Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye'nin Elektrik Üretiminde Yenilenebilir Enerji Payı AB Ülkelerinin İki Katı

6. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarının (SOLAREX) açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin elektrik üretiminini yenilenebilir enerji kaynaklarına oranı AB üyesi ülkelerinin yaklaşık iki katı" dedi.

yapi.com.tr / AA
Türkiye'nin Elektrik Üretiminde Yenilenebilir Enerji Payı AB Ülkelerinin İki Katı

Yenilenebilir enerji kaynaklarının su, rüzgar, jeotermal gibi kaynaklar olduğunu hatırlatan Taner Yıldız, şöyle konuştu:
     
"Türkiye'nin elektrik üretiminini yenilenebilir enerji kaynaklarına oranı AB üyesi ülkelerinin yaklaşık iki katı... Bunlar Avrupa'da yüzde 13,5'lerde seyrederken Türkiye'de yüzde 26'lar civarında... Bizim 2023 hedefimiz büyüyen enerji arzı ile beraber bunu yüzde 30'lara çıkarabilmek. Türkiye her elde ettiği enerjinin 3'te birini bu kaynaklardan elde edecek. Bu çok ciddi bir kaynak...
     
Güneş yalnızca teknolojisine verdiğimiz bir finansman kaynağı ile beraber büyüyecek. Eğer Allah bir ülkeye güneşi vermişse bundan kim yararlanacak, teknoloji sahipleri mi yatırımcılar mı o ülkenin vatandaşı mı- Biz hepsinin aynı oranda yararlanmasını öngörüyoruz. Yani yalnızca teknoloji sahiplerine vererek bu olmaz. Yanlıca yatırımcıya vererek de olmaz. Vatandaşımızın da bunda tarife yoluyla istifade etmesi lazım. O yüzden bizim güneş enerjisinden üretilecek enerjinin hangi fiyatlarla alınacağında yani 13,3 dolar centten alınacağında bu temel kurgu ön plandadır.

Elektrik Piyasası Kanununda da bir değişiklik yaptık ve lisansa tabi olmayan üretimi, 500 kilovattan 1 megavata çıkardık. Yani güneş santrallerinin de bunda önemli bir payı olacak. Bakanlar Kuruluna da 5 katına kadar da çıkarma yetkisi verdik. Bu şu demek; Aynı zamanda organize sanayiler yalnızca ürettikleri enerjiyi tüketebiliyorlarsa bunlara herhangi bir sınır koymuyoruz. Yani Türkiye'de 600 megavat lisansa tabi bir yatırım varsa, güneşte bu 27 bölgede 38 şehrimizi kapsıyor. Genelde güney ve batıdaki illerimiz bundan daha fazla istifade etmiş olacak ve 2 milyar avro tutarında bir yatırımı öngörüyoruz. Bu yatırım olabildiğince yerli kaynaklar tarafında yapılırsa Türkiye'nin ithalatla alakalı cari açıkla borçlarını daha az ödemiş oluruz. Doğru olan da bu...".

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-elektrik-uretiminde-yenilenebilir-enerji-payi-ab-ulkelerinin-iki-kati_107264.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!