Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Ak Parti 'Yaşam Odası Zorunlu...

"İyice Araştırmadan Maden...

Soma'dan Daha Kötü Madenler Var!

Erdoğan: Madenleri Gerekirse Kapatırız

İşte Facia Böyle Gelmiş!

Bilirkişi Raporundaki Çelişki:...

"Taşeronluk Emeğin Sömürüldüğü...

Soma için Gelen ILO Heyeti...

Manisa Barosu'ndan Soma için...

Enerji Bakanı: Siyasal Sorumluluğu...

Yeni Çeltek, Yeni Risk

Madencilere 1993 Yapımı Çin...

Yaşam Odasına Talep Patladı

Soma'da Maden Bir Saat Önce...

Ürkütücü Uyarı: 450 Soma Daha Var!

Foto: Hürriyet

Faciadan Sonra İlk İş Günü

Facianın Nedeni Yanlış Gaz Maskesi

‘Soma AİHM’ye Gidebilir’

Foto: Bianet

"Bareti Takıp İndim Madene, Ne Eğitimi!"

"Soma'da Ölenlerin Çoğu Tarımdan...

Yeni Çağın Kömür Madenciliğinin...

Soma'dan Sonra Nükleer Korku!

Felakete Davetiye Çıkartan...

Denetim Sadece Dört Gün Sürmüş

Sayıştay da Bir Yıl Önce Uyarmış

Banka bile Riski Görmüş

Yeteri Kadar Karbonmonoksit...

Soma Holding Patronları Danışma...

Üniversitelerde 'Soma' İşgali

Soma'da Ölen İşçilerin Sayısı...

Madenlerdeki Güvenlik Standartlarına...

Madenin Sahibi Alp Gürkan'da...

Yaşam Odası Yoktu, Yeni Yapıyoruz

Yaralı Kurtulan İşçilerden...

Kuraklık HES’leri Vurunca...

6331 Sayılı İş Sağlığı ve...

Rödovans mı Kölelik mi?

İzmir Vali Yardımcısı: Soma'da...

Mühendisler 4 Yıl Önce Uyarmış

Dünyada Robot Türkiye'de Kazma

Maden Faciaları Nasıl Önlenir?

Gelişmiş Ülkelerde Maaşları...

'Kaza Değil Cinayet'

Dünya Soma Faciasını İşte Böyle Duyurdu

Hukukçular Uyardı: Önlemin Yasada Yazması Gerekmez

Hukukçular, işverenleri iş güvenliği konusunda uyardı.

yapi.com.tr
Hukukçular Uyardı: Önlemin Yasada Yazması Gerekmez

Dünya Gazetesi'nden Mehmet Kaya'nın haberine göre, Soma’da yaşanan facianın ardından gündeme gelen ve madencilerin olası bir kazada belli bir süre yaşamasına olanak sağlayan ‘yaşam odası’ tartışmalarında yapılan ‘mevzuatta yer almıyor, kurulması şirket inisiyatifinde’ savunmasına hukukçulardan itiraz geldi. Ankara Üniversitesi SBF Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gaye Burcu Yıldız, yasada, ‘teknolojik olarak en gelişmiş sistemlerle önlem alma’ kavramı bulunduğunu, teknolojik olarak geliştirilmiş ve ispatlanmış bir sistem varsa işletmelerin bunu kurmakla yükümlü olduğunu ve bu zorunluluğun bütün işyerleri için geçerli olduğunu söyledi.

Gaye Burcu Yıldız, işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alma borcunun çok geniş kapsamlı bir yükümlülük olduğunu hatırlattı. ‘İşverenin iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için gerekli olan her türlü önlemi alma yükümlülüğünün’ önceki 1475 sayılı kanunda ve daha sonra çıkarılan 4857 sayılı kanunda düzenlendiğini ayrıca, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda da bulunduğunu belirten Yıldız, “Bu çerçevede, işverenlerin yükümlülükleri, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar tanımıyla mevzuatta var” dedi. İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü’nde de geniş kapsamlı düzenlemenin var olduğunu belirten Yıldız, her bir tedbirin açıkça yazmasına gerek olmadığını, işverenlerin teknolojik bir gelişme varsa bunu uygulamakla yükümlü olduğunu belirtti. Yıldız, tüzüğün 4. maddesinde, yükümlülüğün açıkça tarif edildiğini, önlem almak yanında, riskli alet ve edevatın, makinelerin yenileriyle değiştirilmesinin dahi hükme bağlandığını ve işverene bu alanlardaki gelişmeleri takip etme yükümlülüğünün verildiğini hatırlattı. Yıldız, Yargıtay’ın da değerlendirmeleri bu esaslar üzerinden yaptığını vurguladı.

'ILO sözleşmesine imza atılmaması engel değil'

 Yıldız, Soma’da yaşanan maden faciasının ardından gündeme getirilen “yaşam odası zorunlu değil” ve “Türkiye ilgili ILO sözleşmesini imzalamadığı için zorunluluk doğmaz” benzeri yorumların da yanlış olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Türkiye için zorunlu bulunmadığı ifade edilen ‘yaşam odaları’ meselesini bahsettiğim mevzuat hükümleriyle birlikte yorumlamalı ve sonuca varmalıyız. İşverenin işyerinde alması gereken önlemlerin sınırını, o anda mevcut bilim ve teknoloji belirler. Şayet mevcut bilim ve teknoloji, işyerinde yürütülen iş açısından riski azaltıyor, daha güvenli bir çalışma ortamı sunuyorsa işveren bunu almak zorundadır. Bu noktada işverenin mali açıdan durumu, teknik konularda bilgi sahibi olup olmadığı da önem taşımaz. İşverenin teknik bilgisi olmaması durumunda bu alanda gerek kendi çalışanları içinden gerek dışarıdan danışmanlık alarak faaliyet gösterdiği iş alanında, iş sağlığı ve güvenliği açısından hangi önlemlerin alınması gerektiğini belirlemeli ve bunları ‘derhal’ almalıdır. İşverenin iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alma borcu, gördüğünüz üzere durağan bir borç değildir. Bu alandaki mevzuat, teknolojik açıdan yaşanabilecek hızlı gelişmenin ardında kalınmaması için işvereni ‘gereken her türlü tedbiri almak ve bunları sürekli olarak yenilemekle’ yükümlü tutmuştur. İş sağlığı ve güvenli önlemleri almak, işyerini güvenli bir ortam olarak tesis etmek işverenin sürekli ve dinamik bir borcudur. Dolayısıyla somut olarak söylemek gerekirse Türkiye’de yaşam odaları kurulması, mevzuat açısından zorunluluktur.”

İş sağlığı ve güvenliği kültürü yerleşmedi

Gaye Burcu Yıldız, işverenler açısından geniş kapsamlı yasal yükümlülükler olmasına rağmen kazaların önüne geçilememesinin nedenini şöyle özetliyor: “Bunun en önemli sebebi iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşmemiş olması. Bazı işverenler konuya yaşam hakkı çerçevesinden değil de maliyet üzerinden yaklaştığı için gerekli önlemleri almaktan kaçınıyor. Ayrıca resmi denetim örgütü olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da etkin denetim yapmaması nedenler arasında gösterilebilir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/hukukcular-uyardi-onlemin-yasada-yazmasi-gerekmez_120347.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!