Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Elektrik Fabrikası İhalesini ÖİB Onaylamadı

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Grand Plaza A.Ş.'nin kazandığı Tarihi Elektrik Fabrikası ihalesinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından onaylanmadığını açıkladı.

yapi.com.tr
Tarihi Elektrik Fabrikası İhalesini ÖİB Onaylamadı

Geçtiğimiz Nisan ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından çıkılan ihaleyi, İzmir Büyükşehir Belediyesi 35 milyon TL bedelle kazanmıştı. Av. Sevda Erdan Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Özelleştirme İdaresi Başkanlığından ihale ile ilgili gelen ret yazısında, “Özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir. Kamu şirketleri katılamaz. Bu yüzden de teklifiniz uygun bulunmamıştır” denildiğini bildirdi.

BirGün'de yer alan habere göre; CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklama ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB), İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kazandığı tarihi elektrik fabrikası ve arazisi ihalesi ile ilgili teklifi reddetmesine tepki gösterdi.

Av. Kılıç, İzmir’in Konak İlçesi Umurbey Mahallesi’nde bulunan tarihi elektrik fabrikasını, bu yılın nisan ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından çıkılan ihalede, İzmir Belediyesi’nin satın aldığını anımsattı.

Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin (ADÜAŞ) mülkiyetindeki fabrika ve arazisinin satışına yönelik ihaleye İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Grand Plaza A.Ş.’nin katıldığını dile getiren Av. Kılıç, açık artırma usulü yapılan ihalede tarafların 35 milyon Lira bedelle anlaştığını hatırlattı.

CHP’li Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihale ile ilgili onay beklerken, sürpriz bir kötü haberle karşılaştığını ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığından ihale ile ilgili gelen ret yazısı ile “şok olduğunu” kaydeden Av. Sevda Erdan Kılıç, yazıda, “Özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir. Kamu şirketleri katılamaz. Bu yüzden de teklifiniz uygun bulunmamıştır” denildiğini bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de “ihaleye Grand Plaza şirketi ile girildiği, bu şirketin yüzde 50’sinin Büyükşehir Belediyesi’nin diğer bölümünün ise belediyeye bağlı diğer şirketlere ait olduğu, bu yüzden de ortada hukuki bir problem bulunmadığı” gerekçesiyle karara itiraz ettiğini belirtti.

İzmirlilerin, Özelleştirme İdaresinin bu itiraza yönelik yanıtını merakla beklediklerini dile getiren Av. Kılıç, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığından bu itirazı kabul ederek, tarihi elektrik fabrikamızı Büyükşehir Belediyemize vermesini bekliyoruz.” dedi.

CHP’li Kılıç, İzmir için tarihi öneme sahip fabrikanın 1924 yılında yapıldığını ve 1998 yılına kadar aralıksız olarak ilin elektrik ihtiyacını karşılamaya katkı sağladığını ifade etti.

“Çok katlı çirkin gökdelenler görmek istemiyoruz”
İzmirliler için tarihi öneme sahip bu fabrikanın değerli arazisinin yerinde çok katlı çirkin gökdelenler görmek istemediklerini ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, “Fabrikayı başka bir şirketin alması halinde, bu şirket, son yıllarda ülkemizde giderek artan bir şekilde, tamamen rant düşüncesiyle araziyi değerlendirmek isteyebilir. Çünkü fabrikanın bulunduğu arazi oldukça değerli. Bu nedenle de tarihi elektrik fabrikası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kalmalı” dedi.

Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, “Tarihi elektrik fabrikasının çevresiyle ilgili çalışmalarımız var. İkinci bir Alsancak yaratacağız. Alsancak Elektrik Fabrikası bilim müzesi, büyük kütüphane olabilir, sinema endüstrisine ev sahipliği yapabiliriz” dediğini anımsatarak, “Belediye başkanımız fabrika arazisini, İzmir halkı için kullanmayı düşünürken, orayı ranta kurban etmeyelim” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, şunları kaydetti: “Zaten tarihi elektrik fabrikası ve arazisinin satışına ilişkin ihaleyi İzmir Belediyesi kazandı. Şimdi durup dururken ihaleyi, ‘özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir, kamu şirketleri katılamaz’ diyerek niye iptal ediyorsunuz? Üstelik ihaleye katılan Grand Plaza şirketinin yüzde 50’si belediyeye bağlı şirketlere ait. Burayı da mı Türkiye’nin birçok yerinde yaptığınız gibi ranta kurban etmek istiyorsunuz? Artık yeter, doymadınız mı? Doyun artık. Nedir sizin bu rant aşkınız? Kefenin cebi yok, giderken yanınızda bir şey götüremeyeceksiniz.

Bizler, İzmirliler ve tüm Türkiye halkı olarak, sizin bu rant sevdanıza karşı tüm benliğimizle mücadele vereceğiz, ta ki sizler bu rant sevdanızdan vazgeçene kadar. Bu nedenle, İzmir’deki yaklaşık 100 yıllık tarihi elektrik fabrikamıza sonuna kadar sahip çıkacağız ve burayı İzmir halkımıza kazandıracağız. Sizlerden, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Özelleştirme İdaresi Başkanlığına yaptığı itirazı kabul etmenizi bekliyoruz. Bu müjdeyi bize verin.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-elektrik-fabrikasi-ihalesini-oib-onaylamadi_174891.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!