, standardizasyon ve uygunluk değerlendirmede yeterince farkındalık düzeyine ulaşamadığını görüyoruz. Standartlar daha çok şekil şartları itibariyle uyulması gereken mecburi bir belge, pasaport olarak var. Standartlar elbette ticarete gidebilmek için bir pasaporttur ama aynı zamanda ticaretin kurallarını koyma sanatıdır" diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/standartlar-ticaretin-kurallarini-koyma-sanatidir_114306.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!