Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye’de Boyanın 'Renk Haritası'nı Çıkardı

Boya, kimya, tarım, tekstil, inşaat ve lojistik (liman işletmeciliği) olmak üzere altı farklı sektörde faaliyet gösteren Polisan Holding, kuruluşunun 50. yılında, iştiraki Polisan Boya’nın 7.000’i aşkın satış noktasından elde ettiği verilerle Türkiye’nin 'Renk Haritası'nı oluşturdu.

yapi.com.tr
Türkiye’de Boyanın 'Renk Haritası'nı Çıkardı

Polisan Holding, 50. yılında iştiraki Polisan Boya’nın dataları ile Türkiye’nin renk haritasını çıkardı. Türkiye’de, 7.000’i aşkın satış noktasından elde edilen veriler, Polisan Boya’nın renk danışmanı Oya Komar tarafından iç ve dış cephe olmak üzere 2 ayrı kategoride değerlendirildi. Renkler ve tonlarının bir dili ve özel bir enerjisi olduğuna inandıklarını belirten Polisan Boya Pazarlama ve Kanal Strateji Direktörü Dilek Çolakoğlu, 'Türkiye’nin Renk Haritası' çalışması için şunları söyledi:

"Renk danışmanımız Oya Komar ile Türkiye’nin renk haritasını çıkarırken çok heyecanlandık; zira yüzyıllardır birbirinden ayrılamayan etnik kültürlerin renk tercihlerini görecektik. Türkiye genelinde 7.000’i aşkın satış noktamız ve sektörün en yaygın boya markası konumumuzla birebir ülkemizin renk tercihlerini yansıttığını düşündüğümüz fotoğraf ortaya çıktı ve Oya Komar da bu fotoğrafı tüketicilerimiz için yorumladı”.

İç cephede bej ve tonları

Değerlendirme sonuçlarına göre Türkiye, iç cephede ufak bir sarı dokunuşu olan renkleri tercih ediyor ve iç cephede 3 rengi el üstünde tutuyor. Yumuşak tonlu 'Kumsal Beji', nispeten daha nötr bir bej olan 'Sahra Beji' ve daha canlı ve açık bir bej olan 'Açık Fildişi', Türkiye’nin sevdiği 3 bej olarak öne çıkıyor.

Bölgere göre boya tercihleri

Marmara, renklerin kozmopolit bölgesi

Kırık renklerin de, canlı renklerin de aynı keyifle kullanıldığı Marmara Bölgesi’nde, Terracotta Toprak Tonları serisinden sonra Gizemli Bej, Royal Lila gibi lila dokunuşlu renkler hakim. Aynı çeşitlilik, dış cepheye de yansıyor. Düşük kontrastların yanısıra yüksek kontrastlara, soğuk yansımalı (pembemsi-mavimsi) renklerin yanısıra sıcak yansımalı (sarımsı- turuncumsu) renklere, açık renklerin beraberinde ise koyu renklere rastlanıyor.

Güney Marmara’da, Bursa ve çevresi, toprak tonlarını kucaklayan Terracotta Toprak Tonları ailesinden seçimini yapıyor. Toprak renklerinin haricinde kalan renkleri içeren  Fiori Canlı Renkler ailesinden ilk tercih ise Royal Lila’dan yana kullanılıyor. İzmit Bölgesi, iç cephe ve dış cephede birbirinden tamamen farklı zevklere sahip. İç cephede canlı renkler yerine daha doğal, daha nötr renkler  kullanırken, dış cephede olabilecek en yüksek kontrast seviyelerini kullanarak sürprizli bir bölge olduğunun sinyalini veriyor.

Ege’nin favorisi açık renkler

Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde, özellikle İzmir ve çevresinde sarı dokunuşlu açık doğal toprak renkleri  önceliğe sahip. Renkler canlanmaya başladığında ise Bianco Beyaz Düşler serisinde de, Terracotta Toprak Tonları ve Fiori Canlı Renkler ailesinde de yeşil dokunuşlar kendini gösteriyor. Denizli ve civarı Terracotta Toprak Tonları ailesinden seçim yaparken, dış cephe seçimlerine de bu beğeni aynen yansıyor. Antalya çevresi ve İç Anadolu Bölgesi’ne de uzanan geniş bir satıh, iç cephe renklerinde denizin rengini kopyalamaya meyilli olduğu görülüyor.

Karadeniz ve İç Anadolu’nun tercihi canlı renkler

Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri, iç cephe duvarlarında canlı renkleri ağırlıyor. Fiori Canlı Renkler paletlerinin sarımsı ve pembemsi hareleri arasında mekik dokuyor. Konya ve çevresi, iç cephelerde canlı ve çeşitlilik gösteren renklerle bezenirken, dış cephelerde yüksek kontrastı tercih ediyor. Genelde kırmızı dokunuşlu renkler iç ve dış cephelere hakim.

Doğu ve Güneydoğu’ya 'Gizemli Bej'

Güney Anadolu Bölgesi'ne Gizemli Bej, Doğu ve Güneydoğu’ya İstanbul Yeşili damgasını vuruyor. Güney Anadolu Bölgesine açık ve kırık renkleri takiben, lila dokunuşlu Gizemli Bej damga vuruyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Fiori Canlı Renkler serisinden canlı renkler geniş bir yelpazede kendini gösterirken, dış cephelere bünyesinde az ya da çok yeşili barındıran tonlar hakim oluyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyede-boyanin-renk-haritasini-cikardi_119910.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!