Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Enerji Üretim Tesislerinde Yerli Ekipman Kullanımı Teşvik Edilecek

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Gürbüz açıkladı: 2014 yılında enerji üretim tesislerinde yerli ekipman kullananlar garantili fiyat mekanizmalarının yanı sıra yerli katkı için de ayrıca teşvik alacaklar.

yapi.com.tr / AA
Enerji Üretim Tesislerinde Yerli Ekipman Kullanımı Teşvik Edilecek

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi tarafından ortaklaşa hazırlanan 2. Güneş Sempozyumu ile RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı eş zamanlı olarak başladı.

Sempozyum ve fuar için düzenlenen resmi açılış töreninde konuşan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel girdisi olan enerjinin çeşitliliği, verimliliği ve  maliyetinin azaltılmasına dönük tüm dünya ülkelerinin politikalar ürettiğini söyledi. Türkiye'nin de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından öncelikli ve maksimum düzeyde yararlanmak için mevzuat çalışmalarını tamamladığını kaydeden Gürbüz, 2023 yılında tüketilen enerjinin asgari yüzde 30'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Enerjide dışa bağımlılığın asgariye indirilmesi için enerji sektörü endüstrisinin gelişmesini de arzu ettiklerini kaydeden Gürbüz, elektrik üretim tesislerinde yerli ekipmanın seçilmesi için teşvik uygulandığını hatırlattı. Atilla Gürbüz, "2014 yılında enerji üretim tesislerinde yerli ekipman kullananlar garantili fiyat mekanizmalarının yanısıra yerli katkı için de ayrıca teşvik alacaklar" diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise bundan 5 yıl önce 'güneşkent Antalya' diye bir vizyon koyduklarını ve bunun için küçük de olsa bazı çalışmalar yapıldığını söyledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bir güneş evi kurulduğunu, bir parkın aydınlatmasının bir kısmının güneşten elde edildiğini, güneş enerjisinden elektrik üreten akıllı duraklar bulunduğunu anlatan Akaydın, Antalya'nın çöpünden de yap-işlet-devret projesi ile yaptırılan geri dönüşüm tesisi ile enerjiye dönüşeceğini bildirdi. Akaydın, "Hayalim şudur; Antalya'da önümüzdeki yıllarda başta büyük otellerimizin çatılarında olmak üzere bütün binalarımız çatılarında günısı yerine güneşten elde eden sistemler kurulsun. Antalya'daki toplu taşıma araçları da artık yavaş yavaş elektrikle çalışır hale gelsin, ama elektriğini de güneşten elde eder hale gelsin" ifadelerini kullandı.

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Cengiz Göltaş ise bugün Almanya'nın kullandığı enerjinin yüzde 32'sini, İtalya'nın yüzde 16'sını, ABD'nin yüzde 7,2'sini, Çin'in de yüzde 7'sini güneş enerjisi ile karşıladığını belirterek, "Türkiye'nin de enerji politikalarını hızla revize etmesi ve güneş enerjisini gündeme alması gerekmektedir" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-uretim-tesislerinde-yerli-ekipman-kullanimi-tesvik-edilecek_113559.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!