Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türk Öğrencilerden Depremin Yıkamayacağı Proje

Uzmanlar dünya üzerinde ‘Mega deprem’ uyarıları verirken Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencileri geliştirdikleri depreme dayanıklı bina projesi ile Amerika’da dünya birincisi oldu.

yapi.com.tr
Türk Öğrencilerden Depremin Yıkamayacağı Proje

Amerikan Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü (EERI) tarafından düzenlenen ve ana sponsorluğu Amerikan Federal Afet Yönetimi Ajansı (FEMA) tarafından yapılan “Üniversitelerarası Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması” Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco şehrinde düzenlendi. Yarışmaya depreme dayanıklı model bina ile katılan Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencileri Büşra Böcekli, Ahmad Siar ve Gantulga Ganghuyag büyük bir başarı elde ederek inşa ettikleri şık ve dayanıklı bina ile depreme meydan okudu.

3 farklı depreme dayandı

Öğrencilerinin oluşturduğu ölçekli çok katlı bina modellerinin ‘sarsma tablası’ üzerinde daha önce yaşanmış 3 farklı deprem etkisi altında test edilerek performanslarının ölçüldüğü yarışmada öğrenciler genel sıralamada dünya çapında prestij sahibi Cluj, California, Cornell ve Toronto üniversitelerin ardından beşinci sırada yer alırken mimari değerlendirme kategorisinde ise dünya birincisi oldu.

Salyangoz yol gösterdi

Öğrenciler, “Türkiye’de deprem gerçeğini bilerek bir şeyler yapmak istedik. Bina maketini inşa ederken organik bir form olan salyangoz kabuğundan yola çıktık. Maliyeti az, dayanıklı ve tasarım olarak şık bir bina tasarladık. Yapılan binaların depremde yıkılmaması için temelin sağlam olması ve binaya konulan çeliklerin çaprazlama sistemiyle yapılması gerekiyor. Biz bu yöntemi izlediğimiz için maketimiz üç farklı deprem etkisi altında da yıkılmadı. Projemizi hayata geçirmek en büyük hedefimiz ama desteğe ihtiyacımız var” dedi.

Avrupa ayağına talibiz

Öğrencilerinin adlığı başarıdan gurur duyduklarını belirten danışman hocalar Yar. Doç. Dr. Emre Demir ve Doçent Dr. Güven Kıymaz da, “Öğrencilerimizin bu seviyeye ulaşması bizi çok mutlu ediyor. Alınan başarıların devam edeceğine inancımız tam. Bu yarışma kapsamında Türkiye’de bir üniversite adına alınan en büyük başarı alınmış oldu. Dünyanın önde gelen üniversitelerini geride bıraktık. Bu ödül Türkiye’nin deprem ülkesi olması nedeniyle ayrıca anlamlı. Biz üniversite olarak bu yarışmanın Avrupa ayağını da yapmak istiyoruz” diye konuştu.

ETİKETLER: deprem FEMA
http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-ogrencilerden-depremin-yikamayacagi-proje_144306.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!