Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Enerji Sektörünün İş Gücü Haritası Çıkarılmalı

'Enerji Sektörü İnsan Kaynakları Envanteri Projesi Doğal Gaz Piyasası Sonuç Raporu' tanıtım toplantısı, Meyra Otelde düzenlendi. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sektör temsilcileri ve bürokratlar katıldı.

yapi.com.tr / AA
Enerji Sektörünün İş Gücü Haritası Çıkarılmalı

AB desteğiyle yaklaşık 400 bin avro bütçeyle test merkezi kurduklarını ve akreditasyonu tamamlanan bu merkezin sektöre yönelik tüm eğitimleri verdiğini kaydeden Arslan, "Türkiye'nin doğal gaz piyasasının istihdam kapasitesi 100 bin kişi. Bu çalışma ilk olması nedeniyle bunlar gündeme gelmedi. Bundan sonraki çalışmalarımızda daha da önemli olacak. 90'lı yıllarda bu hizmetlerin çoğu yurt dışı kaynaklı yapılmaktaydı. Bugün yüzde 90'ı oranında yerli hizmet ve malzeme kullanmaktayız. Önerilerimiz doğrultusunda birçok yerli üretici oluşmuş, birçok Avrupalı firma da Türkiye'de üretime başlamıştır. Bugün Türkiye kombi pazarında lider üretici durumuna gelmiştir. Diğer yatırım kalemlerimizin üretimleri bugün artık ihraç edilir seviyeye gelmiştir" diye konuştu.

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Başkanı Orhan Duran, Türkiye doğal gaz piyasasının temellerinin 1980'lerde atıldığını anımsatarak,  doğal gaz ithalatının bugün 50 milyar metreküpe yaklaştığını belirtti. Doğal gazda bugün BOTAŞ dışında 283 lisanslı şirketin faaliyet gösterdiği çok oyunculu rekabetçi ve liberal bir sektör bulunduğunu belirten Duran, özel sektör istihdamının bugün BOTAŞ'ın çok çok üzerinde olduğuna dikkat çekti. Duran, "Önümüzdeki yıllarda sektörde en büyük dönüşüm toptan satış ve ithalat segmentinde yaşanacak" dedi.

Duran, doğal gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu bağlamda Enerji Borsası'nın oluşturulmasını çok önemsediklerini de sözlerine ekledi.


Rapor

Enerji Sektörü İnsan Kaynakları Envanteri Projesi Doğal Gaz Piyasası Sonuç Raporuna göre, 2012 yılı itibariyle doğal gaz piyasasında 16 bin 258 kişiye kayıtlı ve kalıcı istihdam sağlandı.

Sektörde asıl işveren tarafından bordrolu olarak 7 bin 968, alt işveren tarafından taşeron olarak 8 bin 290 kişi istihdam ediliyor. Doğal gaz dağıtım sektörünün gelecek 3 yılda 6 bin yeni istihdam oluşturması bekleniyor. Doğal gaz sektöründekilerin yüzde 83'ü erkek, yüzde 17'si kadın çalışanlardan oluşuyor.

Raporda, "nitelikli, eğitim ve deneyimli iş gücü bulunamaması, bölgesel eğitim ve danışmanlık firmalarının yetersiz olması nedeniyle personele hizmet içi eğitim verilememesi, ara teknik eleman bulunamaması ve aranılan pozisyonlara yeterli başvuru olmaması", sektörün en önemli sorunları olarak sıralanıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-sektorunun-is-gucu-haritasi-cikarilmali_113661.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!