Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çelik İhracatı Geriledi!

Çelik ihracatı Ocak'ta değer bazında yüzde 3.2, miktar bazında yüzde 7.3 geriledi.

yapi.com.tr/AA
Çelik İhracatı Geriledi!

Çelik mamulleri ihracatı Ocak ayında olumsuz piyasa koşullarının sürmesinin etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre değer bazında yüzde 3.2 düşüşle 1.1 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 7.3 azalışla 1.4 milyon ton olarak gerçekleşti.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin Ocak ayındaki toplam çelik ihracatı miktar bazında 1.5 milyon ton, değer bazında ise 1.3 milyar dolara ulaştı.

Bu dönemde en çok ihraç edilen ürünler 640,000 tonla çubuk, 176,000 tonla boru, 143,000 tonla profil ve 103,000 tonla yassı sıcak olarak sıralandı.

Bölgeler bazında ise Ortadoğu ilk sırada yer alırken, bu bölgeyi AB ve Kuzey Afrika ülkeleri izledi. Çelik sektörünün 2014 yılının ilk ayında en çok ihracat yaptığı ülkeler ise Irak, Yemen ve İsrail oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, ekonomideki gelişmelerin dikkatle izlendiği 2014 yılına sektörün temkinli bir başlangıç yaptığını belirterek, "2014'te geçtiğimiz yıl sektörümüzü zorlayan olumsuz koşulların aşılması, dünya ve ülkemizdeki siyasi, ekonomik istikrar ve güven ortamının sağlanması en büyük beklentimizdi. Ancak Ocak ayı sonuçları bu beklentilerimizin karşılanmadığının bir göstergesi. Bu nedenle 2014 yılı ihracatımızın 2013 yılından çok da farklı olmayacağı görülüyor" dedi.

Türkiye'nin çelik ihracatı 2013 yılında küresel pazarlardaki finansal dalgalanmalar, önemli pazarlarda yaşanan Arap Baharı ve İran'a uygulanan ambargonun yanı sıra, Türkiye'ye yönelik anti-damping davaları ve koruma önlemi soruşturmalarının etkisiyle bir dizi olumsuzlukla karşılaşmış ve yılın tamamında miktar bazında yüzde 7.3, değer bazında da yüzde 10.6 gerilemişti.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/celik-ihracati-geriledi_116664.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!