Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TÜDEF’ten Gökçek’e Cezaevi Hatırlatması

TÜDEF, 9. İdare Mahkemesi’nin Ankara’da 2008 yılında yapılan ulaşım zammını iptal ettiğini hatırlattı, Başkan Gökçek’i mahkeme kararını uygulamaya davet etti. TÜDEF Başkanı Çetin, “Gökçek kararı uygulamazsa, hapse girebilir” dedi.

Hürriyet ANKARA
TÜDEF’ten Gökçek’e Cezaevi Hatırlatması

TÜDEF, 9. İdare Mahkemesi’nin Ankara’da 2008 yılında yapılan ulaşım zammını iptal ettiğini hatırlattı, Başkan Gökçek’i mahkeme kararını uygulamaya davet etti. TÜDEF Başkanı Çetin, “Gökçek kararı uygulamazsa, hapse girebilir” dedi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Ankara’da 15 Ekim 2008’de yapılan ulaşım zammının Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirterek, söz konusu zammın geri alınması gerektiğini kaydetti. Çetin, Gökçek’in mahkeme kararına direnmesi halinde cezaevine gireceğini de savundu.

Çetin, Kızılay Yüksel Caddesi’nde İnsan Hakları heykeli önünde yaptığı basın açıklamasında, Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetiminin otobüs, metro ve diğer taşıma ücretlerini 1 Ocak 2008’de yüzde 20 oranında artırdığını, aynı yıl 15 Ekim’den geçerli olmak üzere ikinci bir zam daha yaptığını anlattı. 2008 yılı Ekim ayında yapılan zamla çok binişli kartların 1,20 liradan 1,40 liraya, tek binişlerde, özel halk otobüsü ve minibüslerde ise taşıma ücretinin 1,50 liradan 1,70 liraya çıktığını kaydeden Çetin, şöyle devam etti:

Tebliğ edildi

“Böylece 2008 yılı içinde toplamda bilet fiyatlarına yüzde 41,6 oranında zam yapılmıştı. Melih Gökçek yönetimi tarafından 15 yılda ulaşım bilet ücretleri tam bilette 350 kat, öğrenci biletinde 400 kat artırılmıştır. Belediye ‘zam kararının Ankara Minibüsçüler Odası ile Özel Halk Otobüsçüleri Odası’nın talepleri üzerine’ alındığını belirterek, 4,5 milyon Ankaralı’nın ulaşım hakkını taşımacı esnafının çıkarlarına feda etmişti.”

TÜDEF olarak ikinci zammın iptali talebiyle açtıkları davanın Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından esastan sonuçlandırıldığını kaydeden Çetin, gerekçeli iptal kararının taraflara tebliğ edildiğini söyledi.

Orantısız zam

Çetin, Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin söz konusu davada şu gerekçelerle iptal kararı verdiğini anlattı:
“Toplu ulaşım olanaklarından, herkesin eşit, yararlanması. İdareye verilen yetkinin kamu yararı, devletin sosyal niteliği, hakkaniyet, objektif ölçüler gibi temel hukuk ilkeleri dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği. Zammın, fiyat-maliyet artış oranlarını da aşar şekilde yapıldığı. Kamu hizmeti olduğu özelliği de göz önünde bulundurulmaksızın zam yapıldığı. Zam kararının hukuka, kamu yararına aykırı olduğu.”

Zam geri alınmalı

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in yargı kararına uyması ve söz konusu zammın geri alınması gerektiğini dile getiren Çetin, Gökçek, yargı kararına uymadığı takdirde hapis yolu açılacağını söyledi.

TÜDEF Başkanı, “Ortada bir yargı kararı var ve uymayan kamu görevlileri hakkında verilen 2,5 yıl hapis cezası Gökçek’i de beklemektedir. Kararın derhal uygulanmaması halinde önce belediye başkanı ve EGO Genel Müdürü hakkında ceza davası açacağız. Ayrıca yargı kararı ile ortaya çıkan 20 kuruşluk yasa dışı zam nedeniyle 15 Ekim 2008 tarihinden bu güne kadar ödediğimiz tutarı EGO’dan geri almak için ikinci bir dava açacağız” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tudeften-gokceke-cezaevi-hatirlatmasi_77123.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!