Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sürdürülebilir Tasarım için 'Anlamın Kaynağı'na İnmeliyiz

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen EKODesign Konferansı’na katılan tasarım mühendisi Matthijs van Dijk ve ürün tasarımcısı Christien Meindertsma, EKODesign'ın tartışma başlıklarından "Sürdürülebilirliğe Eleştirel Yaklaşım" kapsamında, "Anlamın Kaynağı" (Source of Meaning) temalı bir konuşma gerçekleştirdi.

yapi.com.tr
Sürdürülebilir Tasarım için 'Anlamın Kaynağı'na İnmeliyiz

Christien Meindertsma'nın, ürünü oluşturan hammaddenin işlenme sürecini takibe alan araştırmalarına ve tasarım çalışmalarına giriş niteliğinde bir sunum yapan Matthijs van Dijk, tasarım dünyası ve sürdürülebilirlik hakkında şu eleştirilerde bulundu:

"Ürüne odaklanmayı bırakıp, tasarımın ardındaki hedefi anlamalıyız"

"Tasarımcılar olarak, geleceğe ne gibi değerler bırakacağımızı düşünmek zorundayız. Tasarım endüstrisi, insanlık adına ne gibi anlamlı adımlar atabilir? Taraf olmak çok önemli. Sadece malzemeye odaklanmak yerine, insanlık için neleri başarmak istediğimize karar vermeliyiz. Ümit ve Sorumluluk, bahsettiğim felsefenin iki önemli bileşeni; ümit bugünü tariflerken, sorumluluk geleceğe işaret ediyor. Ancak bu ikisinin sentezinden verimli bir durum elde edilebilir. Bugün, tasarımcılar olarak psikologlara dönüşmüş durumdayız; insan davranışlarını göz önünde bulundurmamız gerekiyor."

Bu doğrultuda, insanı ilgilendiren durumlara ilişkin sınıflandırmasını (Taxonomy of human concerns) paylaşan Matthijs van Dijk, tasarım pratiği bakımından, bu listedeki en önemli kavramın "anlam" olduğuna dikkat çekti. Sınıflandırmada yer alan her bir başlığa kendi bağlamında yaklaşmak gerektiğine değinen van Dijk, "sürdürülebilirliğin insanlar için ne anlama geldiğine odaklanmalıyız" dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sürekli projeksiyonlar yapıyoruz ve bazen ortaya çıkardığımız tasarım dışında hiçbir şey düşünmüyoruz. Oysa, bir tasarım ortaya konulduğunda, bunun ardında nasıl bir hedefin olduğu anlaşılabilmeli."

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/surdurulebilir-tasarim-icin-anlamin-kaynagina-inmeliyiz_96899.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!