Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Yenilenebilir Enerji Kaynakları İhtiyaca Yetmez"

Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanı Yamaç, nükleer enerjinin gerekliliğini "Akkuyu'da üretilecek elektriğin rüzgar santralleriyle karşılanmak istenmesi durumunda Yalova'nın tamamını RES'lerle, HES'lerle karşılanmak istenmesi halinde Düzce'nin tamamını HES'le kaplamak gerekir" sözleriyle savundu.

yapi.com.tr / AA
"Yenilenebilir Enerji Kaynakları İhtiyaca Yetmez"

Foto: Necati Yamaç (solda) ve Rauf Kasumov (Ata Ufuk Şeker / AA)

Gazi Üniversitesi'nin Maltepe kampüsünde 'Türkiye İnşaat Mühendisliği Öğrencileri Buluşması 2014' panelinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanı Necati Yamaç, dünyada 435 nükleer güç santrali bulunduğunu, 72 santralin de inşaatının devam ettiğini söyledi.

Yamaç, nüfusu İstanbul'dan küçük 10 ülkede nükleer santral olduğunu belirterek, petrol ve doğal gaz açısından zengin olan ülkelerde de nükleer santral olduğuna dikkati çekti. Madrid, Paris ve Londra'nın 50 ile 70 kilometre yakınlarında nükleer santral olmasına rağmen en fazla turist çeken yerler olduğunu söyleyen Yamaç, nükleerin turizme zararının olmayacağını kaydetti.

Türkiye'nin tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam 230 milyar kilovatsaat elektrik kapasitesi olduğunu ancak bu üretimin devamlı olmadığını belirten Yamaç, şöyle konuştu:


"Yenilenebilir enerji kaynakları sonuna kadar kullanılmalı ancak bu ihtiyaca yetmez. Akkuyu'da üretilecek elektriğin rüzgar santralleriyle karşılanmak istenmesi durumunda Yalova'nın tamamını RES'lerle, HES'lerle karşılanmak istenirse Düzce'nin tamamını HES'le kaplamak gerekir. Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri bugün devrede olmuş olsaydı, 7,2 milyar doları doğal gaza ödemekten kurtulmuş olacaktık, nükleer santralin yakıtı ise yıllık 720 milyon dolar."

Reaktör yapımı dışında, bütün inşaat çalışmalarını Türk firmaları yapacak

Etkinlikte konuşan Akkuyu NGS AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov da Akkuyu'nun inşasında reaktör yapımı dışında, bütün inşaat çalışmalarını Türk firmaların yapacağının belirtti. Kasumov, "Türk şirketlerin yapacağı iş kapsamında altını çiziyorum, yüksek teknoloji gerektiren türbin bölümü inşaatı, buharlı soğutucular, pompa sistemleri ve pompaları gibi, kablolama, borulama, reaktör binasının kendisi gibi, bunların tamamı Türk şirketleri tarafından yapılacak. Türk şirketleri tarafından bu kapsamlı iş miktarı gerçekleştirilmiş olacak" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yenilenebilir-enerji-kaynaklari-ihtiyaca-yetmez_117831.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!