Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Borusan Neşe Fabrikası" Yarışması Kolokyum Notları

Borusan tarafından düzenlenen 'Organize Sanayi Bölgeleri'nde Kreş ve Gündüz Bakımevi Ulusal Mimari Proje Yarışması'nın kolokyum Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) yapıldı. Kolokyumda yapılan tartışmaların tam metnini sizlerle paylaşıyoruz.

yapi.com.tr

Yarışma Sonuçları

"Borusan Neşe Fabrikası" Yarışması Kolokyum Notları "Borusan Neşe Fabrikası" Yarışması Kolokyum Notları

Ö.S.B: Ben özellikle Murat Hoca’nın içerik üretmeyle ilgili olan cümlelerine aynen katılıyorum. Gerçekten eğer içerikle ilgili bir kavram üretebiliyorsanız, onun arkasından çözümlere ve onunla ilgili dünyaya konsantre olabiliyorsunuz. Ben de çokça yarışma yapmış biri olarak aslında jüriden şöyle bir şey beklerim; en önemli bence adalet duygusudur. Burada bir tartışma yapılıyorsa zaten bunu söylemeye gerek yok. Jürilerin kendi öznel fikirleridir. Birçok jüri farklı farklı seçimler yapabilir. Bunu şunun üzerinden belki cevaplayabiliriz, böyle bir tavır alarak herhangi bir yarışmacı kendisine avantaj sağlamış mıdır? Yani diğerlerinden kendini öne çıkaracak bir konuma gelmiş midir? Ben o çerçeveden baktığımı söylemek istedim. Özellikle birincinin bu ölçekle ilgili ya da parselle ilgili bir ilişki kurma çabasıyla ilgili. Ben kesinlikle bir avantaj sağladığını düşünmüyorum. Hatta ve hatta kendini dezavantajlı bir konuma soktuğunu düşünüyorum. Bu çerçevede cevap verebilir.

H.S.G: Şimdi kültür şoku dediniz ama şöyle bir şey var; özellikle 0-6 yaş çocuk eğitiminde ve okul öncesi eğitim döneminde beklenen aslında çocuklara farklı deneyimleri yaşatmak çok önemli. Yani onları hep gündelik hayattaki mekânlarda yaşattığınız sürece ileriki yaşlarda nitelikli mekânsal beklentilerinde talepleri de o doğrultuda olur. Siz onlara ne kadar küçük yaşta daha nitelikli mekânlarda yaşama olanağı sağlarsanız ki bu yarışmanın amacı da onlardan biriydi. Aksine o şoku yaşamayacaklar. Ve birinci projede bir parçada o gündelik yaşamda çocuğun çok alıştığı mekânsal deneyimlerini kıran birtakım öneriler ve çözümler vardı.

Mehmet Şenol: Şartnameye uyulmayacaksa ve bunu kabul ediyorsanız niye herkesi şartnameyi imzalamak zorunda bırakıyorsunuz?  Herkes şartnameyi imzalıyor ve katılıyor. İnsanların buna bir güveni olması gerekiyor. Şartname ilanı çok önemli bir konu. Bence bunu bir şekilde hep atlıyoruz. Bir mimarın elbette sınırlarını aşması lazım ki bir şeyler yaratsın. Bunları çok iyi anlıyorum. Yalnız yarışma ortamında zaman ve maddi şeyler var. Her yarışmada bir enerji sarf ediliyor. Maket yapımında bile dünyalarca para harcanıyor. Bunun herkese eşit bir standardı olması lazım. Ben 1/500 yapabilseydim o zaman belki daha çok görsel koyacaktım. O zaman belki de sizi daha çok etkileyecektim. Bazı konuları daha çok öne çıkarma şansım olacaktı. Ama 1/100 neredeyse Almanya’da belediye projesi seviyesindedir. Yaptığınızda o kadar zaman bulamayacaksınız çünkü detaya iniyorsunuz. 1/20 detay istemeniz çok doğru. Çünkü orada malzemeyi görebilmeniz de gerekiyor. Ama 1/200 ve 1/100 konusunda bunun çok yanlış bir karar olduğunu düşünüyorum.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11
http://www.yapi.com.tr/yarismalar/borusan-nese-fabrikasi-yarismasi-kolokyum-notlari_108968.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!