Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bugünün Türkiye'sini 2981 Sayılı İmar Islah Yasası Yarattı

Türkiye, oldukça yoğun bir yerel gündemle sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Meslekte 53 yılı geride bırakan Hüseyin Kaptan ile nasıl kent planlaması yapamadığımızı ve İstanbul özelinde kentlerimizin geldiği noktayı konuştuk.

1 Bugünün Türkiye'sini 2981 Sayılı İmar Islah Yasası Yarattı

53 yıllık meslek hayatınız boyunca pek çok plan yaptınız. Sizce ne kadar başarılı oldunuz?

Evet, doğudan batıya, kuzeyden güneye, Anadolu’nun bütün coğrafyalarında çalıştım. İnsanların arasına karışıp hemşeri duygusunu yaşamayı severim. İstanbul metropolünün her yerinde çalışmışım; 53 yılın 43 yılı İstanbul’da geçmiş. Ama bunlar başarılı oldu diyemem; buradan bir resim çekemem. Çünkü plan ve uygulaması çok büyük bir entegrasyon işi. Bir hafriyatçı, bir kalıpçı bir plancıdan daha önemli olabilir. Bu meslek yaşamını sürekli ve inatçı bir patinaj olarak görebilirsiniz.

Yenikapı yarışmasında kazanan ekiplerden birisiniz… Ancak hala atılmış somut bir adım yok gibi görünüyor. Nedir son durum?

Bir mucize yaşanıyor; 8 bin 500 yıl önceki atalarını görüyorsun. Dedelerini, ayak izlerini, gemilerini görüyorsun; dünyada böyle bir olay var mı? Aynı alanda günde 1-2 milyon insan geçeceği bir transfer alanı organizasyonu söz konusu. Prof. Cellini’yle birlikte o yarışmayı kazananlardan birisiyiz. Kazandık, ama hiç kimseye sormadan önüne 1 milyon kişilik bir meydan yapıyorlar. Bütün dünyayı ayağa kaldırıyorsun; uluslararası bir jüri davet ediyorsun, dünyadan 145 büro başvuruyor. Bütün bilim dünyası seni izliyor; ama birisi diyor ki o kemikler taşıma köpek kemiği olabilir, öbürü diyor ki çanak çömlek… Bütün dünyayla matrak geçer gibi, orası için yaptığın projeyi de kaldırıp çöpe atıyorlar. Aynen İMP’nin kaderi gibi; çok benzer. Madem çöpe atacaktın, bu insanları niye uğraştırdın? Hizmet verme şansım gasp edilmiş gibi hissediyorum. Memleketimizin ekmeğini yedik, 50 sene çalıştık bir şeyler öğrendik, ama kendi uzmanlık alanımızda hizmet veremiyoruz.


17 Aralık’tan bu yana devam eden yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda ‘kent suçları’ ve buradan sağlanan rant önemli bir çıkmaz olarak karşımıza çıkıyor. İddiaları ve yaşanan gelişmeleri siz nasıl değerlendiriyorsunuz? İmar, siyaset ve rant için bir finansman aracı olarak mı kullanılıyor? İMP döneminde siz buna karşı nasıl bir strateji izlemiştiniz?

Bu sorunun cevabı, anlattıklarım. Ara satırlarında falasıyla var. Özetle, şeffaf ve katılımcı bir planlama sisteminin olmadığı ortamlarda, bu tür sonuçlar olağandır. İMP, bu olaylar için bir sigorta idi. Sigortayı yakanlar bir daha düşünsün. Nostaljik bir duygu içinde İMP’ yi özlüyorum. Genç- bilgili- namuslu- çalışkan ve aşık...

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/bugunun-turkiyesini-2981-sayili-imar-islah-yasasi-yaratti_116417.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • 2981 sayılı yasa belediyelere yapılan gecekondulara bağlı kalmadan imar planı yapma yetkisi vermektedir. Maalesef popülist hareketlerle belediyeler yapılan gecekondulara zarar vermeden bozuk yapılaşmayı esas alan imar planlarını onayladılar. O dönemde bu hareket gecekondu sahiplerinin ve belediyelerin yararına göründü. Ancak, zaman içerisinde bunun doğru olmadığı, keyfi yapılan gecekonduların bozuk kent dokusunu oluşturduğu yeni semtler inşa edilince ortaya çıktı. Bu nedenle yanlışlığın yasada değil yasayı gerektiği gibi uygulamayan belediyelerde aramak gerekir. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!