Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

TMMOB: İnandırıcı Değil!

Tarihi Alsancak Stadı'nın yıkılma kararı ile ilgili açıklama yapan Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu, stadın risk gerekçelerinin açıklanmadığını, İzmir'in önemli bir kamusal alanının yok olacağı endişesini taşıdıklarını ifade etti.

yapi.com.tr
TMMOB: İnandırıcı Değil!

İzmir'in tarihi stadı Alsancak Stadı'nın müsabakalara kapatılması ve yıkılması kararının yankıları devam ederken, mimar ve mühendisler de tartışmaya katıldı.

Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, yazılı bir açıklama ile İzmir'in önemli bir kamusal alanının yok edileceği endişesi yaşadıklarını ifade etti. Açıklamada, "Kent merkezlerinde kalan sosyal donatıların, yeşil alanların yok edilerek,  arsa olarak yeniden üretilmesi ve sermayeye peşkeş çekilmesi AKP Hükümeti tarafından bir ekonomi politikası haline getirilmiştir. Bu yolla kamusal alanlarımız giderek yok edilmektedir. AKP, bir türlü ele geçiremediği İzmir’de karışıklık ve çatışma çıkarmaya ve kaos yaratmaya çalışmaktadır" ifadesine yer verildi.

Kamusal alanların yok edilme sürecinin uzun süredir İzmir için de işletilmeye başlandığını açıklayan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Bakanlığın yapmış olduğu son açıklamayla, sürecin, İzmir’in yıllardır gündeminden düşmeyen Alsancak Stadı için de gerçekleştirilmeye çalışılmasından tüm kent olarak endişe duymaktayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın tribünlerle idari binanın yıkılma tehlikesinin bulunduğu ve tesisin derhal boşaltılması kararını almış olması, alana ait riskin jeolojik açıdan mı, yoksa inşaat tekniği eksikliği ve hatasından mı kaynaklandığı konusundaki bilginin kamuoyu ile ısrarla paylaşılmaması bu endişemizi ne yazık ki güçlendirmektedir. İzmir kent belleğinde önemli bir yere sahip olan Alsancak Stadı, yoğun doku içerisinde kalmış önemli bir açık kamusal alandır. Mevcut imar planlarında stadyum alanı olarak planlanmış Alsancak Stadı aynı zamanda Konak Belediye Meclisi kararıyla 1. derecede deprem bölgesi olan İzmir’in afet sonrasında halkın önemli bir toplanma alanı olarak belirlenmiştir. Tüm bu kamusal kullanıma hizmet eden alanın öncelikle risk gerekçelerinin net olarak kamuyla paylaşılması ve yıkılması için haklı gerekçelerin açıklıkla ortaya koyulması gerekmektedir."

Yeni statlara dava

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ihalesini gerçekleştirildiği 15 bin kişilik Karşıyaka ve Göztepe Stat projelerine TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak dava açıldığının hatırlatıldığı açıklamada, mevcut statların olduğu bölgeye öngörülen yeni projelerin yer seçim kriterlerinin, şehircilik ilke ve esasları ile diğer bilimsel gerekçelerle uygun olmadığı savunuldu. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Şehircilik ilkelerine aykırı bu projeler yöre halkını, yerel yönetimleri ve meslek odalarını taraftar grupları ile karşı karşıya getirmeyi amaçlamaktadır. AKP, bir türlü ele geçiremediği İzmir’de karışıklık ve çatışma çıkarmaya ve kaos yaratmaya çalışmaktadır.  Ne yazık ki, bu planlar yavaş yavaş meyvesini vermeye başlamıştır. Meslek odamızın gerçekleştirdiği sözü edilen idari işlem, belirli kesimlerce bilinçli bir şekilde amacından saptırılarak, kişileri hedef gösteren, hakaret ve tehdit içeren saldırılara dönüşmüştür. Bu saldırılar son dönemde AKP Hükümetinin TMMOB’yi yıpratma politikalarının bir parçasıdır. Bu tür saldırılardan ve kent içinde bu projeler nedeniyle çıkabilecek her tür karışıklıktan AKP hükümeti sorumludur. Bu saldırıları ve bunlara yol açan merkezi hükümet politikalarını kabul etmediğimizi, TMMOB’nin bu tür saldırılar karşısında bilimi ve tekniği halkımızın yararına kullanma ilkelerinden bir milim bile sapmayacağını kamuoyunun bilgisine sunarız."

http://www.yapi.com.tr/haberler/tmmob-inandirici-degil_124057.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!