Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Murat Paşa Camisi Yeniden Ayağa Kaldırılıyor

Muş'ta, 1823'te Osmanlı mimarisiyle yaptırılan ve 1940'ta yıkılan tarihi cami ile medresesinin yeniden ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı.

yapi.com.tr/AA
Tarihi Murat Paşa Camisi Yeniden Ayağa Kaldırılıyor

Muş'ta, 1823 yılında Osmanlı mimarisiyle yaptırılan ve 1940'ta yıkılan tarihi Murat Paşa Camisi ile medresesinin yeniden ayağa kaldırılması için çalışma yapılıyor.

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Ahlat Müze Müdürlüğü ve Muş Belediyesi'nce bir ay önce başlatılan proje kapsamında, Murat Paşa Mahallesi'ndeki tarihi cami ve medresenin bulunduğu alanda kazı, temizlik ve sondaj çalışması gerçekleştirildi.

Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş mutasarrıfı Murat Paşa tarafından 1823'te yaptırılan cami ve medreseye ilişkin çalışma başlattıklarını, tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Artık halkın bu yapıyı "yıkılan cami" olarak bilmeyeceğini belirten Asya, "Tarihi Murat Paşa Camisi'ni ve medresesini ibadete açacağız." dedi.

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü vasıtasıyla Ulu ve Alaaddin camilerinin restorasyonunu tamamladıklarını dile getiren Asya, "Tarihi Hükümet Konağı'nı restore edip, hizmete sunduk. Aynı şekilde tarihi Yıldızlı Han'ı aslına uygun şekilde projelendirdik. İhale aşamasına geldik. Karasu Hamamı ve Müştak Baba Türbesi'ni gün yüzüne çıkardık. Bu kadim şehirde tarihi dokulara sahip çıkarak çalışmalarımıza devam ediyoruz." diye konuştu.

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Sait Sancar da kültür envanterlerindeki caminin proje ihalesinin yapıldığını, kazıların ardından proje çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

"Avlu ve medrese odalarını tespit ettik"

Çalışmaları yürüten ekibin başında yer alan Ahlat Müze Müdürlüğünde görevli müze araştırmacısı Yunus Mübarek Gürler ise kazı alanında cami avlusu, buranın doğusu ve batısında medrese odaları tespit ettiklerini anlattı.

Gürler, "Avludaki iki sütunun taş malzemeden yapıldığını, uzunluklarının 2 metre 40 santimetre olduğunu belirledik. Kazı alanında 4 mezar tespit ettik. Avlunun güneyinde caminin mihrap alanı olduğunu tahmin ediyoruz. Çalışmalarda Osmanlı mimarisinde kullanılan çeşitli süsleme sanatıyla ilgili bilgiler elde ettik." ifadelerini kullandı.

Bu çalışmaları kapsayan raporların Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğüne sunulacağını dile getiren Gürler, "Vakıfların yapacağı restorasyon ve rölöve çalışmasının ardından cami, Muş halkına kazandırılacak." dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-murat-pasa-camisi-yeniden-ayaga-kaldiriliyor_160398.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!