Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

3. Havalimanı ile İlgili Önemli Açıklama

3. Havalimanının Açılış Tarihi Açıklandı

3. Havalimanı Bölgesinde Taşocakları...

AVM için Genelge Değiştirdiler

Yeni Havalimanı'nda Çalışmalar...

İl Tarım Müdürlüğü: Terkos...

3. Havalimanı Çalışmaları...

Bir Havalimanın Daha Adı Değişti

İki Havalimanının İsmi Değişti

Meslek Odaları: Ellerimiz...

3’üncü Havalimanı Kredisi...

Dengeyi Bozdu!

DHMİ'den Acele Kamulaştırma...

3. Havalimanına Rusya'dan Kredi

Kanal İstanbul Tehdidi Hala Devam Ediyor

3. Havalimanı Projesinde 'Taraflı'...

"Şu An Bir Cinayet Mahalinde...

O Havalimanının Adı Değişti

Beş Yeni Havalimanı Geliyor

3. Havalimanını Bilirkişi İnceleyecek

Mübadele Mağdurlarına 3. Havalimanı...

'100 Kilometrede Bir Havalimanı...

5 Milyar Euroluk Karmaşa

BASF 3. Havaalanı için Altyapı...

3. Havalimanı Raporu: Havalimanı...

3. Havalimanı: Mahkeme Bilirkişi...

3. Havalimanının Açılış Tarihi...

3. Havalimanı İnşaatına Vietnam'dan...

3. Havalimanı Metrosu için İlk Adım

3. Havalimanında 'Bataklık'...

Bakan'dan 3. Havalimanı Açıklaması:...

3. Havalimanı İnşaatına Akaryakıt...

3. Havalimanına Şaşırtan Eleştiri!

Bakan'dan 3. Havalimanı Açıklaması

'3. Havalimanı Bizim Olmazsa...

3. Havalimanı ve 3. Köprü...

Rekabet Kurulu'ndan 3. Havalimanı...

3. Havalimanı için Dava Çok, Karar Yok!

3. Havalimanının Zemini Sağlam Değil!

3. Havalimanı Meclis Gündeminde

3. Havalimanı Şirketi için...

3. Havalimanı için Korkutan Hesaplama

3. Havalimanı için Üç Yerli...

3. Havalimanın Kredisi 6 Bankadan

Bakan Doğruladı: 3. Havalimanının...

3. Havalimanının Adı Belli Oldu mu?

3. Havalimanı 70 Göleti Bitirdi

3. Havalimanı Havadan Görüntülendi!

3. Havalimanı İnşaatında İş...

3. Havalimanı Başlamadan Büyüdü

100 Sayfalık 3. Havalimanı Raporu Mahkemeye Delil Olacak

Kuzey Ormanları Savunması, 3. Havalimanı Projesi ile ilgili hazırladığı 100 sayfalık kapsamlı raporu, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı. 100 sayfalık rapor, 3. havalimanı imar planlarının ve Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptaline ilişkin açılan davalarda delil olarak sunulacak

yapi.com.tr
100 Sayfalık 3. Havalimanı Raporu Mahkemeye Delil Olacak

DHA'nın haberine göre, toplantıya Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı'ndan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, Kuzey Ormanları Savunması 3. Havalimanı Raporu Çalışma Grubu sözcüsü Cihan Uzunçarşılı Baysal ve gazeteci yazar Mustafa Sönmez katıldı. Toplantıyı çok sayıda basın mensubunun yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da takip etti.

Mahkemeye delil olarak sunulacak

Daha önce çeşitli meslek odaları ve STK’ların raporlarıyla ayrı ayrı hazırlanan 3. havalimanına ilişkin bulgular 'Kuzey Ormanları Savunması' tarafından tek bir rapor altında birleştirildi. Birleştirilen rapor 3. havalimanı imar planı iptali ve ÇED olumlu raporunun iptaline ilişkin açılan davalarda delil olarak sunulacak. İngilizceye çevrilen rapor, uluslararası kurumlara ve konuyla ilgili meslek insanlarına da gönderilecek.

Adı 'ağaçlı' olan köy artık ağaçsız

Kuzey Ormanları Savunması’nın 3. havalimanı ile ilgili hazırladığı rapora katkı sunmak üzere söz alan Ağaçlı sakini Nezih Beceral, “Adı ‘Ağaçlı’ olan köy şu anda ağaçsız. Oraya ‘Ağaçsız Köyü’ diye tabela asacağım. Bizde ağaç kalmadı. Ağaçları canlı olarak görmüyorlar. Orası yüzyıllık bir ormandı, ormanı yok ettiler. O ormanda ekolojik bir bütünlük vardı, bunları yok ettiler" diye konuştu. Ağaçlı, Çiftalan deresi ve Akpınar deresinin bulunduğu kumsalın talan edildiğini söyleyen Beceral, “Bu kumsal talan ediliyor. On binlerce kamyon kum çalınıyor. Kıyıya iki istasyon kurdular. Kumları yıkayıp satıyorlar" dedi. Eskiden sahilde denize girip, piknik yaptıklarını anlatan Beceral,  “Yoksul ve orta halli insanlar o kıyılara gelip piknik yaparlardı. Şu anda köyde oturuyoruz ve denize gidemiyoruz. Çünkü orayı şantiye haline getirdiler, kıyıya ulaşamıyoruz" diye konuştu.

100 yıl ömürlü yatırım için dünyanın ilk ormanları kesiliyor

Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı da 3. havalimanının ÇED süreci tamamlanmadan ihaleye çıkıldığını hatırlatarak yatırım ömrünün altını çizdi. Yapıcı “Bu yatırım 100 yıl ömürlüdür. 100 yıl ömürlü bir yatırım için dünyanın ilk ormanları, mamut alanları yok oluyor" dedi. 3. havalimanı yerinin 1/100 binlik Çevre Düzeni Planında ‘asla yapılmaması gereken yer’ olarak belirlendiğini söyleyen Yapıcı “Geri dönüşü mümkün olmayan zararlar oluşmaktadır. Ormanların, hayvanların, bizim nefes alanlarımız yok edilmektedir. Davayı kazansak bile bunları geri getirmek çok zor olacak" dedi.

Ulaşım değil inşaat projesi

3. Havalimanı Projesi'nin bir ulaşım projesi değil, İstanbul’un bakir kuzeyini yağmaya açmak üzere planlanmış bir inşaat projesi olduğunun iddia edildiği basın açıklamasını Prof. Dr. Zerrin Bayraktar okudu. Sayıştay’ın ‘2013 Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Denetim Raporu’na değinen Bayraktar “DHMİ son 4 yılda toplam 1 milyar 328 milyon lira zarar etmiş durumda ve bu projenin altından kalkabilecek mali yapıya sahip görünmüyor. Sayıştay, DHMİ’nin işlettiği 47 havalimanından (Hakkâri hariç) sadece 7 tanesinin kâr ettiğini de belgeliyor" diye konuştu.

İhalenin üzerinden 1.5 yıl geçti halen yer teslimi yapılmadı

Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti:

“Sayıştay, raporunda ihalenin üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen halen yer teslimi yapılamadığını vurgulamaktadır. Yer teslimi yapılmayan projenin temeli nasıl atılmıştır? Temel atma töreni sırasında havalimanını içeren imar planları askıya törenden 10 gün sonra (17 Haziran 2014) çıkmıştır. Dava konusu edilen imar planları mahkeme sürecinde değiştirilerek hukuktan kaçırılmıştır. Çevre Kanunu ve ÇED Yönetmeliği’ne aykırı olarak, havalimanının ihalesi ÇED raporu askıdan inmeden ve onaylanmadan yapılmıştır"

Kot düşürülerek uçuş güvenliği hiçe sayıldı

İhale şartlarına göre deniz seviyesinden 105 metre yüksekte olması gereken kot yüksekliğinin ihaleden sonra 70 metreye düşürüldüğünü hatırlatan Bayraktar, “Uçuş güvenliği hiçe sayılmış ve tahminlere göre bu değişiklikle yaklaşık 3 milyar Euro olan dolgu maliyeti 1 milyar Euroya düşürtülerek tek işlemle müteahhitlere 2 milyar Euro kazandırılmış ve kamu zarara uğratılmıştır. Bunun yanı sıra, yer tesliminin 1,5 seneden uzun süre geciktirilmesi ve bugün dahi hala açıklanmamış olması, tahminlere göre müteahhitlere 1 milyar euro üzerinde ayrıca kazanç sağlamıştır" iddialarında bulundu.

Basın açıklamasında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

* Dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olan Atlanta Havalimanı, 95 milyon yolcu kapasitesiyle 1,625 hektar üzerine kurulu. Buna göre, 150 milyon yolcuya hizmet etmesi planlanan 3. havalimanına 3 bin 500 hektar yetmekteyken proje neden 7650 hektar üzerinde planlandı.

* Ulaşım projesi olarak pazarlanan 3. Havalimanı, aslında İstanbul'un kuzeyinde inşaat sektörü için bir cazibe merkezi yaratma girişimi ve 3.Köprü ve Kanal ile birlikte bir pakettir. Bu projelerin her biri diğerini beslemek üzere planlanmıştır.

* Yüzde 90'ı sulak alanlar ve ormanlarla kaplı bu özel bölge, havalimanı inşaatıyla Yüzde 90'ı beton bir alana dönüşmüş olacaktır. ÇED raporuna göre proje için belirlenen alanın yüzde 81’i orman alanı, yüzde 9’u göl ve gölet. İstanbul’un ormanları dünyadaki 200 önemli ekolojik bölgeden biri, Avrupa’da ise acil korunması gereken 100 ormandan biridir.

* Projenin sebep olacağı araç trafiği artışı, orman tahribatı ve yapılaşma dolayısıyla İstanbul’un önemli su kaynaklarından Terkos, Alibeyköy ve Pirinççi barajlarındaki su seviyelerinde azalma, ayrıca akarsulara karışacak kirliliğin de barajlara taşınması bekleniyor.

* Ornitologlar Kuzey Ormanları içinde en az 200 türü görüldüğünü belirtiyor. En önemli kuş göç yollarından birinin üzerine yapılacak havalimanından kalkış ve inişler sırasında uçakların kuş sürülerine girerek kaza yapma ihtimali birçok kez dile getirildi. Pistlerin dünyanın en sisli yerlerinden Karadeniz kıyılarına komşu olması, iniş kalkışlarda gecikmelerin yanı sıra pistten çıkma gibi çeşitli sorunlara ve tehlikelere işaret etmekte. Bunun yanında kentin iki ana rüzgarı olan Lodos ve Poyraz’ı yandan alarak yağmurlu ve fırtınalı havalarda iniş yaparken kanat katlanması ve türbülans ile savrulmalara maruz kalma ihtimalleri uçuş güvenliği açısından ciddi riskler teşkil ediyor.

* Proje alanının zemini sorunludur. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası hazırladığı raporda bu kadar devasa bir dolgunun stabil hale gelmesinin olanaksızlığına dikkat çekti.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) 3.Havalimanı Teknik Raporu ise proje kotunun 105 metreden 70 metreye düşürülmesi sonucunda 70 metre kotundaki pistlerden iniş kalkışın mümkün olamayacağını vurgulamaktadır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/100-sayfalik-3-havalimani-raporu-mahkemeye-delil-olacak_129769.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!