Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

2B Mağdurları Meclis'e Ulaştı

Seslerini duyurmak için 20 Eylül’de İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş başlatan 2B Hak Sahipleri Platformu temsilcileri Başkent’e ulaştı. Ancak Polis, Akay Kavşağı’na barikat kurarak, 2B mağdurlarının Meclis’e girmesine izin vermedi.

yapi.com.tr
2B Mağdurları Meclis'e Ulaştı

Ümraniye’deki kentsel dönüşüme karşı, 2B sorununun çözümü için Meclis’teki siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleriyle görüşmek isteyen çok sayıda 2B hak sahipleri yürüyüşe destek olmak için, İstanbul Ümraniye’den otobüslerle Ankara’ya geldi. Ancak Polis, Akay Kavşağı’na barikat kurarak, 2B mağdurların Meclis’e gitmesine izin vermedi. Meclisin açılış gününde Ankara’ya ulaşan çok sayıda 2B mağduru meclise alınmamalarına isyan ettiler.

Eylemde “Vur vur inlesin, Meclis bizi dinlesin”, “Barınma hakkımız engellenemez”, “İşgalci değil hak sahibiyiz”, “Rayiç bedellere Hayır” sloganları atan 2B mağdurları üzerinde “Evimize, emeğimize dokunma”, “2B Yasası oldu, halkın tasası”, “Evimiz emeğimizdir, dokundurtmayacağız”, “Rayiç bedellere Hayır, bahçe tapusu değil, imarlı arsa verilsin” yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Eyleme CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Mahmut Tanal ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de destek verdi.

‘Resmi mafya yaratıldı!’

Birgün'ün haberine göre, 2B mağdurlarından İsmail Coşkun, bugüne kadar yaşanan süreci anlatarak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde kendilerine verdiği sözü tutmasını istedi. Coşkun, evleri için biçilen yüksek rayiç bedellere tepki gösterirken, 2B mağdurlarının bu yüksek bedelleri ödeyecek güçleri olmadığının altını çizdi.

Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: “Biz işgalci değil, hak sahibiyiz. Ben bugün burada kendi evimi kurtarmak için geldim ancak sesimizi duyurmak için hep birlikte hareket etmeliyiz. 2B Yasası, yasadışıdır. Bu yasa rant elde etmek ve halkı mağdur etmek için çıkarılmıştır. Bur zamanlar kuş uçmaz kervan geçmez yerler bizim sayemizde değerlendi. Öte yandan 2B yasasıyla resmi bir mafya yarattılar. Bu kişiler, yüksek rayiç bedelleri ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlara ‘Sen zaten burayı kaybedeceksin, evini bana sat’ diyerek, 2B mağdurlarının evlerini 3 kuruşa almaya çalışıyor.”

‘2B yasası bir kördüğüm’

Coşkun, bu yasanın çıkarılmasında amacın orman arazileri içine villa yapan ve fiili işgalci olan kişilere ormanları peşkeş çekmek olduğunu da öne sürdü. 2B Hak Sahipleri adına basın açıklaması yapan Hıdır Yavuz ise, 2B Yasası’nın iddia edilenin aksine bugün içinden çıkılmaz bir kördüğüme dönüştüğünü belirterek, şunları söyledi:

“6292 sayılı kanun 2B kullanıcılarının ‘hak sahibi’ olmasını anayasada güvence altına alınmış olan ‘Hak Arama Hürriyeti’nden vazgeçme, ‘rayiç bedellere itiraz etmemem, dava açmama’ şartına bağlanmaktadır. Bu anti demokratik bir dayatmadır. 2B hak sahiplerinin taleplerine Meclis’e iletmek üzere ‘Ankara Yürüyüşü’ başlatmışlardır. Taleplerimiz kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz”.

2B mağdurları taleplerini şöyle sıraladı:

“Köy ve kent emekçilerinin kullanıcısı olduğu konut ve tarımsal amaçla kullanılan 2B arazileri kullanıcılara bedelsiz olarak verilsin. Bu mümkün değilse emlak rayiç bedelleri üzerinden 2B kullanıcılarına satılsın. Ödeme tebligatları alan ama 3 aylık süre içinde ödeme yapamadığı için hakkını kaybeden 2B kullanıcılarına hakları iade edilsin. İstenilen fahiş rayiç bedeli ödeyenlere arsa değil, ‘bahçe tapusu verilmekte, evlerimiz yok hükmünde sayılmaktadır. İmarı olmayan ve barınma amaçlı kullanılan 2B arazisinden ‘kamusal alan ‘ kesintisine gidilmesin veya bu kesintiler yapıldıktan sonra geriye kalan 2B arazileri hak sahiplerine verilsin. Bu araziler üzerindeki evlerimiz ve emeğimiz yok sayılmasın.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/2b-magdurlari-meclise-ulasti_112887.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!