Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Denizli Çimento'yu Alan OYAK Çimento Grubu Ege'de

Denizli Çimento'yu bünyesine katan OYAK Çimento Grubu, yıllık klinker kapasitesini 10,3 milyon tona, pazar payını da yüzde 16,6'ya çıkardı. Türkiye'nin en önemli sektörünün inşaat sektörü olduğunu ve olmaya da devam edeceğini vurgulayan Celalettin Çağlar; Denizli Çimento'yla Türkiye'nin 7 bölgesini de faaliyet alanları içine aldıklarını söyledi.

yapi.com.tr
Denizli Çimento'yu Alan OYAK Çimento Grubu Ege'de

Haziran ayında başlayan Denizli Çimento ve yüzde 100 iştiraki Modern Beton'un satışı sürecinde Rekabet Kurumu'nun da onayını alarak ipi göğüsleyen taraf OYAK Çimento Grubu oldu. Uzun zamandır Ege Bölgesi'nde de olmak için fırsat kolladıklarını ve bu anlamda Denizli Çimento ve iştiraki Modern Beton'u bünyelerine katmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çağlar; temel yatırımlarını tamamlamış, kısmen kendi enerjisini üreten ve 'OYAK ayarında bir tesis' olarak tanımladığı Denizli Çimento'yu geri dönüşü hızlı bir yatırım olarak gördüklerini söyledi.

Önceki akşam (12 Kasım Çarşamba) Kuruçeşme Les Ottomans Otel'de ekonomi muhabirleriyle biraraya gelen Çağlar, satınalma süreci, OYAK Çimanto Grubu'nun sektördeki konumu ve ileriye dönük hedefleri üzerine açıklamalarda bulundu. Organik ve inorganik büyümeye önem veren OYAK Çimento Grubu'nun her yıl satınalma için 2 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığına işaret eden Çağlar, Denizli Çimento satınalması için bazı yerlerde telaffuz edilen uçuk rakamların aksine 400 - 500 milyon dolar arasında bir rakam ödediklerini açıkladı. Yıllık 1,8 milyon tonluk klinker ve 3 milyon ton çimento üretim kapasitesi ve en önemlisi 14 MW'lık bir doğalgazdan elektrik üretim santrali olan Denizli Çimento satınalmasının 5 yıl içinde kendini fazlasıyla geri ödemesini beklediklerini kaydeden Çağlar; bunun, ÇED süreci, makine parkurunun kurulumu, üretime alınması, sektörde kendini göstermesi ve kabul ettirmesi en az 5 yılı alacak sıfırdan bir çimento fabrikası kurmaktan çok daha mantıklı bir yatırım olduğunu ifade etti.

"Yurtiçi yatırım olanaklarına yoğunlaşmanın daha doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum"

Çağlar, Denizli Çimento'nun satın alınmasıyla klinker kapasitesini 10 milyon tonun, pazar payını da yüzde 16'nın üzerine çıkaran OYAK Çimanto Grubu'nun böylece kapasite, üretim ve pazar payı rakamlarında klinkerde yüzde 21, çimentoda yüzde 18, pazar payında ise yüzde 17'lik bir artış kaydettiğini sözlerine ekledi. OYAK Çimento Grubu'nun 2014 yılının 9 aylık performansını da değerlendiren Çağlar; 2013 yılının aynı dönemine göre net ciroda yüzde 18, faaliyet karında yüzde 37, net karda ise yüzde 84'lük bir artış yaşandığını ifade etti. Çimento sektöründe 2014 yılı sonunda yüzde 6'lık bir büyüme yakalamasını beklediklerini belirten Çağlar, 2015 büyüme tahminlerini ise yüzde 5 olarak açıkladı.

OYAK Çimento Grubu'nun yurtdışında da alımlar yapmak için araştırmalarına devam ettiğini, hatta Holcim-Lafarge birleşmesiyle doğacak olası fırsatlarla da yakından ilgilendiğini anımsatan Çağlar; "Ancak dünya geneline yayılmış varlıkların bir paket olarak satılmak istenmesi, geri adım atmamıza neden oldu. Aralık - Ocak aylarında bu varlıkların parçalanarak, tekrar satışa sunulması yönünde bir beklenti var. Öyle olması durumunda Doğu Avrupa'daki varlıklar için teklif verebiliriz ya da daha sonra kendi aramızda paylaşmak üzere bir konsorsiyumda yer alabiliriz" diye konuştu. Kişisel olarak dış pazarlardan çok yurtiçi yatırım olanaklarına yoğunlaşmanın daha doğru bir tercih olduğunu düşündüğünü vurgulayan Çağlar, "Türkiye'nin en önemli sektörü inşaattır ve öyle olmaya da devam edecektir. Gündemde olan 3. havalimanı projesi, nükleer satral projeleri ve diğer enerji yatırımları, artan konut talebi ve mevcut binaların da yenilenmesi gerekliliği, çimento sektörünün en az 20 yıl daha önemini koruyacağını gösteriyor" dedi.

Rakamlarla OYAK Çimento Grubu

2014 yılının ilk 9 ayında 5 çimento şirketi ile 9 milyon tona yakın satış gerçekleştiren OYAK Çimento Grubu'nun satış rakamlarının Denizli Çimento'nun da katılımıyla yıl sonunda 10 milyon tonu aşması bekleniyor. Halka açık 5 şirketi ile bu 9 ayda net cirosunu yüzde 18 artırarak 1,1 TL'ye, net karını da yüzde 84 artırarak 336 milyon TL'ye yükselten grup; yüzde 25 kar marjı ve yüzde 30'un üzerinde FAVÖK (faiz amortisman ve vergi öncesi kar) oranı yakaladı. Grubun yeni üyesi Denizli Çimento da bu dönemde cirosunu yüzde 30 artırırken, net karda da geçen senenin iki katını aştı.

Mevcut tesislerdeki yeni yatırımlar

2014 yılında atık ısı yatırımını tamamlayan Bolu Çimento, böylece tükettiği elektriğin yaklaşık yüzde 30'unu üretebilir duruma geldi. Tesisin böylece, yıllık 7 milyon TL tasarruf elde etmesi öngörülüyor. Ayrıca atık hazırlama tesisinde 12 bin ton kömüre denk gelecek tutarda atığın bertaraf edilmesiyle de yıllık 2 milyon 650 bin TL tasarruf edilmesi bekleniyor. Merkez tesisinde dik değirmen yatırımına başlayan ve Ereğli tesisinde de akışkan yataklı sıcak hava ocağını devreye alan Bolu Çimento, Ankara tesisinde de 1 milyon ton kapasiteli fırın yatırımına başladı.

Aslan Çimento'nun ise devre aldığı 'atıktan türetilmiş yakıt tesisi' ile 2014'te 46 bin 500 ton alternatif yakıt kullanarak, petrol türevli fosik yakıtları yüzde 26,4 azaltması ve yaklaşık 23 bin ton petrokok tasarrufu yapması öngörülüyor. Yine Aslan Çimento, atık ısı yatırımı ile 7,5 MW brüt elektrik enerjisi üretme kapasitesi ile toplam elektrik ihtiyacının yüzde 26'sını karşılayacak hale gelecek.

Mevcut 0,5 MW gücündeki güneş enerjisi santralinin yanına aynı güçte yeni bir santral kurulmasına karar verilen Adana Çimento, toplam gücünü 1 MW'a çıkaracak.

Mardin'deki şalt sahası, 5 çimento şirketinde bu yıl tamamlanacak Ar-Ge, ISG ve optimizasyon yatırımlarıyla birlikte OYAK Çimento Grubu'nun toplamda 270 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştirilmesi bekleniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/denizli-cimentoyu-alan-oyak-cimento-grubu-egede_126272.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!