Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kaz Dağları'nda Altın Madenine Karşı Mücadele Sürüyor

Çanakkale, Kaz Dağları’nda devam eden doğa katliamlarına karşı direniyor. Kirazlı’da altın madeni işletmesi için 195 bin ağacın kesilmesi ve siyanürlü maden arama çalışmalarıyla su kaynaklarının kirletilmesine karşı verilen mücadele devam ediyor.

yapi.com.tr
Kaz Dağları'nda Altın Madenine Karşı Mücadele Sürüyor

Çanakkale, Kaz Dağları’nda devam eden doğa katliamlarına karşı çevreciler, milletvekilleri, sanatçılar, STK temsilcileri faaliyetlerin durdurulması için çağrı yaparken Çanakkale Barosu da 4 ayrı davayla hukuk mücadelesi veriyor. Cumhuriyet’ten Muhammed Özmen’in haberine göre; eylemlere destek veren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “Biz, yerel yönetimimiz ve sivil toplumumuzla birlikte Kaz Dağları için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Ülkeyi yönetenlere bir kez daha sesleniyorum bu çalışmaları derhal durdurun” dedi.

Kanada merkezli altın madeni şirketlerinden Alamos Gold’un taşeronu olan Doğu Biga Madencilik, Çanakkale’nin Kirazlı köyünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan inşaat faaliyetlerine başlamak için işletme izni aldı. Faaliyet alanı için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda “45 bin ağaç kesilebileceği” belirtildi. Ancak firma ÇED raporuna aykırı hareket ederek, 195 bin ağaç kesti. Ayrıca Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı, kentin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında bulunuyor. Çıkarılacak altını işleme sırasında kullanılacak siyanür, su kaynağının yok olması tehlikesini doğuruyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Katliama karşı Çanakkale Belediyesi öncülüğünde toplanan yurttaşlar, CHP genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, STK temsilcileri ile birlikte Atikhisar bölgesine giderek faaliyetleri yerinde incelendi. İncelemenin ardından İskele Meydanı’nda toplanan yurttaşlar “Ölüler Altın Takmaz”, “Altıncı Şirket Çanakkale’den Defol”, “Altın Madenciliği Doğa Yıkımıdır” döviz ve pankartları açtı. Eylemde konuşan Edremit Belediye Başkanı ve Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Hasan Arslan, “Kaz Dağları bu bölgede yaşayan yaklaşık bir buçuk milyon insanın, bitkilerin, yaban hayatın, meraların, tarım alanlarının, en önemlisi de su kaynaklarının yaşam sigortasıdır” dedi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ise “Bu yapılanlara faaliyet demek doğru değildir, bu yapılanlar düpedüz tacizdir, tecavüzdür” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/kaz-daglarinda-altin-madenine-karsi-mucadele-suruyor_174168.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!