Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İMSAD Raporuna Göre Seçim Sonucuna Tepkiler Olumlu

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Kasım ayı sektör raporunu yayınladı. Rapora göre, Mayıs ayından bu yana gerileyen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Ekim ayında yeniden ve 2,0 puan yükseldi.

yapı.com.tr
İMSAD Raporuna Göre Seçim Sonucuna Tepkiler Olumlu

Türkiye İMSAD'ın aylık sektör raporu verilerine göre, Mayıs ayından bu yana yaşanan iki seçimin yarattığı ortamda gerileyen Bileşik Endeks, seçim sonuçları ile oluşan koşulların etkisi sonucu arttı. Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endeks 18 ay sonra birlikte ilk kez artış gösterdi. Eylül ayında uzun bayram ile beklentilerin üzerinde gerileyen faaliyetler Ekim ayında mevsimsellik ile artış gösterdi.

Verilere göre, seçim sonuçları özellikle güven endeksini olumlu etkiledi ve güven endeksi 18 ay sonra 1,9 puan yükseldi. Önemli ölçüde gerileyen Türkiye ekonomisine olan güven de arttı.

Beklenti endeksinde hızlanan gerileme yerini yeniden artışa bıraktı. Seçim sonuçları beklentilerde iyileşmeye yol açtı.

Faaliyetlerde artışta mevsimsellik etkisi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Faaliyet Endeksi Eylül ayındaki gerileme ardından Ekim ayında 3,7 puan arttı.         

Eylül ayında uzun süreli bayram ve beklentilerdeki bozulmaya bağlı olarak zayıflayan faaliyetler Ekim ayında mevsimsellik etkisi ile önemli ölçüde arttı. Buna bağlı olarak Faaliyet Endeksi geçen yılın Ekim ayı faaliyet endeksinin 6,7 puan üzerinde bulunmaktadır.  

Yurtiçi satışlarda Ekim ayında bir önceki aya göre artış oldu. İhracat Ekim ayında bir önceki aya göre sınırlı bir artış gösterdi. Üretim ve cirolar Ekim ayında hissedilir şekilde arttı. Tahsilat hızındaki yavaşlama Ekim ayında da devam etti. Faaliyetlerde toparlanma eğilimi ilk işaretlerini vermektedir.


Güven endeksi 18 ay sonra ilk kez yükseldi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Güven Endeksi 18 ay sonra ilk kez arttı. Güven endeksi bir önceki aya göre 1,9 puan yükseldi. Genel seçim sonuçları ile ortaya çıkan koşullar güven endeksindeki düşüşe son verdi. Buna rağmen Ekim ayı güven seviyesi geçen yılın Ekim ayı güven seviyesinin halen 17,0 puan altında bulunmaktadır. Güven endeksini oluşturan tüm alt değerlerde artış birlikte yaşandı.

Rapora göre, özellikle Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven 1,5 yıl sonra ilk kez arttı. İnşaat sektörünün genel gidişatına ilişkin güven Ekim ayında 1,7 puan arttı. İnşaat malzemeleri sanayi genel gidişatına ilişkin güven de Ekim ayında 2,0 puan yükseldi. Pazarı sürükleyen yurtiçi pazarlardaki genel gidişatta 2,5 puanlık artış yaşandı.

Seçim sonrası beklentiler yeniden iyileşti

Nisan ayından beri gerileyen Beklentiler Endeksi yeniden 1,8 puan arttı.  İki seçimin yarattığı ortamda gerileyen beklentiler ikinci seçimin sonuçlarına bağlı olarak iyileşme gösterdi.    

18 aydır gerileyen ve çok zayıflayan Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler uzun süre sonra ilk kez 2,3 puan artış gösterdi. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler de yine uzun bir süre sonra ilk kez 2,0 puan arttı.  Mayıs ayından beri gerileyen ve 100 puanın altına düşen önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi sipariş beklentileri yeniden arttı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde durağanlık sürmektedir. Önümüzdeki üç ayın üretimin beklentisi yeniden artışa geçti. Yatırım beklentileri de uzun süre sonra yeniden artışa döndü.  

Raporun sonuç bölümünde ise, seçim sonuçları ile güven ve beklentilerde iyileşmelerin “sınırlı” ölçüde gerçekleştiği vurgulandı. Faaliyetler ancak güven ve beklentilerde iyileşmenin kalıcı olması halinde istikrarlı olarak artacaktır. Bu konuda yeni ekonomi yönetimi ve politikaları belirleyici olacaktır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imsad-raporuna-gore-secim-sonucuna-tepkiler-olumlu-_138208.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!