Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

GÜRİŞ, İnşaattan Sanayiye Geçiyor

GÜRİŞ, Türkiye'nin en büyük inşaat şirketlerinden biri; ancak inşaat işini azaltıp, zamanla tasfiye ederek sanayiye geçecek. Grubun kurucusu İdris Yamantürk yeniden yapılanma ve yatırımlarla ilgili olarak Dünya Gazetesi'nin sorularımızı cevaplandırdı.

yapi.com.tr
GÜRİŞ, İnşaattan Sanayiye Geçiyor

strong>- Tevfik ve Müşfik Bey'in konumu nasıl oluyor yeniden yapılanmada? Tevfik Bey, sanayi şirketlerinin başında. İnşaat grubunun başında Müşfik Bey var. Bu bölünme sizin de emekli olduğunuzu düşünürsek, grubun iki kardeş arasında bölünmesi anlamına mı geliyor? Neden böyle iki holdingli bir yapıya ihtiyaç duyuldu?

Hayır, bölünme anlamına gelmiyor. Kardeşler bütün şirketlerde ortaktır. Benden sonra da inşallah ortak devam ederler. Sanayi ile inşaatı, pazarlamayı ayırmamızın nedeni grupla ilgili yeni planlardır. Sanayi şirketlerini halka açarsınız, inşaatı açmak kolay değil. Açarsınız da risklidir. Müteahhitlik en önemli işimizdi, ama sanayiye kayma arzusundayız. Sanayide yeni işler de olabilir. Yeniden yapılanmanın bu tarafı var. İçerde artık inşaata pek gireceğimizi sanmıyorum. Bu iş fiyat kırmalarla olmaz. Büyük tenzilatlar oluyor. Ankaraİstanbul Belediyeleri için özel kararname çıktı. Bazı metro işleri Ulaştırma Bakanlığı'na devroldu. Ucuz fiyat, iyi iş demek değil.

- Siz içerideki işlerden biraz sıkılmış gözüküyorsunuz...

Bir olay anlatayım. Vinç lazım oldu. Konya'da fuar var dediler. Gidip bakın dedim. 32 firma kamyona monteli vinç imal ediyormuş. Almanya'da vinç yapan 2 şirket var. Bizde sadece Konya'da 32 tane! Avusturya'da asansör yapan bir şirket vardır. Bizde sadece Ankara'da 20 tane asansörcü var. Böyle olursa şirketler büyüyemez.

- Parsan'da, Asil Çelik'te yeni bir plan var mı? İşlerde ortaklık var mı?

Parsan otomotiv ve savunma sanayii için üretim yapıyor. Üretiminin yüzde 80'i ihracata gidiyor. Asil Çelik'te Yazıcı grubu ile ortağız. Otomotivde bir de Omtaş var. Ana hissedar biziz.

- Çimento yatırımlarınız oldu. Büyük de yatırımlar. Bu işi büyütmek istiyor musunuz? Irak'a da yatırım planı var mı?

Çimentoda iki öğütme tesisimiz vardı Suriye'de. Şimdi üçüncü entegre tesisi kuruyoruz. Oradan Irak'a da satabiliriz. Dışarda çimento işinde büyüyeceğiz. Yatırım için şimdilik Irak'ı düşünmüyoruz. Orada yatırım zor. Durum çok istikrarsız. Ülke bölünmüş görüntü veriyor. Suların durulması lazım. Irak'ta 12 yıl çalıştık müteahhit olarak. 2 çimento fabrikası kurduk, klor alkali fabrikası yaptık. Çeşitli tesislerin yapımını üstlendik. Karışık durum var. Çok para kazanmak da söz konusu olsa, bir çalışanımızın bile burnunun kanamasını göze almak istemeyiz. Çimento işinde, buradan 2-3 saat uçakla gidilebilen yerler olabilir. Yakın çevrede büyümek istiyoruz.

- Çimento yatırımlarınız dışarıda. İçeride kurma fikri var mı?

Yok. İçeride fabrika çok. Küçük bölgelerde eski fabrikaların yanına habire yenilerini kuruyorlar. Olur şey değil.

- Arsalarınız var mı? Konut işi çok moda...

Arsalarımız var. Bekletiyoruz. Şimdi öyle bir projemiz yok.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/guris-insaattan-sanayiye-geciyor_85448.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!