Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yasa Çıktı Ama Sorunlar Bitmedi

Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla gözler yabancıların mülk edinirken yaşadığı sorunlara çevrildi. En önemli konunun ikamet sorunu olduğunu belirten Avukat Ali Kiraz, sorunlar giderilmediği takdirde yabancıların Türkiye’den mülk edinmeyeceğini söyledi

yapı.com.tr
Yasa Çıktı Ama Sorunlar Bitmedi

Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla birlikte, yabancılara mülk satışında hareketli günler yaşanmaya başladı. Ancak yabancıların mülk almak için ihtiyaç duyduğu bazı düzenlemelerin yapılmamış olması yabancılar için sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, yasaya rağmen yabancıların Türkiye’den mülk edinirken sorun yaşadıklarını belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, ikamet, askeri yasak bölge, tapu sigortası, bankadan satış modeli gibi sorunlarla başa çıkabilmenin yollarını açıkladı.

Buna göre, yabancılara mülk satışı halinde, yabancıların Türkiye’de ikamet edebilmesi gerektiğini vurgulayan Kiraz, “Gayrimenkul satışı yapmış olduğunuz bir kişiye belli bir süre için dahi olsa ikamet hakkı tanımak (en az 6 ay) hem satışları arttıracak hem de ülkemiz açısından yabancıya ulaşabilmenin bir yolun olacak” dedi.

Eski düzenlemede  olduğu gibi özellikle Ege ve Akdeniz’de karşılaşılan askeri yasak bölge sorununu anlatan Kiraz, “Bu halde de ilgili komutanlıktan izin alma mecburiyeti tapu satışlarını sürecini uzatıyor. Gayrimenkul almak isteyenler bu sürenin uzunyuğu nedeniyle vazgeçiyor” dedi.

‘Tapular sigortalanmalı’

Sadece askeri tesisler ve çevresindeki belli bir metrekareye kadar alımlara sınırlama getirilmesi gerektiğini söyleyen Kiraz, bunun dışındaki alanlarda satışın yapılması önünde engel kalmamasının satışlarda artış oluşturacağına dikkat çekti.

Mütekabiliyetle ilgili bir diğer sorunun tapu sigortasında yaşandığını ifade eden Kiraz, “Tapu üzerinde belediye ve kamu kuruluşları tarafından yapılan uygulamaları ve yine bazı vatandaşların geçmişe dayalı olarak tapularda hak iddiaları, tapu sistemine güven konusunda sorun doğuruyor” dedi.

Bu sorunu aşabilmenin en güvenilir yolunun tapunun sigortalanması (title insurance) olduğunu belirten Kiraz, “Bu sistemle avukat veya değerleme uzmanları tarafından yapılan detaylı araştırma sonucunda sigorta şirketi tapuyu 5-10 yıl sigortalıyor. Bu süre içinde çıkacak ihtilaflarda da oluşacak zararı sigorta şirketleri karşılıyor” dedi.

‘İşlemler banka eliyle yürümeli’

Yabancıların ülkemizde taşınmaz satın alırken sıkıntı duydukları diğer bir konunun da satışlardaki temel süreçlerin banka ve güvence hesaplarından yürümemesi olduğuna dikkati çeken Kiraz, şunları dile getirdi: “Escrow dediğimiz sistem ile taşınmaz alım-satımı çok büyük bir güven üzerinden yürüyebilir. Bu sistemde satış bedeli, harçlar, avukatlık ücretleri, emlakçı ücretleri tek bir bloke hesapta tutuluyor. Bu hesaptan tüm harcamalar yapılarak satış sonlandırılıyor ve tüm bedeller bu hesap üzerinden ödeniyor. Böylelikle tüm süreçler şeffaflık içerisinde yürüyor. Alıcı, satıcı ve aracılar ödemelerini buradan alıp yapabiliyor.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/yasa-cikti-ama-sorunlar-bitmedi_105002.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!