Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yeryüzünün Yenilenebilir Enerji Cenneti Bulundu!

Kişi başına en çok elektrik tüketilen ülke olan İzlanda, enerji üretiminin tamamına yakınını yenilebilir enerji kaynaklarını kullanarak yapıyor.

yapi.com.tr/AA
Yeryüzünün Yenilenebilir Enerji Cenneti Bulundu!

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) yayınladığı rapora göre, İzlanda geçen sene, enerjisinin yüzde 70'ini hidroelektrik santrallerinden, yüzde 20'sini ise jeotermal kaynaklardan üretti. Uzmanlara göre, ihtiyacı olan enerjinin tamamına yakınını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan İzlanda'nın bu durumu, ülkenin sahip olduğu jeopolitik konum ve volkanik bir dağa yakın olmasından kaynaklanıyor.

İzlandalı enerji şirketi Reykjavik Enerji'nin iletişim sorumlusu Eirikur Hjalmarsson, İzlanda'nın coğrafi koşullarının ülke için büyük avantaj olduğunu ve bu avantajların ülkeyi hidroelektrik ve jeotermal kaynaklar açısından zengin kıldığını söyledi.

Teknolojinin avantajlarını kullandıklarını ve şartların olgunlaşmasıyla fırsatları değerlendirdiklerini ifade eden Hjalmarsson, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki ulaşım zorlukları ve fosil yakıtların pahalanması gibi gelişmelerin kendilerini yerel kaynaklara yönlendirdiğini anlattı.

İzlanda Ulusal Enerji Kurumu tarafından yayınlanan raporda, İzlanda'nın geçen yıl kullandığı elektriğin yüzde 71'ini hidroelektrik santrallerden, yüzde 24'ünü ise jeotermal kaynaklardan sağladığı belirtildi. (Yani İzlanda elektrik enerjisi üretirken hemen hemen hiç karbon üretmiyor)

Kurulu gücü 2 bin 579 megavat olan ülkenin ana enerji kaynaklarını 690 megavat elektrik üreten Fljotsdalsvirkjun Hidroelektrik Santrali ve Bürfell, Hrauneyjafoss, Blanda, Sigalda, Sultartangi ve Vatnsfell santralleri oluşturuyor.

Yayınlanan verilere göre, İzlanda'nın ürettiği jeotermal enerjinin yüzde 43'ü ısınma, yüzde 40'ı elektrik üretimi ve kalan yüzde 17'si ise havuzlar, kar eritme çalışmaları ve sanayi için kullanıldı.

Toplam tüketimde Türkiye'nin gerisinde

- Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) yayınladığı verilere göre, nüfusu 320 bin olan İzlanda, kişi başına 52 bin kilovatsaat elektrik tüketimiyle ilk sırada bulurken, Türkiye kişi başına 2 bin kilovatsaat elektrik tüketimiyle dünyada 86. sırada yer alıyor.

- Toplam elektrik tüketiminde, yaklaşık 4,5 milyar kilovatsaat ile Çin lider ülke olurken, Türkiye 161 milyar kilovatsaat ile 20. sırada, İzlanda ise 16 milyar kilovatsaat tüketim ile 74. sırada bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yeryuzunun-yenilenebilir-enerji-cenneti-bulundu_124034.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!