Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zeytinlikleri Korumak için 68 Bin İmza

Zeytinlikleri madencilik gibi faaliyetlere açacak kanun tasarısına karşı yaklaşık 68 bin imza toplandı. Gözler son kararı verecek "Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu"nda.

yapi.com.tr
Zeytinlikleri Korumak için 68 Bin İmza

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, zeytinlikleri koruma alanından çıkarıp madencilik gibi faaliyetlere açacak kanun tasarısına karşı yaklaşık 68 bin imza toplandı.

8 Temmuz'da yapılan Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda AKP Balıkesir milletvekili Cemal Öztaylan dahil muhalefet milletvekilleri ve zeytin üreticileri yasanın zeytini bitireceğini söyledi.

Yasayı sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı İsmet Kasapoğlu desteklediğini belirtti.

Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu'ndan çıkacak kararın ardından gözler son kararı verecek "Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu"nda.

change.org üzerinden imza kampanyasını başlatan Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra, komisyonda maden lobisi olarak nitelendirdiği İsmet Kasapoğlu dışında herkesin yasaya karşı olmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Madra, komisyon toplantısında da toplanan imzaları klasör halinde iletmişti. Şimdi sayı 68 bini bulunca yeniden komisyonlara bu imzaları göndererek toplumun yükselen tepkisini iletti.

Yasa ne getiriyor?

Daha önce de altı kez değiştirilmeye çalışılan zeytin yasası "Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ismiyle 16 Haziran'da TBMM'ye gönderildi.

Tasarıda yer alan "zeytinlik saha" tanımlaması ile 25 dekardan küçük sahalar artık zeytinlik saha sayılmayacak. Türkiye'deki zeytin bahçelerinin ortalama büyüklüğü 12 dekar olduğu için zeytinlik sahaların yarıdan fazlasının kanunun koruyuculuğunun dışına çıkarılacağı belirtiliyor.

Yeni bir "Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu" oluşturulacak. Dokuz üyelik kurulun yedisi kamu görevlisi olacak.

Bu kurul onay verdiği takdirde, zeytinlik sahalarına üç kilometre mesafede madencilik faaliyetleri, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri gibi yatırımlara izin verilebilecek.

AB mevzuatında 1 dekarın üzerindeki alanlar 'zeytin yetiştirilen parsel' olarak tanımlanırken, 'zeytin ağaçları ile kaplı alanlar' ise asgari olarak 100 metrekare olarak boyutlandırılır.

Yasa nükleer ve termik santral için mi?

Komisyon toplantısında konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, yasanın Mersin Akkuyu’daki nükleer enerji santrali için gerekli olduğunu belirtti.

"Bu sahanın 3 kilometre çevresinde farklı noktalarda birisi yaklaşık 23 hektarlık, birisi 2.7 hektarlık olmak üzere, biri de 10 hektarlık alana dağılmış vaziyette zeytinlikler olarak özel şahıslara ait zeytinlikler var ve bizim 2016’da planımız burası için inşaat ruhsatının alınması. Eğer bu kanun bu şekilde kalırsa inşaat ruhsatının alınması ciddi anlamda tehlikeye girecek, yani o zeytinliklerden dolayı 20 milyar dolarlık bir nükleer enerji santralinin inşaat ruhsatının alınamaması gibi ciddi bir riskle karşılaşacağız.” 

Sert, ayrıca Soma’da açılmak istenen termik santrali de örnek göstererek ÇED raporu olumlu kararı alınmış olan bu santralin de Zeytincilik Kanunu’ndaki hüküm nedeniyle yapamadıklarını söyledi.

Bu konuyla ilgili açıklama yapan Greenpeace, daha yasa çıkmadan Soma'daki bu zeytinliklerin Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırıldığını belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeytinlikleri-korumak-icin-68-bin-imza_122461.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!