Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bayraktar: Dönüşüm İşine 8 Elle Sarılmalıyız

'Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor' toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kentsel Dönüşüm Yasası’nın esas ruhunun ve mesajının, insanın can ve mal güvenliğini temin etmek olduğunu söyledi.

yapi.com.tr
1 Bayraktar: Dönüşüm İşine 8 Elle Sarılmalıyız

p>Toplantının açılışında konuşan Bakan Bayraktar, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvikiyle 5 Ekim’de 35 vilayette 40 noktada toplam 6 bin küsur konut, birim ve iş yerini yıkmaya başlayacağız” dedi. Bakan Bayraktar, gelişmiş ülke olmak için mücadele verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Evlerimiz salaş, binalarımız kaçak. Yollarımız, ulaşımımız kötü. Para çok şey ama her şey değil. Biz gelişmiş bir ülke olabilir miyiz? Bu nedenle dönüşüm işine 8 elle sarılmalıyız. Habire toplanıyorlar, ‘Kentsel dönüşüme karşıyız’ diye. Güzel kardeşim, karşı çıkarsanız ölen insanların, ölecek insanların vebaline girmiş olursun. ‘Rant yasası’ diyorlar. ‘'Şeytan bunun neresinde?’ denir ya... Rant bunun neresinde? Vatandaşın ‘Benim evim riskli mi’ diye baktırması lazım. Vatandaş nihai olarak yıkmıyorsa biz onu yıktırmaya mecburuz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teşvikiyle 5 Ekim'de 35 vilayette 40 noktada toplam 6 bin küsur konut, birim ve iş yerini yıkmaya başlayacağız. İnceleyeceğiz ve riskli ise yeni evine taşındığında biz ona kira yardımı da yapacağız. Vatandaşa kira yardımı yapmak rant mı? Rantsa helali hoş olsun. Bu ülke kalkınacak, ülkenin tekerine çomak sokmanın anlamı yok. Kentsel dönüşümü tek başımıza yapamayız. Bu işle ilgili aktörler ve vatandaşların bu işe destek vermesi lazım”.

Mülkiyet hakkının yasal ve kutsal olduğunun yasada belirtildiğini ifade eden Bakan Bayraktar, “İnsanın can ve yaşama hakkı maldan daha önemlidir. Bu nedenle yasanın vitrinine bunu koyduk. Bir afet olduğu zaman canlar kaybolmasın. İnsanlarımız ölmesin ve acıları yaşamayalım. Türkiye’nin yakalamış olduğu trend bunu gerektiriyor” diye konuştu.

“İstanbul’un konut stoku 4 milyonu aştı. Ancak bunların yarısından fazlası depreme dayanıksız” diyen Bakan Bayraktar, Türkiye’de 20 milyon konut stoku olduğunu, 1999 depreminden sonra yeni çıkarılan yapı denetim sistemi ve deprem yönetmeliği ile göreceli olarak konutların daha düzgün yapılmaya başlandığını anlattı. Bakan Bayraktar, 2000 yılından sonra yaklaşık 6 milyon konut yapıldığını, bunların yaklaşık yüzde 90’ının sağlam olduğunu ifade ederek, “Kalite geldi ama istenilen noktada değiliz. 15 milyon konuttan yaklaşık 7,5-8 milyon konut deprem fay hattı üzerinde” ifadesini kullandı.

Hakkari’den ülkeye gelen büyük bir fay hattı olduğunu belirten Bakan Bayraktar, bu fay hattı üzerindeki 7-8 milyon konutun 6,6 milyonunu elden geçirmek gerektiğini anlattı. Kentsel dönüşümü 'sihirli değnek' gibi yapamayacaklarını vurgulayan Bakan Bayraktar, 20 yıllık bir programları olduğunu kaydetti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/bayraktar-donusum-isine-8-elle-sarilmaliyiz_102288.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Kentsel dönüşümün ana gerekçesi olan deprem olduğuna göre, nerdeyse! depreme yüzde yüz dayanıklı yapılar olarak, birçok ülkede kabul görmüş ve yıllardır uygulanan, AHŞAP KARKAS YAPI sistemileri, Türkiye'de neden ketsel dönüşüm kapsamında ele alınmıyor??.. İlgili Sayın Bakanımızın bu konuyu da; Kentsel Dönüşümün Yapısal Çözümleri kapsamına almasını hatırlatmak isterim. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!