Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Cerattepe Artvin'in Kafasında Şapka Gibidir"

Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısı ile saat 13.30’da yaklaşık 700 kişi Artvin Adliyesi önünde toplandı. Polisin güvenlik önlemi aldığı adliye çevresinde dernek yetkililerince başvuru için kimlikleri toplananlar, daha sonra 10’ar kişilik gruplar halinde Adliye binasına girerek Cumhuriyet Savcılığı’na hazırlanan suç duyurusu dilekçesini vermeye başladı

yapi.com.tr
"Cerattepe Artvin'in Kafasında Şapka Gibidir"

DHA'nın haberine göre, suç duyurusunda son olaylardan sorumlu tutulan Artvin Valisi Kemal Cirit, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Kılıç ve İl Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş’ın 'Görevi kötüye kullanmak' suçundan cezalandırılmaları istendi.

"Şirketin yasadışı koruyuculuğunu kabul ettiler"

Şikayet dilekçesinde, mahkemelerin daha önce iptal kararları verdiği madencilik faaliyetinin yasa dışı olarak yeniden başlatıldığına işaret edilerek şu görüşlere yer verildi:

"Maden şirketinin iş makineleri polis ve asker eşliğinde Cerattepe’ye çıkarılırken, güvenlik güçleri halka çok yoğun gaz ve sis bombası ve plastik mermiyle müdahale etti. Maden şirketine yer tahsisi yapılmadığından Cerattepe Bölgesi'ne girmek için gerekli izinleri yoktur. Maden şirketi ve araçlarını Cerattepe'ye çıkarma girişimi tümüyle yasa dışıdır. Herhangi bir yasal dayanak olmadan ve maden şirketine yasadışı konum kazandırmak amacıyla Artvin Valisi Kemal Cirit’in talimatı ile güvenlik güçlerinin koruması altında yasa dışılığa karşı mücadele edenlere büyük bir baskı ve zulüm sonucu şirket araçları Cerattepe'ye çıkarılmıştır. Bu yasadışı durum Artvin Valisi'nin emir ve talimatı ile olmuştur. İlin valisi yasa dışı bir durumu meşrulaştırmak, oldu bittiye getirerek fiili durum yaratmak amacıyla maden şirketine, izni alınmamış bir alanı işgal etme kolaylığı sağlayarak görevini kötüye kullanmış, büyük suç işlemiştir. Artvin Valisi'nin bu talimatının hukuka aykırı olduğu Emniyet Müdürlüğü yetkililerine ve Jandarma Komutanı'na anlatılmış, kanunsuz emri uygulamanın suç olduğu da belirtilerek bu uygulama ve zulümden vazgeçmeleri belirtilmiştir. Şirketinin yasa koruyucuları olmayı görev kabul etmişler ve halka ağır biçimde saldırmışlardır. Bu nedenle kanunsuz emri uygulayan Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanı ile isimleri tarafınızca tespit edilecek başka görevliler de suç işlemişlerdir. Bu kişiler haklarında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılmaları için dava açılmasına karar verilmesini saygı ile talep ederiz."

"Cerattepe Artvin'in kafasında şapka gibidir"

Adliye önünde toplananlara destek veren Artvin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Emirhan Elçi de, Cerattepe’ye hukuksuz, haksız ve adaletsiz bir müdahale yapıldığını belirterek, "Cerattepe, Artvin’in kafasında şapka gibidir. Kazma vurulursa Artvin ortadan yok olur. Mahkemeler 3 kez, ‘Ya Artvin ya maden’ dedi. Mahkeme karalarına rağmen sağdan soldan dönüp yine geliyorlar. 2-3 gün sonra çıkacak mahkeme kararını neden beklemiyorlar? Bu kadar baskı yapan bir devletin mahkeme kararından da endişe duyuyoruz. Bu kadar sabredilemeyecek kadar gözlerini para hırsı mı basmış? Artvin halkı düne kadar TOMA’nın ne olduğunu bilmiyordu ama öğrettiler" dedi.

İstanbul’dan gelen Uluslararası Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı 'Donkişot' olarak tanınan Osman Akkuş da Artvin’deki çevre mücadelesine destek verdi. Artvin Adliye binası önünde, 'Doğanın maliyeti sıfır değildir' ve 'Ağaca, suya ve toprağa olan düşmanlığınıza gıcığım' yazılı afiş ve dövizler açan Osman Akkuş, 1992 yılında da maden mücadelesi için Artvin’e geldiğini hatırlattı, "Hükümet bu ülke topraklarının ciğerlerine girmek istiyor. Buna izin vermemek için buradayız. İnsanların kendi toprağına sahip çıkmaları çok anlamlı. Onların bu dirençli mücadelelerine destek olacağım" dedi.

Adliye önünde toplanan gruptaki kadınlar da polislerin dün kendilerine yönelik sert müdahalesini eleştirdi, Cerattepe için mücadelelerinin süreceğini açıkladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cerattepe-artvinin-kafasinda-sapka-gibidir_143256.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!