Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

EKODÜNYA YAKLAŞIRKEN – Green Drinks Buluşmaları: Yeşil Finans Gerçekleştirildi

Ulaşım, tasarım, gelecek, finans, network ve enerji konularına odaklanan “EKODÜNYA YAKLAŞIRKEN – Green Drinks Buluşmaları”nın dördüncü toplantısı “Yeşil Finans” 25 Ocak 2011 tarihinde Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleştirildi. Girişimci işletmeleri, girişimci iş gücü ve inovasyonu destekleyen alternatif finansman mekanizmaları ve girişim

yapi.com.tr
EKODÜNYA YAKLAŞIRKEN – Green Drinks Buluşmaları: Yeşil Finans Gerçekleştirildi

Ulaşım, tasarım, gelecek, finans, network ve enerji konularına odaklanan “EKODÜNYA YAKLAŞIRKEN – Green Drinks Buluşmaları”nın dördüncü toplantısı “Yeşil Finans” bu akşam (25 Ocak 2011) Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleştirildi.

Toplantının ilk konuşmacısı, KOBİ sektörüne proje yönetimi, danışmanlık, eğitim ve fon artırma konularında bilgi teknolojisi, finans yönetimi, yatırım örgütlenmesi ve potansiyel girişimci eğitimlerindeki deneyimiyle profesyonel hizmet veren Helvetia Associates’in kurucusu Paul Delahunty oldu.

Konuşmasına Helvetia Associates’in arka planını aktararak başlayan Delahunty, on senedir söz konusu alanlarda hizmet verdiklerini belirtti. Bu kapsamda Avrupa genelinde yeşil sektöre yönelik anahtar meseleleri listelediklerini anlatan Delahunty, yine Avrupa genelinde sayıları 350’yi geçen ‘Melek Yatırımcı’ (Business Angels) ağının var olduğunu ifade etti. Yeşil sektörün ciddi anlamda geliştiğini ve büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Delahunty, bilim, buluş ve araştırma kavramlarının melek yatırımcılar için önem arz ettiğini aktarırken melek yatırımcıların en fazla önem verdiği öğelerden birinin enerji verimliliği olduğuna da dikkat çekti. Enerji verimliliği unsurunun, karbon emisyonlarıyla birlikte maliyeti de azalttığına dikkat çeken Delahunty, “bu anlamda belki de en önemli faktör insanlara alışkanlıklarını değiştirmelerini söylemiyor oluşunuz. Yaptıkları şeyleri yapmaya devam etmelerini söylüyorsunuz” dedi.



Sunumu bağlamında yeşil sektörde melek yatırımcılara(angel investor), melek yatırımcıların enerji verimliliğine dayalı projelere yönelmelerine ve kişisel deneyimlerine de yer veren Delahunty, “Melek yatırımcıların temel özelliğini ekolojik yaklaşımla ilintili inovasyonlara, eko-tasarımlara duydukları ilgi” dedi. Bu anlamda melek yatırımcılar; sadece bir fikre bile yatırım yapabilen ve risk alabilen, enerji verimliliği ve eko-inovasyon konusunda hassas ‘melekler’, genel yatırımcı profilinden ayrıldıkları temel nokta da aslında tam olarak bu.

Delahunty’den sonra konuşma yapan Ahmet Yalçın ise, Fotovoltaik Solar Enerji üretiminde bütünleştirici iş aktiviteleri kapsamında girişimci sermaye, proje geliştirme, mühendislik, danışmanlık, inşaat, finanslama, anahtar teslim solar elektrik santrali yapımı, solar enerji santralleri mülkiyeti ve operasyonu hizmetleri veren Alman güneş ernerjisi şirketi Green Enesys’in kurucu ortağı ve İcra Kurulu Başkanı. Yalçın konuşmasına şirketinin güneş enerjisi üretim sistemlerine ağırlık vermiş olduğunu belirterek başladı.

Sunumu kapsamında gün ışığı depolayarak uçabilen uçağa ait videoyu da izleyicilerle paylaşan Yalçın, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi şöyle açıkladı: “Avrupa Birliği 5-10 sene önce Avrupa’da üretilen tüm enerjinin yüzde 20’sini alternatif enerji kaynaklarından sağlanmasını istedi. Bunun içinse elinizde bir kaynağınız olmalı, buna bağlı olarak da tanımlı bir projeniz ve iş planınız”.



Bu anlamda AB’nin yönelmiş olduğu kaynaklardan birinin güneş enerjisi olduğunu aktaran Yalçın, yatırımın aktörlerini şöyle sıralıyor; “panel üreticileri, çeviriciler (inverter), inşaat şirketleri, mimarlar, uzmanlar, avukatlar, sigorta şirketleri, banklar kısacası pek çok mesleğin payının olduğu bir sistem”.

Yatırımcıların temel olarak bu süreçte ne kazanacaklarını, onlara ne kadarlık bir geri dönüş yaşanacağını merak ettiklerini ifade eden Yalçın, IRR (Internal Rate of Return) oranının yüzde 12 olduğunu ve bunun da 6 yılda aşağı yukarı yatırımcının parasını 2 katına çıkartmak olduğunu anlattı. Bu anlamda yatırımcıların tek ilgilendikleri konunun geri dönüş olmadığının da altını çizen Yalçın, risk hesaplamasının da önemli bir faktör olduğunu belirtti. Bu anlamda yenilenebilir enerji sektörünün risk sermayesi anlamında büyük oranda güvenilir olduğunu da sözlerine ekledi.

Yalçın, şirketinin güneş enerjisi üretim sistemlerine yönelmesinin temel nedenini ise şöyle aktardı: “Bu projeler başta çok büyük yatırım gerektiren ancak kurulduktan sonra kendi kendine çalışan sisteme sahip projeler ve giderleri oldukça az. Bununla birlikte karlılıkları hesaplanabilir projeler”.

Girişimci işletmeleri, girişimci iş gücü ve inovasyonu destekleyen alternatif finansman mekanizmaları ve girişim sermayesi (venture capital) ile melek yatırımcılar (angel investor) yeşil finansman kapsamında konuşulan temel konular oldular.

ETİKETLER: yeşil ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/ekodunya-yaklasirken--green-drinks-bulusmalari-yesil-finans-gerceklestirildi_85332.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!