Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Esenyurt'ta En Kapsamlı Soruşturma Tamamlandı

İstanbul Esenyurt’ta, teslim edilmeyen konutlar ile ilgili yürütülen soruşturmalardan en büyüğü tamamlandı. 263 kişi ve kurumun mağdur olarak yer aldığı davada, 30 kişi sanık olarak yargılanacak.

yapi.com.tr
Esenyurt'ta En Kapsamlı Soruşturma Tamamlandı

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Talip Kalkan’ın hazırladığı iddianame, Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması önümüzdeki günlerde yapılacak.

Mağdurlar bir araya geldi

Davada, Saylan İnşaat Konut Mağdurları Derneği, Babil Kuleleri Gayrimenkul Sahipleri Dayanışma Derneği, Taç Mahal Gayrimenkul Sahipleri Dayanışma Derneği, Türkiye Havayolu Pilotları Eğitim Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (PİLVAK) ile birlikte 259 kişi mağdur sıfatı ile yer aldı.

Eski daire başkanı ilk sırada

30 sanıklı davanın bir numaralı sanığı Bilal Demir olarak yer aldı. Demir, kapatılan İstanbul İl Özel İdaresi’nde İnsan Kaynakları Daire Başkanı olarak görev yapıyordu. Demir’in yanı sıra kızları Ayşe Didem Demir, Zeynep Hilal Demir, ağabeyi Fevzi Demir, Osman Turan, Cemal-Süleyman Sağlam, Taha ve Necati Aktülün, PİLVAK eski başkanı Erhan Çakmak, PİLVAK eski çalışanı Fevzi Ağırbaş, Mehmet Taşçı, Nazen Çelebi gibi isimler yer aldı.

Her mağdur için ayrı ceza

İddianamede, sanıklar ‘dolandırıcılık’ yapmakla suçlanıyor. Sanıklar içinin istenen hapis cezası 2 ile 7 yıl arasında değişiyor. Bazı sanıklar için ise, her bir mağdur için ayrı ayrı ceza istendi. Buna göre, Osman Turan için istenen hapis cezası 504 yıl ile bin 764 yıl, Taha ve Necati Aktülün için 404 yıl ile bin 414 yıl, Bilal Demir için ise 158 yıl ile 553 yıl arasında değişen sürelerde hapis istemi ile yargılanacak.

Sistemin işleyişi anlatıldı

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2013-16 arası yapılan şikâyetler sonrası hazırlanan iddianamede, sanıklar ‘imece sistemi’ ile para toplamakla suçlanıyor. İddianamede sistemin işleyişi “İmece sistemi halka açık değil. Kapalı devre, tanıdık ile güven esasına dayalı bir sitem” şeklinde tarif edildi. İddianamede, sanıkları bir bölümü, oluşan mağduriyetlerin sorumlusu olarak görülürken, bazı sanıklar da bu durumdan menfaat elde etmekle suçlanıyor.

Çoğu kurum çalışanları

İddianameye göre Saylan Gıda İnşaat, Miran Yapı İnşaat Gayrimenkul A.Ş., Kentyap İnşaat Taahüt Sanayi A.Ş, Uluhan Grup İnşaat gibi şirketlerin mağdurları arasında, THY, İSKİ, İBB, Ulaşım A.Ş., İHE (İstanbul Halk Ekmek) gibi kurumlarda çalışan kişiler yer alıyor.

Mağdurların haklarını korudum

İddianamede, mağdurların ifadelerinin yanı sıra sanıkların da savunmalarına ayrıntılı yer verildi. Davanın bir numaralı sanığı konumundaki Bilal Demir savunmasında özetle “Çevremde bulunan, tanıdığım insanlara tavsiyede bulundum. İBB ile Esenyurt Belediyesi arasında yaşanan imar krizi sonrası bu durumlar ortaya çıktı. Diğer şüpheliler ile ticari bir birlikteliğim yok. Ben, hak sahiplerinin haklarını korumaya çalıştım” dedi.

Yuvalar dağıldı, Hayallar yıkıldı

Saylan İnşaat Konut Mağdurları Derneği İbrahim Bulut, yaptığı açıklamada "Bizler bu süreçte çok sıkıntılar çektik. Bir kısmımız bu projeye kredi çekerek girdik. Evlerimiz teslim edilmediği için hem kredi taksidi hemde kira ödüyoruz. Bir kısmımız iki odalı evlerini satarak üç odalı sitede bir evim olsun diye girdik. Hem evlerimiz yapılmadı hemde evlerimizden olduk Sıkıntıdan ve kahrından ölen bir üyemiz oldu. Aziz K. isimli üyemiz bu sıkıntılardan ötürü kanser oldu. Biz bu projeye girerken çocuklarımızla burası için hayaller kurmuştuk çocuklarımızın hayalleri yıkıldı. Yuvaları dağılan üyelerimiz oldu."  

ETİKETLER: konut Esenyurt
http://www.yapi.com.tr/haberler/esenyurtta-en-kapsamli-sorusturma-tamamlandi_143651.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!