Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Oydular İçine Kafe Koydular

Tarihi Oydular İçine Kafe Koydular

yapi.com.tr
Tarihi Oydular İçine Kafe Koydular

Topkapı Sarayı’nı çevreleyen surlar, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında inşa edildi. 4 km. uzunluğundaki Topkapı Sarayı’nın dış surlarını oluşturan Sur-u Sultani, Fatih’ten günümüze kadar ayakta durmayı başardı.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, tarihi surlar delinerek dışına dübelli vidalarla pergola bağlandı. Pergola için de zemin yükseltildi ve merdiven eklendi.

Ancak son yıllarda görkemli surlarda büyük bir tahribat yaşanıyor. Nedeni ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki olan Beltur’un surların dibinde açtığı kafe…

Surları vidalarla deldiler

Gülhane Parkı içinde Beltur’un işlettiği Kandil Cafe için 538 yıllık tarihi surlar delik deşik edildi. “Sur-u Sultani” olarak adlandırılan surların yıllardır kapalı duran küçük bir pencere büyüklüğündeki kapısı enine ve boyuna büyütülerek Beltur’a ait kafeye özel giriş haline getirildi. Surlar delinerek dübelli vidalar takıldı. Alemdar Caddesi’ne bakan dış kısma pergola bağlandı. Pergolayı kurmak için zemin yükseltildi ve bir de merdiven eklendi.

4 km. uzunluğundaki Topkapı Sarayı’nın dış surlarını oluşturan Sur-u Sultani’nin bazı yerlerinin Bizantion ile Konstantinopolis surları ile örtüştüğü düşünülüyor. Surlara yapılan eklemeler tepki çekiyor. Uzmanlar bunu ‘Tarihe saygısızlık’ diye yorumluyor.

Koruma Kuruluna şikayet etti

İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, surları tahrip eden Kandil Cafe’yi İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne şikayet etti.

CHP’li Hüseyin Sağ, dünyanın hiçbir yerinde binlerce turistin ziyaret ettiği tarihi surlara kafe için özel kapı açılmayacağına dikkat çekti. Tarihi surlara yapılan inşaat faaliyeti için ruhsat alınıp alınmadığını soran Sağ, uygulamada imara aykırılıkların tespit edilmesini ve suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-oydular-icine-kafe-koydular_143267.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!