Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Zeytinlikler İmara Açılıyor

Hükümet, 2009’da Meclis’e getirdiği ancak çevreci örgütlerin tepkileri üzerine geri çektiği, zeytinliklerin imara açılması tasarısını yeniden gündeme aldı. Tasarı yasalaşırsa, doğal afet gibi nedenlerle ihtiyaç duyulması halinde zeytinlik alanlarında yapılaşma izni verilecek.

yapı.com.tr
Zeytinlikler İmara Açılıyor

Taraf Gazetesi'nden Güler Yılmaz'ın haberine göre, hükümet, 2009 yılında teklif olarak gönderdiği ancak çevreci örgütlerden gelen tepki üzerine geri çektiği Zeytinliklerin imara açılmasını projesini bu kez “Zeytinciliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” adı altında TBMM’ye yeniden gönderdi.

Ancak tasarının bir maddesi ihtiyaç duyulması halinde bu alanların madencilikten, petrol aramaya, savunmadan, doğal afet döneminde geçici yerleşim yeri olarak kullanılmasına imkan tanıyor. Zeytinciliğe ve çevreye büyük darbe vuracak tasarının plan ve bütçe komisyonunda görüşülen torba tasarı içine eklenerek meclis kapanmadan yasalaştırılması bekleniyor.

Tarım Bakanlığı izin verecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı imzasıyla Meclis’e gönderilen 5 maddelik “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın 4. maddesi ‘Zeytinlik sahalarda yapılmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilen tesisler dışında zeytinliklere hayvan sokulmasını’ yasaklıyor. Bu madde muhalefetçe makul görülmekle birlikte asıl dikkat çekilen tasarıdaki 5. madde.

5. madde Zeytinlik sahalarına en az 3 km mesafede kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz işletilemez hükmü getiriyor.

Ancak, “‘Kurulun uygun görmesi şartıyla’ denilerek zeytinlik alanlarda jeotermal kaynaklı sera yapımları, ilgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası geçici yerleşim yeri ihtiyacı, kamu yararı gözetilerek yol altyapı ve üstyapısı faaliyetlerinde bulunacak yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir” hükmü getiriliyor.

Tasarı istismara açık

Plan ve Bütçe komisyonu üyesi CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Zeytinlik alanlarını korumaya yönelik gibi görünse de tasarı ile istismara açık maddeler getirildiğini söyledi. Seçer, “Hükümet bu tip yerleri yandaşlara peşkeş mi çekecek” dedi.

Vahap Seçer tasarıya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Zeytinliklere hayvan sokulmasının yasaklanması, kimyasal atık oluşturacak tesislerin üç kilometre ileri yapılması bu alanları korumaya yönelik makul maddeler. Tasarı ile bazı düzenlemeler kurula veriliyor. Bu kurul uygun görürse bazı tesislere izin verilebilecek. Bunlar tartışmaya açık konular.

Kamu yararı açısından değerlendirdiğiniz zaman zorunlu olan bir takım yatırımlara kimsenin sözü olmaz ancak istismara açık maddeler var içerisinde. Örneğin ilgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış bazı tesislerin zeytinlik alanlarında kurulmasından söz ediliyor. Bu tesislerin oluşumu kurulun insafına bırakılıyor. Madde ile getirilen kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyeti ne demek. Gerçekten o madencilik faaliyeti kamu yararı açısından uygun mudur değil midir? Yoksa AKP Hükümeti bu tip yerleri yandaşlarına peşkeş mi çekecek?

“Bu bir talan kanunu”

Ziraat Mühendisi Melike As, hazırlanan kanun değişikliği ile zeytinlik alanların talana açıldığını belirterek, “Tasarısı öz itibarı ile değerlendirildiğinde, son yıllarda rant odaklı ticari faaliyetlerin göz bebeği olan enerji şirketlerinin karlılığını artırmayı, çevreyi ve doğayı hiçe sayarak en az maliyetle yatırımlarda bulunması önündeki engelleri ortadan kaldırmayı amaçladığı görülüyor” dedi. Melike As tasarıdaki çarpıklıklara ilişkin şöyle dedi:

3573 sayılı Kanundaki koruyucu hükümler, tarım dışı amaçla arazi kullanımı, metalik madenciliğe yönelik faaliyetler ve HES uygulamalarına karşı açılan çok sayıdaki davanın kazanılmasında, yargı tarafından dikkate alınan çok önemli bir gerekçe oluşturmuştu. 3573 sayılı Kanunda yapılacak değişiklik ile “yatırımların önünde engel görülen” 3573 sayılı Kanundaki koruyucu hükümlerden kurtulmak isteniyor.

Yatırıma yönelik talepleri masum bir kılıfa sokmak için, bu konuda karar verme yetkisi, Vali Başkanlığında 9 kişiden oluşan bir kurula bırakılıyor. En az beş üyenin aynı yöndeki oyu ile karar alabilen kurulun ilginçtir ki, 5 üyesi valinin emrindeki kamu görevlilerinden oluşuyor. Tasarının kanunlaşması halinde, tarım alanlarının amaç dışı kullanımı ve HES`ler ile talan edilen, yok edilen toprak ve su kaynaklarımıza, zeytinlik alanlar da eklenecektir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeytinlikler-imara-aciliyor_121620.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!