Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Eskişehir’de 31 Bin Hektarlık Alanda Ağaçlar Kesilecek

Alpu Termik Santrali, Murat Dağı Altın Madeni arama çalışmaları tehditleri sonrası, Eskişehir yeni bir çevre katliamı ile karşı karşıya. Eskişehir’de 31 bin hektarlık bir alanda manyezit, nikel, demir madeni arama ve kırma alanı için ÇED Olumlu Kararı verildi.

yapi.com.tr
Eskişehir’de 31 Bin Hektarlık Alanda Ağaçlar Kesilecek

Eskişehir’de planlanan maden çıkarma sahası projesi hayata geçerse 31 bin hektarlık alanda ardıç, sedir, karaçam ve meşe ağaçlarının içinde yer aldığı ormanlık alanda yüz binlerce ağaç katledilecek.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer maden çıkarma sahası yapılacak Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerini kapsayan bölgeyi ziyaret etti. BirGün'de yer alan habere göre; Çakırözer bölgede demir, magnezit ve nikel madeni çıkarmak için çalışmalara başlandığında tarım alanlarının, su kaynaklarının ve yaban hayatının tehlikeye atılacağını vurgulayarak, bölgede 286 bin kayıtlı olmak üzere yüz binlerce kayıtsız ağacın katledileceğini söyledi.

Muhtarlar ve bölge halkıyla birlikte maden çıkarılacak alanı gezen Çakırözer, “Muhtarlarımız, bölge halkı proje genişletme çalışmaları için verilen ÇED olumlu kararına karşı ve dava açtı. Bizler maden aramasına karşı değiliz ancak bölgeye vereceği zarar göz önüne alındığında 1 milyon tonluk kapasite için verilen ÇED Olumlu Kararı yeniden gözden geçirilmelidir. Ormanlarımızın, tarım alanlarımızın, meralarımızın ve temiz su kaynaklarımızın yok olmaması için köylülerimizin yanındayız. Sadece Eskişehir’de değil, Çanakkale’de, Burdur’da verimli tarım alanlarımıza, temiz su kaynaklarımıza ve yüz binlerce ağaca hep birlikte sahip çıkacağız” dedi.

Şebeke suları ve porsuk çayı kirlenecek
Bölgede madeni çıkarmak için sülfür ile nikeli ayrıştıracak bir tesis bulunmadığını da söyleyen Çakırözer, “Maden arama çalışmalarından sızacak sülfür bileşikleri yer altı suları ve Porsuk Çayı’na karışacak. Hem şebeke suları hem de Porsuk Çayı kirlenecek. Porsuk Çayı’na bağlı tarım arazilerinde tarımsal üretim bitecek, suyun ve toprağın kimyasal kirliliği nedeniyle o çayda hiçbir canlı yaşamayacak” ifadelerini kullandı.

ÇED kararını yargıya taşıdılar
Çakırözer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın proje için verdiği ÇED Olumlu Kararı’nın yargıya taşındığını söylerken, “2003 yılında 10 bin tonluk faaliyet için alınmış bulunan ÇED Gerekli Değildir Kararı gerekçe gösterilerek, şimdi de 1 milyon tonluk kapasite için yasal yetki verilmek istenmektedir. Evet bölge maden bakımından zengin bir bölgedir ama yüz binlerce ağacın yer aldığı ormanlık alanın, su kaynaklarının zarar görecek olması asla kabul edilebilir değildir. Muhtarlarımız bölge için verilen kararın iptali için Eskişehir İdare Mahkemesi’ni dava açtı. Yeni bir çevre katliamına yol açacak bu karar yeniden gözden geçirilmelidir. Bölge halkının, Beylikovalı, Sivrihisarlı, Mihallıçcıklı hemşehrilerimizin talepleri duyulmalıdır” diye konuştu.

Yüz binlerce ağaca, yaban hayata kıymayın
Maden araması yapılacak arazileri gezen Çakırözer, muhtarlarla ve bölge halkı ile yetkililere seslenerek, şu çağrıda bulundu: “Maden çalışması altında bölge halkının hem maddi hem de manevi kayıplarımız yok sayılıyor. Bizler yüz binlerce ağacın, verimli topraklarımızın, mera alanlarımızın, şifalı yer altı ve yerüstü kaynaklarımızın yok olmasını istemiyoruz. Sesimize kulak verin, yüz binlerce ağacın, bal ormanlarının, yaban hayatın, şifalı su kaynaklarının yok olmasına izin vermeyin.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/eskisehirde-31-bin-hektarlik-alanda-agaclar-kesilecek_174298.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!