Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yarımada’dan İzmir’e İsyan Yürüyüşü!

Çok sayıda çevre sorunuyla boğuşan Karaburun halkı, doğa düşmanı tesislere ve Bütünşehir Yasası’na karşı durmak için İzmir’e yürüyecek.

yapi.com.tr
Yarımada’dan İzmir’e İsyan Yürüyüşü!

Çok sayıda santral, balık çiftliği ve taş ocağının gölgesinde tabiatı koruma mücadelesi veren Karaburun halkı eylem kararı aldı.

Ortak Yaşam Platformu’nun ‘ortak yaşam’ hedefiyle detaylarını duyurduğu eylem büyük bir isyan yürüyüşü… Karaburun halkı 15 Ağustos Perşembe günü yaklaşık 110 kilometrelik yürüyüş sonunda Konak Meydanı’na gelerek doğayı katleden tesislerin yanı sıra Yarımada köylerini vasıfsız kılan Bütünşehir Yasası’na da ‘dur’ diyecek.

Yarımada Ortak Yaşam Platformu (KOYAP) bir bildiri yayınlayarak eylemin dayanaklarını ve amacını ortaya koyan çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte o bildiri

"Karaburun Yarımadasının Gerçek Sahipleri ve Onurlu İnsanlar…

Yarımadamız; bitki örtüsüyle, hayvan türleriyle yaşadığı ve gelişim gösterdiği tüm canlılar için kalitesi yüksek bir yaşam alanı sunmaktadır. Yarımadamızın doğal ve kültürel değerlerini koruyarak gelecek kuşaklara devredebilmek için mücadele ediyoruz. Çünkü insanla doğanın uyum içinde, birlikte var olabileceğine inanıyoruz.

Ne yazık ki, Eşsiz doğa güzelliğine sahip olan Yarımadamız; kurulmak istenen bin 200 adet Rüzgar Enerji Santraliyle (RES), denizlerimizi kirleten Balık üretim çiftlikleriyle, ruhsat verilerek açılacak olan Taş Mermer ve Maden ocakları ile ranta, talana ve yağmaya feda edilmektedir. Dağlarımıza ve tarım alanlarımıza geriye dönüşü olmayan bir son hazırlanmakta, “büyüme ve gelişme” adı altında havamız, toprağımız, denizimiz, ağaçlarımız, ormanlarımız, tohumlarımız, hayvanlarımız, suyumuz, derelerimiz ve köylerimiz yok edilmek istenmektedir. Böylelikle kültürel ve geleneksel değerlerimizin, kimliğimizin hızla yitirtildiği ‘başka bir Karaburun’ yaratılmaya çalışılmaktadır.

Biliyoruz ki,

Karaburun’u Karaburun yapan; Eğlenhoca, İnecik, Kösedere, Saip Ambarseki, Bozköy, yaylaköy, Hasseki, Küçükbahçe, Parlak, Tepeboz, Sarpıncık, Salman köylerimizdeki zeytinimiz, enginarımız, nergisimiz,üzümümüz,erkenci mandalinamız, yöremize özgü 26 bin adet kayıtlı kıl keçilerimizdir. Denizlerimizdeki barbunumuz, kefalimiz, çipuramız, levreğimiz, sinaritimiz ve Akdeniz foklarımızdır.

Karaburun’u Karaburun yapan, haksızlıklara karşı savaşan ortak yaşamın savunucusu Börklüce Mustafa’nın bize bıraktığı mücadele mirasıdır.

Bir günde çıkartılan ‘Bütünşehir Yasası’yla 13 köyümüzün köy tüzel kişilikleri ortadan kaldırılmıştır. 13 köyümüzün yaşam alanlarında yüzyıllardır sahip oldukları gelenek ve kültürel değerleri görmezden gelinmiş, halkın söz, yetki ve karar hakları elinden alınmıştır. Köylerimiz yerelden yönetim ilkesi ile bağdaşmayan bir şekilde tamamen Merkezi idarenin denetimi ve güdümü altına sokulmuştur. Köylülerin varlarını yoklarını emeklerini ortaya koyarak yaptıkları ortak tesisleri, işletmeleri ve varlıkları Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu’na devredilmiş, köylerin meraları, otlakları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının denetimine verilerek özelleştirilip satılmasının önü açılmıştır.

Önümüzdeki dönemde bu otlak ve meralar ya tarım şirketlerine, ya da Rüzgar ve Güneş Enerjisi Santraları için enerji şirketlerine satılacak veya yandaş inşaat şirketlerine devredilecektir.

Bizler yaşam alanlarımızı ve kültürel değerlerimizi yok edecek olan doğal kaynakların ve yaşam alanlarının rant uğruna holdinglere, şirketlere ve yandaşlara peşkeş çekilmesine, talan edilmesine, bizden başka burada yaşayan tüm canlıların da geriye dönüşü olmayacak bir şekilde yok edilmesine KARŞIYIZ!

Sadece yöremizde değil, ülkemizin ve dünyamızın dört bir köşesinde karşıyız.

2013 yılı Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikaları gereği tarımın geleceksizleştirme projesinin ilk adımı olarak ele alınan bu yasanın, temel amacının altında yatan köylülüğün tasfiye edilmesini İSTEMİYORUZ!

Bu nedenle

Doğamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkmak onları KORUMAK ve GELECEK kuşaklara devretmek için,

‘Köylünün ‘tabiatına’ dokunma mahalleleri değil köylerimizi istiyoruz’ demek için,

‘BAŞKA KARABURUN YOK’, bu saldırılara ‘DUR!’ demek için,

15 AĞUSTOS 2013 tarihinde İzmir Müzisyenler Derneği üyelerinin eşliğinde SAAT 09.00 da KARABURUN’DAN İZMİR’E DOĞRU YÜRÜYÜŞE GEÇİYORUZ. SUSMA- SES VER!"

KARABURUN YARIMADASI ORTAK YAŞAM PLATFORMU (KOYAP)

http://www.yapi.com.tr/haberler/yarimadadan-izmire-isyan-yuruyusu_111414.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!