Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Erdoğan: Madenleri Gerekirse Kapatırız

Soma’da eylem yapan 10 işçiyle AKP Genel Merkezi’nde bir araya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, ülke genelindeki tüm madenlerin yeniden gözden geçirileceğini, iyileştirilemeyenlerin gerekirse kapatılacağını söyledi.

yapi.com.tr
Erdoğan: Madenleri Gerekirse Kapatırız

Somalı 10 işçi dün AKP Genel Merkezi’nde Erdoğan ile bir araya gelirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüştü. Cumhuriyet'in haberine göre, Erdoğan’ın toplantıda, işçilerin talepleri ve şikâyetlerini dinledikten sonra yaşamını yitiren işçilerle ilgili gerekli düzenlemelerin yapılacağını, çalışma koşulları kötü olan madenlerle ilgili her türlü önlemin alınacağını söylediği öğrenildi. Erdoğan’ın, “Tüm madenleri gözden geçireceğiz, durumları kötü olanların iyileştirilmesi için her türlü önlem alınacak, iyileştirilemeyenler ise gerekirse kapatılacak” dediği belirtildi.

İşletmenin üretimin düşmemesi ve zaman kaybı yaşanmaması için vardiya değişimini madende yaptırdığını belirten işçiler, “Hiçbir zaman vardiya bitiminde aşağıdaki işçinin yerine yenisi gelinceye kadar yukarı çıkmasını izin verilmiyordu. Vardiya değişimi yapılıncaya kadar aşağıdaki işçilerden çalışmaya devam etmeleri için baskı yapılıyordu. Eğer vardiya değişimi yukarıda olsaydı bu kadar ölüm olmazdı” dedi. “Dayıbaşı” olarak nitelendirilen ekipbaşı sistemini de anlatan işçiler, “Dayıbaşılar, işletmeye işçi buluyordu. Her işçi üzerinden işverenden prim alıyorlardı” diye konuştu. İşçiler, madencilerin emeklilik yaşının düşürülmesini istedi. Emeklilik yaşının şu an 49 olduğuna dikkat çeken işçiler, “Bu yaşa kadar madende çalışmak mümkün değil, 4 bin prim gününü dolduranlar emekli edilmeli” görüşünü dile getirdi.

Alınan bilgiye göre işçiler bakanlarla görüşmelerinde de sendikanın görevini yapmadığını söyledi. Şirkete yönelik eleştirilerini de dile getiren işçiler, “Şirketteki zihniyetin kara kıta Afrika’daki zihniyetten bir farkı yoktu. İtiraz eden ve doğruyu söyleyen işçilere baskı yapılıyordu” dediler. İşçiler baskılar nedeniyle işi bırakan arkadaşlarının olduğunu da belirttiler.

İşçiler ‘Hayır’ dedi

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız işçilere, “Siz bu ocakların kapatılmasını ister misiniz?” şeklinde soru sorduğunu, işçilerin de “Hayır, kapatılmasını istemeyiz ancak çalışma şartlarının doğru bir şekilde yönetilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması kaydıyla” yanıtını verdiklerini anlattı.

‘Vekiller yeraltına inmedikçe inmeyeceğiz’

CHP Grup Başkanvekili ile Akif Hamzaçebi görüşmede ise madencilerden Eren Malkoç, “İşyerlerimizdeki güvenlik önlemleri alınmadıkça, bizimle beraber tüm milletvekilleri o yeraltına girmedikçe, biz o yeraltına girmeyeceğiz” dedi. Bunun üzerine Hamzaçebi de “Meclis kapanana kadar bu konudaki gerekli tüm yasaları çıkarma çağrısını ben tüm siyasi partilere yapıyorum” ifadesini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/erdogan-madenleri-gerekirse-kapatiriz_120418.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!