Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Tarihi Yapılar 'Elektrik Kontağı'yla Özelleştiriliyor"

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin Karaköy'deki binasında biraraya gelerek ortak bir açıklama yapan TMMOB Elektrik ve Makina Mühendisleri Odaları İstanbul Şubeleri ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, tarihi yapılar birer birer yangınlarla yok olurken suçlu olarak elektrik kontağının gösterilmesini kınadı.

yapi.com.tr
"Tarihi Yapılar 'Elektrik Kontağı'yla Özelleştiriliyor"

'Elektrik kontağı'nın başrolde olduğu yangınlar

Açıklamaya göre 'elektrik kontağı'yla gerekçelendirilen yangınlar şöyle:

"Beşiktaş, Ortaköy'de yer alan ve otel yapılmak amacı ile boşaltılmak istenen Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun 2002 yılı Temmuz ayında 'elektrik kontağı' sonucunda tamamen yanması ile ilk olarak kamu yapılarında yangın ve elektrik kontağı gündeme gelmiştir. Yangından sonra yetkililer yapının tekrar aynen yapılacağı ve eğitim binası olarak işlevini sürdüreceği şeklinde açıklamalar yapmış, fakat bugün otel inşaatı başlatılmıştır.

* Tarihi Haydarpaşa Garı ve çevresindeki arazinin; otel, turizm, ticaret vb. kullanım amacı ile devredilmesi girişimi söz konusudur. Kamuoyu sürece büyük tepki göstermiştir.

28 Kasım 2010 tarihinde Garın çatısında yangın çıkmış ve tarihi yapının çatısı tamamen yanmıştır. Yangın sırasında gerek basında, gerekse kamuoyunda otel yapılmak üzere yakıldığı iddiaları gündeme gelmiştir. Bu iddialara yanıt olarak Garın derhal restore edileceği açıklanmış, yangının ise elektrik kontağından kaynaklandığı belirtilmiştir. Fakat bugüne kadar restorasyon için herhangi bir gelişme görülmediği gibi, Haydarpaşa Garı ve çevresi için düşünülmekte olan projenin Belediye ve koruma kurulunca onaylandığı görülmektedir.

Her iki olayda da yangınların suçlusu olarak elektrik kontağı gösterilmiştir. Meslek Odaları, Üniversiteler ve uzmanlar yaptıkları açıklamalarda, tarihi yapıların kamusal amacı dışında kullanımının gündeme getirilmesinden sonra çıkan yangınlara dikkat çekmiş, kamunun koruyarak yaşatmakla yükümlü olduğu birçok tarihi ve kültür varlığı yapılarımızın yangından korunmasına yönelik ön tedbirlerin olmadığını ve İstanbul'daki tüm tarihi yapıların yangın tehlikesi ile karşıya olduğunu kamuoyu ile paylaşmıştır. Her yangından sonrada tekrarlanan uyarılara rağmen, o günden bu yana herhangi bir önlem alındığına yönelik bir açıklama yapılmadığı gibi, tarihi yapılarda yangınlar yaşanmaya devam etmiş, etmektedir.

* 11 Şubat 2011 günü, Mimar Sinan'ın 1580 tarihinde yaptığı eseri Tarihi Kılıç Ali Paşa Camii'nin restorasyonu sırasında çatısında yangın çıkmış, yapıya fazla zarar vermeden söndürülen yangının sorumlusu olarak yine "elektrik kontağı" gösterilmiştir.

* 19 Şubat 2011 tarihinde bu sefer İstanbul'da bulunan Beyazıt Camii'nin avlusundaki tamamen ahşaptan yapılmış Hünkâr Kasrı'nda yangın çıkmış, binanın üst katı küle dönmüştür. Bu yangının da ilk inceleme sonucunda, "elektrik kontağından" çıktığı açıklanmıştır.

* 23 Aralık 2012 tarihinde ise tarihi Kapalı Çarşı'nın Örücüler Kapısı'nda yangın çıkmış, iki gün sonra yani 25 Aralık 2012 günü, sabahın erken saatlerinde bu sefer Cağaloğlu'ndaki 1865 yılında yapılan, 5 katlı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası tamamen yanmıştır. Yangından sonra yapılan açıklamada, 147 yıllık tarihi yapının da "elektrik kontağı" yüzünden yandığı açıklanmıştır.

* Geçtiğimiz günlerde bu sefer de Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi binası büyük oranda yanmıştır. Yaşanan bu yangının ardından, Meslek Odaları bir kez daha tüm yetkilileri İstanbul'un tarihini yangınlara teslim etmemek için, tarihi binaların yangına karşı korunması konusunda gerekli sorumluluğu almaya çağırdıktan 3 gün sonra ise Karaköy'de1766 yılında III. Mustafa zamanında saray camisi olarak yaptırılan Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camisinde çıkan yangında şadırvan, tuvalet, kütüphane ve sübyan mektebi tamamen yanmıştır".

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-yapilar-elektrik-kontagiyla-ozellestiriliyor_104188.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!