Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Enerji İşbirliğinde Türkiye'den Önemli Adım

Türkiye, enerji açığını kapatmak amacıyla petrol ve gaz zengini güney komşularına arama ve dünya piyasalarına satış konusunda işbirliği teklif etti. Ankara’nın teklifinin hedefinde özellikle son dönemde Doğu Akdeniz’de petrol arama lisansları konusunda sorunlar yaşadığı İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi bulunuyor.

yapi.com.tr
Enerji İşbirliğinde Türkiye'den Önemli Adım

Hürriyet'in haberine göre, Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada, “Burada İsrailli yetkililer de Güney Kıbrıslı yerel yöneticiler de KKTC’de bulunan kişiler de bir tane doğruyu söylüyor. Buradan çıkacak doğalgaz ancak Türkiye’den geçen bir boru hattıyla beraber en ‘feasible’ halini alır. Tek tek rakamlar da bunu söylüyor” diye konuştu.

Yıldız, geçtiğimiz hafta Başbakan Tayyip Erdoğan’la birlikte gittiği Washington’da, ABD Enerji Bakanı Daniel Poneman ve Başkan Barack Obama’nın enerji konularındaki özel temsilcisi Carlos Pascual ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmeler özellikle Bağdat ile Ankara arasındaki Kuzey Irak petrolleri gerginliği ve Türkiye ile Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki Akdeniz’deki Münhasır Bölge gerginliği bağlamında önem taşıyordu.

"İstismar etmeyiz"

Yıldız, bu ülkelerin hidrokarbon ürünlerini dünya piyasalarına pazarlamaları için en iyi yolun Türkiye gibi göründüğünü vurgulamakla birlikte, Türkiye’nin komşularıyla olası görüşmelerde coğrafyasından kaynaklanan avantajını istismar etmeyeceğinin de altını çizdi.

Enerji Bakanı, “Türkiye, ‘Nasıl olsa bizden geçeceksiniz, haydi gelin bakalım’ demiyor. Orada da son derece reel yaklaşıyor. Onun yerine, bölgedeki siyasi istikrarın tamamlanmış olmasıyla beraber bütün bu projelere açık olduğunu söylüyor” diye konuştu.

Kıbrıs adasının çevresindeki petrol ve gaz rezervlerinin adadaki Türk ve Rum tarafları için farklılıkların üstesinden gelip bir barış planı üzerinde anlaşmak adına bir fırsat yaratabileceği görüşüne de destek veren Yıldız, Türkiye’nin tonunun değişmesi için projelerin illegal halden legal hale geçmesi zorunluluğu olduğunu savundu.

Yeraltı kaynaklarının adanın iki tarafınca paylaşılması şartının Türkiye için bir “kırmızı çizgi” olduğunu da hatırlatan Yıldız, konuyu Amerikalı muhataplarıyla da görüştüklerini belirterek, “Biz bütün bunların hepsini Amerikalı meslektaşlarımıza açık açık konuşuyoruz. Ve doğru söylediğimiz kadar da haklı olduğumuzun teyit edildiğini görüyoruz” dedi.

İsrail’le enerji işbirliği konusuna da değinen Yıldız, “İsrail’le alakalı söylediğimiz konu benzer bir konu. Siyasi fizibilitesi olmayan bir konunun teknik fizibilitesi konuşulmaz. Uluslararası ilişkilerde böyledir. Siyasi fizibilitesinin oluşmasıyla alakalı bir kısım emareler belirdi. Özür gibi…” dedi. Özrün gerekçesinin enerji projeleri olmadığını da vurgulayan Yıldız, bununla birlikte özrün sonucunun enerji projeleri olabileceğini ifade etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-isbirliginde-turkiyeden-onemli-adim_109092.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!