Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İMSAD: Erken Seçim İnşaat Sektörü İçin Risk Yaratıyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) aylık sektör raporunu yayımladı. Türkiye'nin erken seçime gitmesiyle siyasi belirsizliklerin devam edeceğinin ifade edildiği raporda, küresel koşulların bozulduğu bir ortamda erken seçime gidiliyor olmasının Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü için riskleri artırdığı vurgulandı.

yapı.com.tr
İMSAD: Erken Seçim İnşaat Sektörü İçin Risk Yaratıyor

Rapordaki verilere göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi haziran ayında yılın en yüksek aylık artışını gerçekleştirip toparlanma işareti verdi. 2015 yılının ilk üç ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi gerilemiş ve yüzde 6,7 düşüş yaşanmıştı. Üretim nisan ayında yüzde 1,2 artmış, mayıs ayında yüzde 2,6 gerilemişti. Haziran ayında ise inşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 5,7 arttı. Böylece geçen yılın ilk yarısına göre inşaat malzemesi sanayi üretiminde gerileme yüzde 2,6 oldu. Buna göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi haziran ayında yüzde 5,7 arttı ancak siyasi belirsizlikler ile sanayi üretimi zayıflıyor.


Raporda, ekonomide ve inşaat sektöründe bahar aylarında görülen göreceli toparlanmanın inşaat malzemesi sanayi üretimine haziran ayında olumlu yansıdığı vurgulandı.  Buna göre, haziran ayında 18 alt sektörde üretim geçen yılın aynı ayına göre arttı.

26 sektörde üretim geriledi

Yılın ilk yarısında ise üretimi izlenen 26 alt sektörden 14’ünde üretim geriledi. 6 alt sektörde gerileme halen yüzde 10’un üzerinde gerçekleşmektedir. Yılın ilk yarısında üretimde ağırlıklı payı olan çimento üretimi yüzde 10,5, hazır beton üretimi yüzde 9,0, taş ve mermerler üretimi ise yüzde 13,7 geriledi. Yılın ilk altı ayında düz cam imalatı yüzde 14,1 ve plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 5,8 düştü. Haziran ayındaki artışa karşın Temmuz ve Ağustos aylarında özellikle yurtiçi siparişlerdeki yavaşlamaya bağlı olarak üretim zayıfladı.

Yılın ilk yarısında ihracat yüzde 18,6 geriledi

Rapora göre, inşaat malzemesi ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 18,6 geriledi ve 10,97 milyar dolardan 8,93 milyar dolara indi. Haziran ayında ise ihracat yüzde 15,4 düşerek 1,48 milyar dolar oldu. Paritelerdeki gerilemeler ve pazarlardaki bozulmalar ihracatı yılın ilk yarısında olumsuz etkiledi.
2015 yılının ilk yarısında yıllık ihracatta da önemli bir gerileme yaşandığının vurgulandığı raporda, "Bu gerileme ile birlikte yılın ilk yarısında yıllık ihracat yüzde 9,6 düşerek 19,17 milyar dolar olmuştur. Yıllık ihracattaki gerilemenin yavaşlayarak sürmesi bekleniyor" denildi.

Ayrıca raporda, müteahhitlik sektörünün önemli pazarlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2015 yılının ilk yarısında yurtdışında üstlenilen proje tutarı yüzde 17 azalarak 8,22 milyar dolar olarak gerçekleştiği vurgulandı. 2015 yılının ilk yarısında en çok proje üstlenilen ülkeler ise Türkmenistan, Cezayir ve Rusya oldu.

Konut satış artışı yavaşladı

Raparo göre, yılın ilk yarısında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,0 artarak 635.080 adede ulaşmıştı. Yeni yılda konut satışları yüksek artışını sürdürdü. Yılın ikinci yarısının ilk ayı olan temmuzda ise konut satışlarının artışı yavaşladı ve konut satışları yüzde 13,8 artarak 96.959 olarak gerçekleşti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imsad-erken-secim-insaat-sektoru-icin-risk-yaratiyor_133677.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!