Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Vatandaş Konutta Senedi Bıraktı, Peşin Aldı

Reidin Emlak Endeksi'ne göre, konut fiyatları ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,07 artış kaydetti. Aynı dönem Yeni Konut Fiyat Endeksi'ndeki artış 0,28 oldu. Konut satışlarında senetli satış payı 6 puan gerilerken, peşin satış payı 6 puan yükseldi.

yapi.com.tr
Vatandaş Konutta Senedi Bıraktı, Peşin Aldı

Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi ekim ayı sonuçları açıklandı.

REIDIN Emlak Endeksi'ne göre, konut fiyatları ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,07 artarken, fiyatların en fazla yükseldiği kent yüzde 2,03 ile Balıkesir oldu.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'nde, ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,28 oranında artış gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,29 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 Ocak ayına göre 77,50 artış yaşandı.

Senet kullanımı geriledi

Ekimde İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,11, Avrupa yakasındakilerde ise yüzde 0,34 fiyat artışı oldu. Ekimde yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı, eylüle göre göre 6 puan artarak yüzde 29, banka kredisi kullanım oranı 1 puan yükselerek yüzde 41 olarak gerçekleşti. Konut satışında senet kullanım oranı ise 6 puan gerileyerek yüzde 30 oldu.

Geçen ay satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 30'u bitmiş, yüzde 70'i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Stok erime hızı ekimde adet bazlı yüzde 3,4, metrekare bazlı ise yüzde 3,2 olarak gerçekleşti.

Ekimde konut satışları 1+1'de yüzde 0,28, 2+1'de 0,17, 3+1'de 0,44 artarken, 4+1'de 0,06 azaldı.

Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 5'lik oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Bu alanda son 6 aylık ortalama yüzde 4,8 şeklinde gerçekleşti.

Kiralar en çok Bursa'da arttı

Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'nin sonuçlarına göre konut fiyatları ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,07 arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,96 artış gerçekleşti.

Ekimde metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,03 artan Balıkesir, fiyatların en çok yükseldiği şehir olurken, Mardin'de yüzde 1,17 azalış oldu.

Yıllık artış oranları değerlendirildiğinde, ekimde satılık konut fiyatları Balıkesir'de yüzde 26,86, Bursa'da yüzde 26,16, Edirne'de yüzde 23,60, Aksaray'da yüzde 22,02, Zonguldak'ta yüzde 21,91 arttı.

Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'ne göre ise bir önceki aya göre yüzde 0,85 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,84'lik artış gerçekleşti. Metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,21 artan Bursa, ekimde kiraların en çok yükseldiği şehir oldu.

ETİKETLER: REIDIN
http://www.yapi.com.tr/haberler/vatandas-konutta-senedi-birakti-pesin-aldi_162155.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!