Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tuğlayı Onlar İcat Etmedi, ama Yeni Bir Bilinçle Yorumluyorlar

1973 yılında Bartın'da Boğaz mevkiinde kurulan ilk fabrikayla temelleri atılan Işıklar Klinker Tuğla Grubu, bugün Işıklar Holding’in en kalabalık ve en önemli şirketlerinden biri olarak “Türkiye’nin en iyi klinker tuğlası” mottosuyla faaliyetlerine devam ediyor. Işıklar Klinker Tuğla Grubu Genel Müdürü Cem Baki Sinal’ın sektöründe ‘fennine uygun

yapi.com.tr
Tuğlayı Onlar İcat Etmedi, ama Yeni Bir Bilinçle Yorumluyorlar

br />
Doğayla diyalog kurabilen tek malzeme


Profesyonel kariyeri boyunca uzun yıllar yalıtım sektöründe görev almış olan Sinal, “Burası da inşaat sanayisi içinde faaliyet gösteren bir yer olmasına rağmen, çalıştığım diğer firmalardan çok farklı bir yerde duruyor” diyor ve ekliyor:

“Kiremit ve tuğla çok değişik malzemeler; hammaddesi nedeniyle çok basit gelebilir, ama inanılmaz bir teknoloji aynı zamanda. Hatta çalıştığım en karmaşık malzeme diyebilirim. Öyle ki, doğayla diyalog kurabilen tek malzeme diyebiliriz. Tuğlaya dokunduğunuz zaman, ona bir insan elinin değdiğini hissedebiliyorsunuz. Her şeyin hızla endüstrileşip mekanikleştiği bir dünyada, hem modern hem de çok doğal. Tuğlanın modern malzemelerle uyumunun en güzel örneği, Türkiye’de en büyük üreticisi olduğumuz Architon. Alüminyum, beton ve cam ile inanılmaz güzel bir uyum yakalayan bu malzemenin ihtiyaç malzemesi olmadığının sanılması gibi bir handikap var. Ama fonksiyon, kullanım ömrü ve şıklığı birlikte düşünürseniz, aslında bir ihtiyaç malzemesi”.



Foto: Bartuğsan'ın toprak depolama alanı

Hassas bir hammadde; toprak

Fabrikaların Bartın’da kurulmasında en az sahiplerinin Bartınlı olması kadar önemli olan bir diğer unsur da Bartın ve çevresinin toprak kalitesi olmuş. Toprağın çok hassas bir malzeme olduğunu vurgulayan Sinal, 50’şer metre arayla alınmış olsalar bile kurutma ve pişirme süreçlerinde değişik tepkiler verebildiğine, farklı özellikler gösterebildiğine dikkat çekiyor. Sinal, bu anlamda üretim sonrasında yapılan kalite kontolünün artık yeterli olmadığını, sürecin tamamını kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekliliğine işaret ediyor ve Şubat ayında toprak ocaklarında yapılacak yeni sondaj çalışmalarından bahsediyor:

“İşimizi şansa bırakmıyoruz; sondajlardan alınan toprak örnekleri tek tek analiz edilecek. Ancak detay analizlerinde görebildiğiniz eser miktarda bir mineral, uzun vadede kiremit ya da tuğlanın ömrünü kısaltabiliyor. Amacımız, bu gibi olumsuzlukların önüne geçmek. Bugün Türkiye'deki kiremit pazarının yüzde 20'si yenileme işinden oluşuyor; ama komşumuz Yunanistan'da ömür boyu kullanım garantisi verilen kiremitler üretiliyor”.



Foto: Şekillendirilene kadar birçok farklı işlemden geçirilen toprak, bantlarla taşınıyor

Lunapark gibi fabrika


Ocaklardan getirildikten sonra en az bir yıl fabrikada bu iş için ayrılan alanda dinlendirilen toprak, farklı ölçeklerdeki eleklerden geçirildikten sonra bantlarla fabrikanın içine taşınıyor. Lunaparklardaki eğlence trenlerini andıran bantlar, fabrikanın da önemli bir bölümünü kaplıyor. İçerde de sıcaklığı ve nem oranı sabitlenmiş bir ortamda bir süre daha dinlendirilen toprak, daha sonra yine bu bantlarla taşınıyor ve mikronize olacak biçimde eziliyor ve ürün gurubuna göre şekillendiriliyor.



Devasa tünel, fırınların pişirme sırasında yarattığı ısıdan, aynı zamanda kurutma işlemi için de faydalanıyor. Merkeze uzak olmanın yaşanabilecek herhangi bir mekanik ya da dijital soruna müdahale biçimlerini nasıl etkilediğini sorduğumuzda Sinal, makine parkurunun işleyişinden sorumlu çalışanların bu konuda Türkiye’nin, özellikle tuğla sektörünün en yetkinleri olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ancak çok büyük mekanik ya da elektrik arızalar olması durumunda, yine oradaki arkadaşların kontrolünde dışarıdan ekipler çağırabiliyoruz”.


Foto: İşlenebilecek kıvama gelene kadar pekçok kez ufalanan, eleklerden geçirilen toprak, son olarak bu teknede mikronize olacak biçimde eziliyor. 

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8
ETİKETLER: fabrika gezileri
http://www.yapi.com.tr/haberler/tuglayi-onlar-icat-etmedi-ama-yeni-bir-bilincle-yorumluyorlar_90515.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Popüler Fabrika Gezileri

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!