“Estetik Kaygıların Yangın...
Otelin Yangın Merdivenine...
Yangınla Mücadele Robotu Kayıpları...
Dönüşüm "Yangın Güvenliği"...
Ankara Metrosu’nda Bulunan...
Konut Yüzde 10, Fabrika Yangınları...
Okulların Acil Kapıları Yangın...
İşte İstanbul'un Yangın Merdiveni...
Yine Yangın, Yine Kilitli...
"Sisteme İhtiyaç Yok, Yangın...
Yurt Yangınında Yanıt Bekleyen Sorular
Yangın Yönetmeliği Uygulanmıyor!
Binalar Yangından Korunamıyor
Yangın Faciasında Ön Rapor Açıklandı
"Türkiye'de Yangınla İlgili...
Büyükada'ya Modern Yangın...
Rigips’ten Yüksek Yangın Dayanımlı...
Yangına İlk Önlem, Binaların...
İstanbul Ormanlarının Yangın...
Köylüler "Yangın Çıkacak"...
Tünel Yangınları Uyarıcı Nitelikte!
Bosch Yangın Panelleri ile...
Yangına “Dur” Diyen İki Yeni Aktör
Yangın Yalıtımına Öncelik Verilmeli
Yalıtım konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği), yangında önceliğin korunmak ve kurtulmak olduğuna dikkat çekti.
“Bugün güvenli, sağlıklı ve kaliteli bina yapımı konusunda istediğimiz noktada değiliz” diyen İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, Türkiye çapında başlatılan kentsel dönüşüm sürecinin, yangın yalıtımı uygulamaları için büyük bir fırsat olduğunun altını çizdi.
Şen, standartlara uygun yangın yalıtımının nasıl olması gerektiği konusunda şunları söyledi: “Yangına karşı alınacak önlemleri pasif ve aktifolmak üzere iki ana başlık altında toplayabiliriz. Pasif yangından korunma önlemleri yapılarımızın yangına karşı savunma hattını, aktif önlemler ise hücum hattını oluşturur. Dolayısıyla, yapısal olarak alınması gereken yalıtım önlemleri ile yangın söndürme, algılama, uyarı gibi yangın anında devreye giren aktif önlemler birlikte düşünülmelidir. Yangının zararlı etkilerinin sınırlandırılması ve güvenli kaçış bölgelerinin oluşturulması amacı ile oluşturulan bölümlerin duvarlarına, tavanına ve döşemesine yangın yalıtımı yapılarak bu kısımlara alev ve dumanın ulaşması engellenir. Yapılarımızın yangın başlangıç anından söndürme işleminin tamamlanmasına kadar geçen sürede yıkılmadan ayakta kalması için taşıyıcı kısımlara ve dışarıdan yangının sıçramaması için çatı ve cephelere yangın yalıtımı yapılması çok önemli. Kazan dairesi gibi özel odaların duvarlarına, duman gazlarının ve ısının yayılmaması için hava kanallarına ve tesisat borularının geçtikleri bölgelere de yangın yalıtımı uygulamaları yapılması gerekiyor.”
|